Razboiul taxelor dintre SUA si China se precipita, pietele sunt afectate. Cine castiga de pe urma lui?

Duminica, 25 August 2019, ora 11:10
835 citiri
Razboiul taxelor dintre SUA si China se precipita, pietele sunt afectate. Cine castiga de pe urma lui?
Foto: Arhiva Hepta

De aproape un an si jumatate, intre SUA si China se poarta un adevarat razboi comercial, de pe urma caruia intreprizatorii din ambele state au mai mult de pierdut decat de castigat. In ultimele zile, insa, evenimentele s-au precipitat si efectele negative s-au resimtit imediat. Pana unde s-ar putea ajunge si cu ce consecinte asupra economiei mondiale?

Vineri, 23 august, China a anuntat ca va impune taxe vamale cu valoare cuprinsa intre 5% si 25% pentru mii de produse importate din Statele Unite. Parte dintre taxe ar urma sa se aplice de la 1 septembrie, iar restul, de pe 15 decembrie.

In replica, Donald Trump a reactionat pe Twitter si a anuntat ca nu va sta cu mainile in san. Dimpotriva, si SUA va creste taxele vamale, de la 10% la 15%, pentru o parte dintre marfurile importate din China. Iar pentru alte categorii de marfuri, tarifele vamale vor creste de la 25% la 30%. Primele majorari vor fi aplicate incepand cu 1 octombrie.

....better off without them. The vast amounts of money made and stolen by China from the United States, year after year, for decades, will and must STOP. Our great American companies are hereby ordered to immediately start looking for an alternative to China, including bringing..- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 23, 2019

Evident, aceste amenintari cu cresteri de taxe au cauzat instabilitate pe pietele financiare. Au fost scaderi pe burse, in SUA, potrivit Financial Times. Cu alte cuvinte, multe actiuni s-au devalorizat si multi americani au pierdut sume importante de bani.

Intrebarea este: de ce s-au apucat liderii celor doua superputeri economice sa se ameninte unul pe celalalt cu mariri de taxe vamale, la sfarsitul acestei saptamani? Raspunsul e destul de simplu: n-au inceput acum, ci o tin tot asa de mai bine de un an.

Cand si cum a inceput razboiul comercial dintre cele superputeri economice

Donald Trump posta pe Twitter - inca dinainte de a fi ales presedinte - mesaje in care sustinea ca Republica Populara Chineza nu e prietenul SUA, ci dimpotriva, e un dusman care vrea sa puna stapanire pe America.

Dupa ce a ajuns la Casa Alba, insa, Trump si-a mai moderat discursul si s-a aratat dispus sa negocieze cu China.

In scurt timp, Donald Trump l-a primit pe presedintele Xi Jinping la resedinta sa, Mar-a-Lago, din Florida, pentru a discuta chestiuni care tineau inclusiv de economie si taxe. Ulterior, la randul sau, liderul de la Washington a mers in vizita de stat in China. Cumva, relatiile econom ...citeste mai departe despre "Razboiul taxelor dintre SUA si China se precipita, pietele sunt afectate. Cine castiga de pe urma lui?" pe Ziare.com

#SUA China Razboiul taxelor, #China SUA Xi Jinping Donald Trump, #Trump China taxe , #Stiri International