Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca bugetul alocat Ministerului Sanatatii pentru acest an este mai mare ca in ultimii doi ani si a afirmat ca sunt multi oameni in spatiul public care "nu stiu sa citeasca un buget" sau "vor sa faca doar scandal".
"Nu este adevarat si asta arata ca avem foarte multi oameni in spatiul public care nu stiu sa citeasca un buget, este si o explicatie pentru faptul ca suntem astazi aici cu Romania. Sunt foarte multi oameni care vorbesc in spatiul public fara sa inteleaga cum se face un buget, fara sa inteleaga cum se citeste un buget si arunca aceste informatii.
Repet, Ministerul Sanatatii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decat anul trecut, un an special, cu cea mai mare criza de sanatate in ultima suta de ani si am alocat mai multe resurse intr-un an in care nu o sa avem aceeasi situatie, in plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decat am avut in 2019, cand era un an normal, deci toate aceste discutii in spatiul public sunt ori pentru ca oamenii nu inteleg si nu stiu si nu stiu sa citeasca un buget ori vor sa faca doar scandal si atat, ceea ce este trist, pentru ca totusi noi trebuie sa mergem mai departe, economia trebuie sa mearga mai departe si nu trebuie sa stam in fiecare zi sa-i educam pe oameni cum sa citeasca un buget", a spus Citu, la Parlament, inainte de sedinta Biroului Executiv al PNL.
El a afirmat ca nu are nicio problema cu ministrul Sanatatii si ca acesta nu s-a plans cu privire la bugetul alocat... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 11:10
Guvernul a avizat plata dubla a personalului medical pentru zilele nelucratoare, sambata, duminica si sarbatori, si a aprobat suplimentarea bugetului Sanatatii cu 200 milioane lei in vederea platii arieratelor, a anuntat ministrul Nicolaescu, care a declarat ca astfel ar putea inceta greva medicilor.
Totodata, printr-o hotarare, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezerva al Guvernului, suma care, potrivit lui Nicolaescu, va fi transferata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru plata arieratelor din sistem, astfel incat anul 2013 sa se incheie fara datorii, cat si pentru cheltuielile de functionare ale unitatilor medicale.
Ministrul Sanatatii a aratat ca este vorba de angajamente luate de Guvern cu sindicatele din domeniu, iar in urma sedintei Executivului va avea o intalnire cu Federatia Sanitas in urma careia spera sa se puna capat conflictului de munca declansat de aceasta, iar greva de joi sa fie suspendata.
Nicolaescu a reafirmat cu acest prilej ca este posibila cresterea veniturilor personalului medical in 2014, dar etapizat si in functie de veniturile pe care le va aduce in sistem introducerea pachetului de servicii medicale de baza.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni, dupa intalnirea cu reprezentantii Sanitas, ca a convenit impreuna cu acestia suspendarea oricarui conflict colectiv de munca, urmand ca miercuri sa aiba noi runde de discutii.
Tot dupa negocierile de luni de la... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 15:45
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a anuntat, joi ca a propus sindicatelor din sanatate o bugetare pe baza de performanta, astfel incat cresterile viitoare ale bugetului Ministerului Sanatatii sa fie conditionate de atingerea unor indicatori.
"Am si propus sindicatelor din domeniu sa avem o bugetare pe baza de performanta, iar cresterile viitoare ale bugetului MS sa fie raportate si conditionate de nivelul de atingere al unor indicatori de performanta in sistem cuantificabil, in timp real, pentru a putea vedea ca aceasta crestere a finantarii care a avut deja loc in ultimii ani si continua sa aiba loc produce si rezultatele asteptate in sensul imbunatatirii calitatii serviciilor", a explicat, joi, Voinea.
Ministrul a mai spus ca ritmul de crestere al cheltuielilor bugetare in sanatate este de 11,5 la suta, acestea reprezentand 9,6 la suta din totalul cheltuielilor bugetare in 2010, 10,7 la suta in 2012, urmand ca anul viitor sa ajunga la 12,2 la suta anul viitor.
"O tema la ordinea zilei este procentul din PIB pentru sanatate - 4,3 la suta este propunerea noastra pentru anul 2014, comparativ cu 4 la suta pentru 2013. Daca luam in calcul arieratele avem 4,2 la suta pe 2013. Raportat la 6 la suta din PIB este putin, raportat la media europeana care este tot in jur de 6 la suta este iarasi putin", a mai spus Voinea.
Totusi, potrivit ministrului, sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul fiind asistenta sociala... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 19:35
Bugetul Ministerului Sanatatii va fi in crestere pentru anul 2014 cu 2,6 miliarde lei fata de anul acesta, de la 5,2 miliarde la 7,8 miliarde lei, a precizat luni Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.
Potrivit MS, in anul 2013, bugetul ministerului a avut doua componente: 5,2 miliarde lei pentru cheltuieli curente si, separat, 3,5 miliarde lei, alocati pentru plata arieratelor.
"Anul trecut, Romania, ca stat membru UE, a trebuit sa se incadreze in prevederile directivei europene 2011/7/UE, potrivit careia statele trebuie sa-si plateasca facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul USL a platit facturile spitalelor la medicamente care au fost lasate cu restante de peste 300 zile, de catre fosta guvernare, ceea ce a insemnat un cost de 3,5 miliarde lei. Astfel, bugetul real al Ministerului Sanatatii, in anul 2013 a fost de 5,2 miliarde lei. In anul 2014, bugetul sanatatii va fi in crestere cu 2,6 miliarde lei, de la 5,2 la 7,8 miliarde lei. Bugetul MS pe anul 2014 este construit astfel incat sa raspunda prioritatilor stringente din sistemul sanitar, de exemplu cresterea veniturilor medicilor rezidenti prin acordarea unei burse lunare neimpozabile de 150 de euro, dar si cresterea sumelor pentru investitii si dotarea cu aparatura medicala a unitatilor sanitare", sustine sursa citata.
MS mai afirma ca sumele care vor fi alocate pentru achizitia de aparatura medicala, reparatii capitale la unitatile sanitare, precum si investitii, vor creste de la... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 20:36
Bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat miercuri, printr-o hotarare aprobata in sedinta de guvern, cu 721 de mii de lei, bani destinati finantarii primei faze a programului de cooperare pentru dezvoltarea capabilitatilor de chirurgie cardiaca neonatala si infantila in Romania.
Din aceasta suma, 255 de mii de lei sunt alocati cheltuielilor de personal, iar 466 mii de lei - pentru bunuri si servicii.
De asemenea, a fost suplimentat bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul in curs la Capitolul 83.01 'Agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare', Titlul 10 'Cheltuieli de personal', cu suma de 1.730 mii de lei si la Titlul 51 'Transferuri intre unitati ale administratiei publice', cu suma 626 mii de lei, pentru plata titlurilor executorii prevazute de OUG 71/2009.
Si bugetul Ministerului Finantelor Publice a fost suplimentat, cu 5.399 mii lei. mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 17:35
Ministerul Sanatatii (MS) va aloca in 2013 aproape 24 de milioane euro pentru tiparirea a 11 milioane de carduri nationale de sanatate, banii fiind prevazuti in proiectul de buget al institutiei pentru anul in curs, sustin oficialii MS.
Potrivit conducerii ministerului, toate documentele necesare, si anume actele normative pentru producerea cardului national de sanatate, sunt definitivate.
"In propunerea de buget, Ministerul Sanatatii a prevazut aproximativ 24 de milioane de euro, sume necesare pentru tiparirea in 2013 a 11 milioane de carduri. Costul unui card este de 2,2 euro, fara TVA. Costurile sunt acoperite de catre Ministerul Sanatatii, astfel incat populatia sa nu platesca niciun ban pentru aceste documente", explica oficialii Ministerului Sanatatii.
Pana acum, Ministerul Sanatatii nu a putut efectua aceste plati, intrucat in bugetul pe 2012 nu au fost prevazute asemenea sume, iar pana la adoptarea bugetului pe 2013 era interzis sa se realizeze actiuni financiare ce privesc un exercitiu financiar anterior.
Cardul national de sanatate, reteta electronica si dosarul electronic reprezinta obiective importante pentru informatizarea sistemului de sanatate.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este responsabila de informatizare si, implicit, de productia cardurilor, care va fi realizat cu suportul tehnic al Imprimeriei Nationale si al Centrului National pentru personalizarea pasapoartelor.
Directorul departamentului IT al CNAS, Lucian... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 08:44
Comisiile reunite de buget-finante au adoptat sambata bugetele Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in sumele propuse de Guvern, dar cu redistribuiri de sume catre spitalele aflate in administrarea autoritatilor publice locale.Comisiile de buget-finante au adoptat o serie de amendamente propuse de deputatul UDMR, Petru Lakatos, care privesc redistribuirea de sume, in interiorul bugetului ministerului Sanatatii, pentru spitalele care au fost trecute la administratiile publice locale.
Astfel, au fost redistribuite pentru finantarea aparaturii medicale si echipamentelor de comunicare in urgenta 20 de milioane de lei, iar pentru finantarea reparatiilor capitale a fost alocata aceeasi suma spre a fi transferata catre administratiile publice. mai mult
Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 18:15
Estimarile cu privire la cheltuielile totale la nivelul Ministerului Sanatatii indica o reducere drastica in urmatorii trei ani, acestea putand ajunge de la 5.081 de milioane de lei in 2010, la 1.842 de milioane de lei in 2013.Cheltuielile totale la nivelul Ministerului Sanatatii sunt estimate in 2010 la 5.081 de milioane de lei, reprezentand 0,99% din PIB.
Estimarile cu privire la cheltuielile totale pentru urmatorii trei ani indica o scadere drastica. Acestea ar putea ajunge la 1.829 de milioane de lei in 2011 (0,34% din PIB), la 1.783 de milioane de lei in 2012 (0,30% din PIB) si la 1.842 de milioane de lei in 2013 (0,28% din PIB), potrivit strategiei fiscale pentru perioada 2011 - 2013, document aprobat miercuri de Guvern si obtinut de MEDIAFAX.
In ceea ce priveste cheltuielile de personal, acestea sunt estimate in 2010 la 224 milioane de lei. In urmatorii trei ani estimarile nu indica modificari semnificative cu privire la acest parametru. Astfel, in 2011 cheltuielile de personal ar urma sa fie 205 milioane de lei, in 2012 - 211 milioane de lei, iar in 2013 - 219 de milioane de lei.
In ceea ce priveste cheltuielile cu investitiile, se estimeaza ca in 2010 acestea vor fi la nivelul Ministerului Sanatatii de 293 de milioane de lei (0,06% din PIB), urmatorii doi ani fiind marcati de o scadere din acest punct de vedere.
Acestea ar putea ajunge la 189 de milioane de lei in 2011, cel mai scazut nivel fiind in 2012, cand cheltuielile cu investitiile ar putea fi de doar 124... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 01:31
Comisiile parlamentare de sanatate au aprobat, miercuri, un amendament al PSD privind cresterea de la 3,6% la 4% din PIB a sumei alocate Sanatatii in proiectul bugetului de stat pe 2010.Amendamentul a fost propus de presedintele Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, Rodica Nassar (PSD), fiind adoptat cu 20 de voturi "pentru" si 2 abtineri, apartinand fostului ministru al Sanatatii Mircea Cinteza si unui deputat PDL, relateaza Mediafax.Amendamentul Rodicai Nassar a fost primul discutat de catre comisiile parlamentare de sanatate, parlamentarii din aceste comisii avand de dezbatut circa 160 de amendamente.Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a fost intrebat de Nassar daca este de acord cu o asemenea crestere a bugetului acordat Sanatatii. Ministrul a precizat ca, desi nu este multumit de suma acordata in proiectul de buget, el sustine aceasta suma deoarece "este solidar cu Guvernul si cu angajamentele asumate".Attila Cseke a mai spus, miercuri, la dezbaterea proiectului de buget in comisiile de sanatate, ca nu este multumit de bugetul alocat Sanatatii, dar ca acesta "este un buget al unui an de criza pentru domeniul sanitar"."Suma este asemanatoare cu bugetul de anul trecut, adica 3,6% din PIB, dar este un buget al unui an de criza pentru domeniul sanitar si va trebui sa crestem in anii urmatori pana la 6% (...) Nu sunt multumit de acest proiect de buget, dar am in vedere faptul ca avem in fata un an de criza", a declarat ministrul Sanatatii.Cseke Attila a prezentat... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 16:32