China va reduce taxele la peste 850 de produse incepand cu 1 ianuarie 2020, cu scopul de "a impulsiona importurile si a promova dezvoltarea coordonata a comertului", a anuntat agentia nationala de stiri Xinhua, citata de EFE.
Printre produsele care vor beneficia de aceasta masura se numara carnea de porc congelata, componente de inalta tehnologie, precum echipamentele de testare a semiconductorilor si cipurile de memorie, si medicamente pentru diabet si astm.
"Ajustarile vor fi facute pentru a impulsiona importurile, a promova dezvoltarea coordonata a comertului si a avansa in dezvoltarea de inalta calitate a constructiei in comun a initiativei 'Centura si drumul' (macroproiectul international chinez de constructie a infrastructurilor)", a explicat Comisia de Taxe a Consiliului de Stat din China, intr-un document obtinut de Xinhua.
Potrivit sursei citate, aceasta reducere a taxelor se va aplica si pentru avocado congelat si suc de portocale, precum si altor produse, "intr-un efort de a creste, moderat, importurile de bunuri de consum zilnic, care sunt relativ putine in tara sau care au caracteristici straine".
"China va aplica o taxa zero pentru importurile de produse farmaceutice care contin alcaloizi pentru tratamentul astmului, precum si de materii prime pentru producerea de noi medicamente pentru diabet", se mentioneaza in text.
In cazul altor produse nu se precizeaza noile taxe, desi documentul subliniaza ca vor fi mai mici fata de cele care se aplica... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 10:14
Un tribunal chinez a interzis vanzarea si importul mai multor modele de iPhone, o decizie care vine pe fondul razboiului comercial intre SUA si China.
Decizia a venit dupa ce o instanta din Fuzhou a decis ca Apple incalca doua brevete ale Qualcomm, o companie americana ca produce microcipuri. Modelele exceptate de la interdictie sunt iPhone XS, iPhone XS Plus si iPhone XR, care nu erau inca disponibile in China in momentul in care Qualcomm a intentat procesul, anunta CNN.
Brevetele in cauza permit utilizatorilor sa editeze si sa schimbe marimea pozelor pe telefon si sa gestioneze aplicatiile folosindu-se de touchscreen, conform Qualcomm.
Decizia a fost anuntata public luni, insa a fost implementata incepand cu saptamana trecuta. Cu toate acestea, Apple a anuntat ca toate modelele de iPhone raman disponibile in China.
"Daca Apple incalca interdictia, Qualcomm va cauta impunerea ordinelor prin tribunalele care fac parte din sistemul de tribunale al Chinei", a precizat Don Rosenberg, consilierul general al Qualcomm, intr-un comunicat.
Apple a acuzat Qualcomm ca isi asuma un brevet care a fost deja invalidat de tribunalele internationale si alte brevete pe care nu le-a folosit niciodata. Apple a informat ca va raspunde printr-o actiune in instanta.
"Eforturile Qualcomm de a ne interzice produsele este inca o miscare disperata din partea unei companii care este investigata pentru practici ilegale de autoritatile de reglementare din intreaga lume", a informat... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 09:54
Disputele comerciale si tarifele vamale incep sa afecteze perspectiva de crestere a economiei mondiale, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, cerand tarilor sa-si rezolve diferendele si sa reformeze reglementarile comerciale globale.
Ritmul de crestere al economiei mondiale este la cel mai ridicat nivel din 2011 dar s-a aplatizat, mai putine tari participand la expansiune, a afirmat Lagarde, intr-un discurs inaintea adunarilor anuale ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, care va avea loc in Indonezia in perioada 8-14 octombrie, transmite Reuters.
"In iulie, estimam o crestere economica de 3,9% pentru 2018 si 2019. De atunci, perspectiva a devenit mai sumbra, asa cum veti vedea in prognozele noastre actualizate ce vor fi publicate saptamana viitoare", a spus oficialul FMI fara a furniza cifre.
"O problema cheie o reprezinta actualele bariere comerciale, care afecteaza nu doar comertul ci si investitiile si productia industriala, deoarece incertitudinile continua sa creasca", a adaugat Christine Lagarde.
In timp ce economia SUA creste solid datorita reducerilor de taxe si a conditiilor financiare lejere, exista semne de incetinire in zona euro si in Japonia. "Si China arata semne de moderare a cresterii, o tendinta care va fi exacerbata de disputa sa comerciala cu Statele Unite", a avertizat directorul general al FMI.
In ultimele saptamani, SUA si China, primele doua economii ale lumii, s-au... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 20:10
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat luni ca Europa, China, Rusia si SUA au "datoria comuna" sa nu declanseze razboaie comerciale care deseori in istorie s-au transformat in "conflicte fierbinti".
Inca este timp sa fie prevenit conflictul si haosul, a adaugat Tusk, care participa alaturi de Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, la reuniunea anuala a liderilor UE-China, desfasurata la Beijing, informeaza agentia de stiri Reuters.
"Este datoria comuna a Europei si Chinei, dar de asemenea si a Americii si Rusiei, de a nu distruge (ordinea comerciala globala), ci sa o imbunatateasca, sa nu declanseze razboaie comerciale care atat de des in istoria noastra s-au transformat in conflicte fierbinti", a declarat Tusk.
Presedintele Consiliului European a mai afirmat ca in locul unei confruntari este necesara o reforma a sistemului comercial global si a indemnat China si pe presedintii Rusiei si Statelor Unite sa conlucreze pentru reformarea Organizatiei Mondiale a Comertului.
"Astazi ne confruntam cu o dilema, sa jucam un joc dur, cum ar fi razboaie tarifare si conflict in locuri precum Ucraina si Siria, sau sa cautam solutii comune bazate pe reguli corecte", a mai declarat Tusk, potrivit site-ului cotidianului The Straits Times.
Tusk a facut aceste declaratii in conditiile in care atat Uniunea Europeana, cat si China, sunt angrenate in dispute comerciale cu SUA, dupa ce presedintele american Donald Trump a initiat aplicarea unor... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 09:21
Statele Unite au redactat o lista suplimentara de produse importate din China cu o valoare de 200 de miliarde dolari anual pe care ameninta sa le taxeze cu incepere din luna septembrie, a anuntat marti reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer.
Administratia presedintelui Donald Trump sporeste astfel presiunea in razboiul comercial cu China care s-a concretizat saptamana trecuta in impunerea unor taxe vamale pentru importuri chineze in valoare de 34 miliarde de dolari. O masura legata de un diferend asupra proprietatii intelectuale la care Beijingul a raspuns imediat prin taxe echivalente, noteaza AFP.
Aceste taxe vamale vor acoperi importuri chineze in valoare totala de 50 de miliarde de dolari, a precizat marti Robert Lighthizer intr-un comunicat. Produsele vizate de aceste taxe beneficiaza de "transferuri fortate de tehnologii", o practica pentru care americanii acuza China.
Represaliile Beijingului la aceste masuri au declansat noile amenintari ale Washingtonului, de aceasta data pentru un total de peste 200 de miliarde de dolari.
Citeste si:
A inceput oficial razboiul comercial dintre SUA si ChinaCum este afectata Europa de razboiul comercial dintre China si SUA ...citeste mai departe despre "O noua salva a Americii in razboiul comercial cu China" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 08:45
Statele Unite ale Americii au decis sa impuna taxe pe importurile de otel si de aluminiu din Uniunea Europeana, Canada si Mexic. Anuntul, care se refera la o taxa de 25% pentru importurile de otel si de 10% pentru cele de aluminiu, a fost facut joi de secretarul pe comert al administratiei Trump, Wilbur Ross, si a intrat in vigoare de la 1 iunie.
Raspunsul tarilor vizate nu a intarziat. Mexic a anuntat ca va impune, la randul sau, taxe pe importurile din SUA. De asemenea, comisarul UE pentru Comert, Cecilia Malmstrom, a transmis ca Europa va lua masuri de "reechilibrare", ceea ce ar putea insemna, printe altele, majorari de taxe pentru exporturile de bourbon, blugi si motociclete ale SUA.
Riscam sa ne indreptam, asadar, catre un razboi comercial in care partile se intrec in masuri de retorsiune, iar consecintele pot fi dezastruoase atat pentru SUA, cat si pentru restul lumii. Si chiar daca nu se ajunge pana in acel punct, impunerea de tarife afecteaza Statele Unite pe plan politic, deteriorandu-i relatia cu vecinii sai si cu cei mai importanti parteneri europeni, scrie Vox.
Exista intr-adevar o problema reala pe piata globala a otelului, repectiv o capacitate excedentara de productie. Prin urmare, o tara care are mult otel si nu are o piata de desfacere adecvata va fi tentata sa apeleze la practici comerciale prin care sa le asigure producatorilor sai un avantaj pe piata internationala.
Problema este insa ca principalul vinovat pentru supraproductia de otel... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 14:57
Statele Unite nu cauta un razboi comercial prin impunerea tarifelor la importurile de otel si aluminiu, dar nu se tem de unul, a afirmat, marti, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, dupa reuniunea ministrilor de Finante si a presedintilor bancilor centrale din G20, care a avut loc in perioada 19 - 20 martie.
Un razboi comercial "nu este obiectivul nostru, dar nu ne temem de el. Trebuie sa fim pregatiti sa actionam in interesul SUA pentru a apara comertul liber si corect. Exista intotdeauna un risc cand faci asta", a spus acesta, dupa reuniunea din Argentina a G20, grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente, transmite AFP.
Declaratia lui Steven Mnuchin vine dupa ce, in comunicatul final al reuniunii, participantii au fost de acord sa nu condamne decizia SUA, in schimb au subliniat "intensificarea tensiunilor economice si geopolitice".
Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat ca "UE nu vrea o escaladare a comertului, nu vrea un razboi comercial, dar este pregatita sa reactioneze, chiar daca optiunea preferata este dialogul. Contramasurile noastre sunt pregatite".
Ministrii de Finante si presedintii bancilor centrale din G20 au fost de acord sa amane cautarea unei solutii pentru taxarea marilor companii din sectorul informatic (Google, Amazon, Facebook si Apple reunite sub acronimul Gafa), ale caror practici de optimizare fiscale sunt criticate de Comisia Europeana.
In comunicatul final al... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 10:19
Economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an cea mai solida crestere de dupa 2011, gratie relansarii comertului si investitiilor, a anuntat marti Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a avertizat insa ca un razboi comercial ar putea anula progresele inregistrate in ultimii ani.
Conform noilor previziuni economice interimare publicate marti, economistii OCDE mizeaza pe o accelerare a ritmului de crestere a economiei mondiale pana la 3,9% in acest an si anul viitor, fata de 3,7% respectiv 3,6% cat estimau in noiembrie. Imbunatatirea estimarilor a fost motivata de scaderea impozitelor in SUA si perspectiva unei politici bugetare mai expansioniste in Germania, transmite Reuters.
"Credem ca economia va ramane la un nivel solid in urmatorii doi ani. Revenim la circumstante mai normale decat cele pe care le-am vazut in ultimii 10 ani", a declarat economistul sef al OCDE, Alvaro Pereira.
Potrivit OCDE, relansarea investitiilor companiilor ar urma sa alimenteze o revenire a comertului international, care va inregistra o crestere de peste 5% in acest an. Insa Organizatia avertizeaza ca economia mondiala ramane vulnerabila la o izbucnire a tensiunilor comerciale, dupa decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale pentru importurile de aluminiu si otel.
"Evident aceasta ar putea compromite revenirea. Credem ca acesta reprezinta un risc semnificativ si speram ca acesta nu se va materializa pentru ca ar putea produce... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 15:53
Dupa mai multe replici acide schimbate intre Washington si Beijing, Donald Trump si Xi Jinping vor da ochii unul cu celalalt, saptamana aceasta, cu ocazia unei intalniri programate a se desfasura in Florida.
Sub presiunea unui razboi comercial care ameninta sa se desfasoare intre cele doua mari economii ale lumii, China pare sa isi ia masuri de precautie in fata politicii mult mai agresive a Statelor Unite, remarca analistii Coface in cel mai recent studiu al lor.
"Posibila depreciere a monedei chineze, precum si implementarea masurilor de flux de capital sunt preocupari de lunga durata pentru China. Anuntul recent privind orientarea politicii monetare catre prudenta si neutralitate a generat o atentie sporita.
In viitor, Banca Populara a Chinei (PBoC) va adopta probabil o abordare de tipul expectativei, ca reactie la diferentele de rata a dobanzii reale dintre SUA si China, mai ales ca administratia presedintelui american Donald Trump va realiza un studiu detaliat asupra politicii fiscale, a politicii comerciale si asupra investitiilor din infrastructura.
In ciuda impactului pe care il va avea in SUA, este de asteptat ca PboC sa-si inaspreasca treptat politica monetara, deplasand rata dobanzii de la 20 la 30 de puncte de baza in 2017, in principal, pentru a limita riscurile financiare si inflatia", apreciaza analistii companiei franceze.
Aceasta se va traduce in costuri mai mari de imprumut pentru companiile chineze, lucru care le-ar putea forta pe acestea... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 10:33