Referendumul din Marea Britanie initiat de David Cameron si mai ales rezultatul au produs stupoare printre sustinatorii proiectului european (Uniunii Europene), cu consecinte majore pe multiple planuri. Dar votul pentru iesirea MB din Uniune a exprimat nu numai divizarea societatii peste Canalul Manecii, ci un sindrom larg raspandit in Europa.
Acest sindrom poate fi explicat prin politici publice ce nu au reusit sa protejeze pe cei care au pierdut in procesul globalizarii economice impletit cu schimbari de ordin tehnologic; multi cetateni (nu numai in varsta) se simt nedreptatiti de distributia veniturilor in societate; exista si sentimentul ca oamenii nu mai sunt stapani pe destinele lor. De aici apare si o tendinta de respingere a elitelor politice.
Este graitor ca, in Franta, presedintele Macron declara ca daca s-ar organiza un scrutin in Hexagon rezultatul ar putea fi similar. Aceasta remarca spune enorm pentru a intelege constelatia de circumstante ce tensioneaza relatii sociale si dinamici politice pe Continent; sa nu omitem ca Macron a candidat in alegerile prezidentiale pe o platforma centrista, tocmai pentru a se delimita de partidele traditionale.
In Germania, care economic si politic este pilonul in jurul caruia se roteste constructia europeana, principalul partid de opozitie in Bundestag (dupa formarea noului guvern de coalitie) este formatiunea de dreapta AfD (Alternativa pentru Germania).
In Italia, Miscarea 5 Stele se situeaza pe primul loc in... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 00:00
Numarul cetatenilor Uniunii Europene care lucreaza in Marea Britanie a ajuns la un nivel record, pe fondul unei importante cresteri a numarului romanilor si bulgarilor care si-au gasit de lucru in aceasta tara.
Conform cifrelor oficiale publicate miercuri si prezentate de Financial Times, circa 2,37 milioane de cetateni ai UE lucrau in Marea Britanie, in perioada aprilie - iunie a.c., cu 126.000 mai multi fata de aceeasi perioada a lui 2016 si cei mai multi de cand a inceput intocmirea acestor statistici, acum doua decenii.
Acest fapt sugereaza ca decizia Marii Britanii de a iesi din UE nu a avut deocamdata un impact semnificativ asupra numarului de europeni care lucreaza in aceasta tara, noteaza cotidianul.
Aceasta evolutie se explica, in parte, printr-o neta crestere a numarului de lucratori veniti din Bulgaria si Romania, care a ajuns, conform datelor oficiale, la circa 337.000, dupa o crestere de peste 25% in ultimele 12 luni. Fluxul de lucratori din aceste doua tari s-a intensificat dupa ce acum trei ani cetatenii romani si bulgari au obtinut acces deplin pe piata britanica a muncii.
In contrast, numarul lucratorilor din alte opt tari est-europene, intre care si Polonia, Lituania si Letonia, care aveau dreptul de a lucra in Marea Britanie inca de la aderarea lor la UE, in 2004, a scazut de la putin peste 1 milion in al doilea trimestru al lui 2016 la 997.000 in aceeasi perioada a anului in curs.
Desi statistica oficiala difuzata miercuri nu a precizat... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 19:07
Premierul Dacian Ciolos sustine ca decizia Marii Britanii de iesire din Uniunea Europeana, dar si evenimentele tragice din Belgia, Franta si Germania, ar putea avea impact si asupra economiei romanesti, prin gradul de incertitudine pe care il creeaza.
"Aceste evenimente (Brexit, atacurile - n.red.) au un impact imediat prin faptul ca creeaza incertitudine si stiti ca pe pietele financiare cel mai periculos lucru este incertitudinea, ceea ce creeaza volatilitate pe piete si asta poate sa aiba un impact asupra predictibilitatii.
(...) Aceste lucruri pot sa aiba un impact si asupra economiei Romaniei, prin gradul de incertitudine pe care il creeaza si acest grad de incertidutine depinde si de rapiditatea cu care liderii politici sunt in stare sa ia decizii dupa astfel de evenimente", a spus Ciolos, la... citeste mai departe despre "Ciolos avertizeaza: Brexit-ul si atentatele din UE pot afecta economia tarii noastre" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 12:41
Ministrul roman de Finante, Anca Dragu, da asigurari ca nu exista niciun motiv pentru care creditele ar putea sa se scumpeasca din cauza Brexit-ului si afirma ca impactul acestuia asupra economiei Romaniei este scazut pe termen scurt si mediu.
Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ministrul de Finante a vorbit despre posibilitatea scumpirii creditelor sau chiar a dublarii ratei creditelor la programul "Prima Casa", despre care s-a speculat in mass-media.
"Nu vad un motiv pentru care sa asistam la o asemenea scumpire. A fost o reactie imediata a pietelor dupa referendum, am vazut ceva volatilitate pe toate pietele, mai putin in Romania. De ce avem volatilitate scazuta? Pentru ca Romania se bucura de rezerve valutare si de rezerve de finantare.
Ministerul de Finante acopera circa 4 luni de finantare, noi nu suntem fortati sa iesim pe piata atunci cand piata e potrivnica. Politica prudenta da roade in cazul Romaniei, ne bucuram de o contagiune foarte scazuta", a ...citeste mai departe despre "Ce spune Ministrul de Finante de posibilitatea scumpirii creditelor si soarta romanilor din UK" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 10:45
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) ar afecta Romania mai putin decat statele din regiune, arata o analiza realizata de analistii UniCredit Bank.
Tara noastra va rezista la socuri mai bine decat majoritatea celorlalte tari din Europa Centrala si de Est (ECE), in cazul in care tabara "Out" va iesi invingatoare la referendumul de joi.
Cel putin asa sustin specialistii UniCredit Bank, care explica efectele reduse ale Brexit-ului asupra Romaniei pe termen scurt prin faptul ca expunerea investitorilor straini este redusa.
Astfel, doar 18% din obligatiunile emise pe piata locala sunt detinute de acestia, dupa primul trimestru din 2016. Cei mai multi sunt investitori din UE, iar fluxurile de capital de aceasta provenienta vor fi probabil mai stabile decat cele din alte regiuni.
In plus, datoria publica a Romaniei, de 38,1% din PIB la 31 martie, este redusa comparativ cu celelalte tari din regiune, potrivit raportului citat.
De asemenea, tara noastra e vazuta ...citeste mai departe despre "Brexit: Raportul care arata cum va fi afectata Romania de iesirea Marii Britanii din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 16:55
La sfarsitul saptamanii va avea loc, fara indoiala, un test de proportii istorice: votul cetatenilor din Marea Britanie de a iesi sau nu din Uniunea Europeana.
Data fiind amploarea si unicitatea evenimentului, piete financiare fierb, volatilitatea este ridicata, intreaga lume asteptand rezultatul.
Doua aspecte majore ne dau insa o viziune destul de clara asupra desfasurarii evenimentelor:
1. Ultimele sondaje de opinie arata clar directia de vot a britaniclor, balanta inclinand in mod evident in favoarea ramanerii Marii Britanii in zona Euro.
2. Constientizarea de catre britanici a raportului beneficii/pierderi in urma iesirii din UE, care este estimat momentan la pierderi de cateva zeci de miliarde de lire sterline pe an, pe durata unei perioade indelungate. Insa nimeni nu poate calcula exact aceste sume, data fiind dimensiunea colapsului care ar putea urma.
Indicatori precum PIB-ul general, PIB-ul/locuitor, rata somajului, contributia la bugetele nationale sociale, balanta schimburilor internationale sau timpul necesar renegocierii tuturor tratatelor de import-export fac acest scenariu foarte greu de atins.
Pentru cateva zeci de mii de romani, ziua de 15 ianuarie 2015 va ramane in istorie ca o zi neagra. Este ziua in care francul elvetian s-a apreciat cu peste 30% si a avut consecintele bine-cunoscute. In aceea zi, anticipam problemele pe care le vor avea bancile din Romania expuse vizavi de creditele in franci elvetieni.
Joi, 23 iunie 2016, data... mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 10:00