Se spune ca un lider autentic nu calca niciodata pe poteci batatorite si este capabil sa-si asume cele mai mari provocari, dar si esecurile.
Viata unui lider pe care l-ai urma neconditionat are cateva secrete. Sunt exact acele lucruri pe care ei le fac altfel, le gandesc altfel si le pun in practica mereu cu o noua abordare.
Poate ca ar fi util sa stii cateva din secretele unui lider. Uneori diferenta dintre un om care urmeaza un lider si cel care are capacitatea de a se face urmat sta in aceste detalii.
Un lider autentic stie sa se joace
Jocul este una din cele mai simple si mai utile cai prin care iti stimulezi imaginatia. Iar imaginatia merge mana in mana cu un bun leadership. Asa ca nu trebuie sa te mire daca liderul pe care te bazezi, care te inspira si pe care il asculti aloca periodic timp jocului.
Poate fi vorba despre pc-gaming sau despre altfel de jocuri de societate. In mod cert, acestia prefera jocurile de strategie.
Sa nu te mire daca unele din marile idei ale unui lider pot sa vina dintr-o situatie aparuta intr-un joc pe calculator. Ceea ce il face, insa, remarcabil este faptul ca nu va deveni niciodata dependent de joc.
Face miscare
Este incredibil mecanismul fin care face legatura dintre activitatea fizica si echilibrul psihic. Mai mult, activitatea fizica este cea care stimuleaza creierul.
Liderii sunt mereu oameni activi care fac miscare pentru ca asta-i detensioneaza, ii face mai creativi si mai abili in gestionarea... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 16:30
Multi dintre noi ne dorim poate sa ajungem sau sa ramanem manageri, sa conducem alti oameni si echipe. Insa uitam ca suntem deja manageri - ai propriei noastre persoane. Si de cele mai multe ori aceasta este cea mai dificila sarcina!
Leadershipul Individual ("Self Leadership" in limba engleza) este un concept care provoaca.
El trezeste ideea de asumare a responsabilitatii. Responsabilitatea fata de propriul drum in viata, dezvoltarea personala, mediul de lucru si reactiile pe care le avem in fata experientelor de zi cu zi.
Atunci cand cautam motive, circumstante sau vinovati in exterior ne indepartam de adevarata cauza a problemei. Ar trebui sa folosim mai des "o oglinda" imaginara si sa ne intrebam - ce am facut eu pentru a cere directia sau sprijinul de care am nevoie?
Cum mi-am negociat autonomia sau autoritatea la locul de munca, astfel incat sa am parte de acel mediu de lucru motivant pe care mi-l doresc?
Cat am fost de serios si constant pe drumul meu de crestere personala? Cat de deschis si de incredere am fost pentru a construi parteneriate solide cu cei din jur?
Nici responsabilitatea, nici aceste intrebari de auto-analiza nu sunt usoare - si poate uneori tindem sa le evitam. Ele necesita un grad ridicat de maturitate si de onestitate - in primul rand tu cu tine insuti.
Partea interesanta este ca odata ce pasesti pe acest drum lucrurile incep sa nu mai para asa de dificile. Odata ce iti accepti vulnerabilitatea si nevoie de a creste,... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 18:10
Leadershipul este cheia oricarei schimbari pe care vrei sa o vezi in jurul tau, nu managementul, iar o parte importanta in leadershipul autentic este viziunea si mostenirea pe care o lasi, odata cu afacerea ta.
Te-ai gandit vreodata sa creezi si sa implementezi proiecte si planuri pentru a face viata mai frumoasa si mai usoara pentru generatiile viitoare, chiar daca tu nu vei apuca sa te bucuri vreodata de aceste realizari?
Antreprenorul Laszlo Pacso, Presedintele Asociatiei Dezvoltatorilor de Solutii de Comunicare Online (ADESCO), dar si Project manager Business Days si al evenimentului Leadership Summit 2013 vorbeste intr-un interviu acordat Business24 despre urmatorul summit dedicat leadership-ului si despre beneficiile pe care participarea la un astfel de eveniment le-ar putea aduce pentru dezvoltarea ta profesionala, dar si pentru dezvoltarea afacerii tale.
De ce ati ales sa organizati un intreg summit dedicat leadership-ului si ce v-a determinat sa realizati chiar si a doua editie pentru el?
Atat eu cat si organizatia din care fac parte, credem cu tarie ca este un moment in care nevoia de a avea lideri autentici si puternici este mai acuta decat niciodata. Aceasta criza financiara prelungita, problemele sociale grave, instabilitatea si lipsa de viziune a politicienilor, precum si greutatile economice au creat un mediu in care este nevoie de leadership, de viziune, de oameni responsabili, cu spirit social care sa doreasca sa se implice activ in relansarea... mai mult
Sambata, 11 Mai 2013, ora 00:00
Cartea lui Henry L. Thompson, "The Stress Effect: Why Smart Leaders Make Dumb Decisions--And What to Do About It" iti dezvaluie puterea si modul in care stresul submineaza luarea unor decizii bune si ofera solutii pentru inlaturarea acestor probleme.
Cartea lui Henry L. Thompson se adreseaza persoanelor interesate de dezvoltarea calitatilor de leadership si a dinamicii organzationale. Abordarea acestei carti permite utilizarea ei de catre liderii si managerii care activeaza in mai multe domenii.
Expertul in leadership Henry L. Thompson argumenteaza ca stresul este adesea principalul vinovat in cazul esecurilor din leadership: in momentul in care nivelul de stres al liderilor devine ridicat, folosirea inteligentei emotionale si a celei cognitive in luarea unor decizii corecte este serios afectata. In aceste situatii se impune constituirea unui sistem de lupta impotriva stresului
Cand liderii se confrunta cu scaderea capacitatilor inteligentei cognitive si emotionale, calitatea deciziilor pe care le iau este afectata. Iar acest lucru este foarte grav, pentru ca luarea deciziilor corecte in timp util reprezinta emblema unui lider bun.
Crearea unui sistem puternic de lupta impotriva stresului, o necesitate
Daca nu se ofera o reactie adecvata in cazul stresului, se inregistreaza un esec in cazul leadershipului. Existenta unui plan prin care sa se actioneze impotriva stresului inainte ca acesta sa capete dimensiuni ridicate este o cerinta pentru oricine, in... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 00:00
Un lider trebuie sa aiba tot timpul in vedere relationarea lui cu ceilalti, pentru ca de acest lucru depind viitorul si succesul afacerii sale. A relationa bine cu ceilalti implica insa existenta unei autocunoasteri si a intelegerii sentimentelor si emotiilor proprii, spun Daniel Goleman, Richard Boyatzis si Annie Mckee, autorii cartii "Inteligenta emotionala in leadership".
Autorii ofera raspunsuri esentiale privind conducerea bazata pe inteligenta emotionala, aducand in prim plan experientele multor lideri la care aceasta capacitate se manifesta pe deplin.
Autorii cartii "Inteligenta emotionala in leadership" au incercat sa afle ce resurse le sunt necesare liderilor pentru a fi eficienti, de unde isi trage forta launtrica un lider, cum ii poate inspira pe cei din jur si cum creeaza un climat favorabil inventivitatii, performantei si relatiilor interumane.
Dimensiunea emotionala a activitatii de conducere, element cheie in structura organizationala
Ideea de baza este ca dimensiunea emotionala a activitatii de conducere, aspect uneori ignorat de lideri, determina functionarea tuturor celorlalte aspecte organizationale. Explicatia consta in faptul ca actiunile liderilor si starile lor de spirit au un impact puternic asupra celor pe care ii indruma.
Inteligenta emotionala reprezinta abilitatea de a identifica, evalua si controla propriile emotii, pe ale altora sau pe ale unui grup. Acest tip de inteligenta presupune in primul rand constientizare de sine,... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 00:00
Companiile cauta sa dezvolte noi si noi tehnici de leadership, insa regulile unui management eficient nu s-au schimbat prea mult, in ultimii ani. Concluziile unui studiu de amploare realizat de Google, menit sa contribuie la dezvoltarea unor manageri proprii, de cea mai buna calitate, vin sa confirme si sa intareasca aceasta afirmatie.Simplitatea acestor reguli a fost chiar socanta pentru cercetatori, care au fost surprinsi si de faptul ca un manager poate sa le invete si sa le aplice indiferent care ar fi personalitatea sa, numai sa le cunoasca si sa vrea.
Nu ai nevoie sa schimbi complet o persoana pentru a-i imbunatati aptitudinile de management. Orice manager care vrea rezultate mai bune de la angajati si o atmosfera placuta in birou trebuie sa se asigure ca are destul timp pentru acestia si ca este consecvent, scrie The New York Times.
Iata caracteristicile de baza ale unui sef de calitate superioara, descoperite de cei de la Google, analizand comportamentul propriilor manageri si angajati.
Sa fii un coach bun
Ofera feedback concret, constructiv, realizand un balans intre aspectele negative si cele pozitive.
Stabileste intalniri personale regulate, solutionand problemele in functie de aptitudinile fiecarui angajat.
Ofera incredere maxima echipei tale
Gaseste un echilibru intre libertatea pe care o acorzi angajatilor tai si autoritatea de a oferi sfaturi constructive.
Adapteaza sarcinile la nevoile companiei pentru a ajuta echipa sa rezolve problemele cele mai... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 22:27
Pasiune, sete de cunoastere, asumarea de riscuri, inovare, inteligenta, si multe alte calitati de care are nevoie un antreprenor de succes nu pot fi dobandite. Trebuie sa te nasti cu aceste calitati, pentru a avea o sansa in lumea afacerilor. Insa acestea nu sunt toate elementele de baza care ai nevoie.Iata o lista cu toate celelalte lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a deveni un antreprenor de succes. 1.Planificarea este esentiala
Un plan de afaceri este esential pentru oricine incearca sa porneasca orice tip de afacere. Scopul principal al unui plan de afacere nu este acela de a obtine finantare. El trebuie sa fie un instrument util pe care trebuie sa-l utilizezi, atunci cand iti planifici fiecare aspect al afacerii.2.Capacitate de munca sporita Talentul fara efort nu aduce rezultate. Pentru a deveni un antreprenor de succes, trebuie sa fii pregatit sa lucrezi din greu.
3.Gaseste-ti nisa perfecta
Gaseste-ti nisa si demonstreaza ca poti face acest lucru mai bine decat oricine altcineva. Cand esti motivat si pasionat nici nu vei simti ca muncesti.
4.Viziune
Trebuie sa ai o viziune. Trebuie sa privesti inainte, sa scapi de prejudecati, si sa-ti proiectezi in viitor afacerea.5. Branduieste-te Iesi din anonimat si promoveaza-ti brand-ul. 6.Participa la seminarii si conferinte Daca vrei sa devii antreprenor, pregateste-te sa participi la cat mai multe seminarii si conferinte din domeniul tau de activitate, astfel vei gasi noi oportunitati de networking.... mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:57
Managerii vor fi nevoiti in 2011 sa apeleze la cateva strategii diferite de cele aplicate in 2010, astfel incat echipele lor sa aiba cele mai bune rezultate la final de an. Concedierile nu mai sunt o prioritate in acest moment, supravietuirea nu mai este principala grija, iar retelele sociale au devenit parte din strategiile complexe de recrutare, potrivit expertilor in Resurse Umane.Iata cateva previziuni pentru 2011 pe care le poti lua inconsiderare pentru a crea o strategie de leadership pentru echipa ta, in noul an.Retinerea angajatilor, principala grija in 2011Un ultimii doi ani majoritatea companiilor au fost nevoite sa renunte la cativa dintre angajati, insa, potrivit specialistiilor, in 2011 lucrurile vor sta cu totul altfel.Mediul de munca pe timp de criza a fost foarte dificil pentru salariati, de aceea multi dintre ei vor incerca sa plece in momentul in care simt ca lucrurile incep sa se miste pe piata muncii.Astfel, in noul an vei fi nevoit sa acorzi mai multa atentie motivarii membrilor echipei tale si sa oferi recunoasterea meritelor in timp real, dar si cateva beneficii.
Potrivit lui Stelian Panescu, Director General Smart Sigma "criza nu i-a facut nici mai destepti nici mai umani pe angajatori. Retentia angajatilor va fi o prioritate in masura in care piata muncii se misca, in sensul ca se vor crea locuri de munca si va reincepe concurenta pentru oameni."Panescu este de parere ca retentia ar fi trebuit sa fie importanta si anul trecut."Sunt doua elemente... mai mult
Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 15:28
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat vineri ca s-a confundat intrarea in Uniunea Europeana cu integrarea, care este un proces complicat, ce va dura mai mult timp si care presupune produse si servicii de calitate si industrii performante la nivel european, informeaza NewsIn."Cred ca am avut un mesaj relativ eronat, anume ca de la 1 ianuarie 2007 ne-am integrat in Uniunea Europeana. S-a uitat faptul ca numai am intrat in Uniunea Europeana.
Integrarea e un proces mult mai complicat. De aici o a doua greseala, ca in momentul in care am intrat, o sa traim ca in Uniunea Europeana. Greseala poate sa fie fatala, pentru ca ea transmite la nivelul intregii societatii o speranta, o aspiratie nerealista si, hai sa spunem, o lipsa de ambitie, o complacere cu situatia.
Integrarea europeana este un proces care, in mod categoric realizam acum, va dura mai multa vreme si inseamna produse si servicii de calitate, daca vrem sa ne integram, companii si industrii performante la nivel european si numai. De aceea spunem ca perspectiva macro ca Romania sa aiba branduri puternice ar putea fi denumita integrare prin competitivitate", a precizat Isarescu.
Potrivit acestuia, romanii au nevoie de modele, iar brandurile sunt "adevaratele modele pe care ar trebui sa se formeze tineretul" si in jurul carora se formeaza increderea.
"Populatia are nevoie de leadership, de modele si ele nu pot sa fie date de catre o singura persoana, ci de zeci si zeci de astfel de... mai mult
Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 16:12