Lagarde (FMI): SUA si China ar putea declansa un razboi comercial cu consecinte importante asupra economiei mondiale

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 20:10
1209 citiri
Lagarde (FMI): SUA si China ar putea declansa un razboi comercial cu consecinte importante asupra economiei mondiale
Foto: Facebook / Christine Lagarde

Disputele comerciale si tarifele vamale incep sa afecteze perspectiva de crestere a economiei mondiale, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, cerand tarilor sa-si rezolve diferendele si sa reformeze reglementarile comerciale globale.

Ritmul de crestere al economiei mondiale este la cel mai ridicat nivel din 2011 dar s-a aplatizat, mai putine tari participand la expansiune, a afirmat Lagarde, intr-un discurs inaintea adunarilor anuale ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, care va avea loc in Indonezia in perioada 8-14 octombrie, transmite Reuters.

"In iulie, estimam o crestere economica de 3,9% pentru 2018 si 2019. De atunci, perspectiva a devenit mai sumbra, asa cum veti vedea in prognozele noastre actualizate ce vor fi publicate saptamana viitoare", a spus oficialul FMI fara a furniza cifre.

"O problema cheie o reprezinta actualele bariere comerciale, care afecteaza nu doar comertul ci si investitiile si productia industriala, deoarece incertitudinile continua sa creasca", a adaugat Christine Lagarde.

In timp ce economia SUA creste solid datorita reducerilor de taxe si a conditiilor financiare lejere, exista semne de incetinire in zona euro si in Japonia. "Si China arata semne de moderare a cresterii, o tendinta care va fi exacerbata de disputa sa comerciala cu Statele Unite", a avertizat directorul general al FMI.

In ultimele saptamani, SUA si China, primele doua economii ale lumii, s-au amenintat reciproc cu impunerea unor tarife vamale in valoare de zeci de miliarde de dolari, ceea ce a dat nastere la ingrijorari ca Washingtonul si Beijingul ar putea declansa un razboi comercial cu consecinte importante asupra economiei mondiale.

Razboiul comercial, alaturi de ratele mai ridicate ale dobanzilor si aprecierea dolarului incep sa afecteze unele piete emergente. "Sa fie clar, nu vedem pana acum semne de contagiune extinsa dar stim cat de rapid pot avea loc schimbari. Daca actuala disputa comerciala se va escalada si mai mult, ar putea provoca un soc pe unele piete emergente si in curs de dezvoltare", a apreciat oficialul FMI. ...citeste mai departe despre "Lagarde (FMI): SUA si China ar putea declansa un razboi comercial cu consecinte importante asupra economiei mondiale" pe Ziare.com

#crestere economica, #razboi comercial SUA China , #Stiri Macroeconomie