Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analistii coboara in premiera estimarile pentru cresterea economica a Romaniei sub 3%. Bugetul e facut pe 5,5%

Analistii coboara in premiera estimarile pentru cresterea economica a Romaniei sub 3%. Bugetul e facut pe 5,5%
Analistii devin tot mai neincrezatori in perspectivele Romaniei de crestere economica in 2019, din cauza asteptarilor defavorabile privind cererea externa si a epuizarii potentialului de consum privat.

A aparut prima estimare de crestere a produsului intern brut (PIB) inferioara pragului de 3%, Banca Transilvania (BT) luand in calcul o rata de 2,8%, potrivit unui raport emis joi.

La randul sau, Erste Group Research (EGR) se asteapta la o crestere a economiei "aproape de 3%" (3,4% in prognoza anterioara) . Noua estimare inca ar mai urma sa fie realizata "in cea mai mare parte pe seama consumului gospodariilor, desi intr-un ritm mai redus", spune o nota EGR.

Economia Romaniei a crescut in 2018 cu 4,1%, mult sub asteptarile Guvernului

Analistii celor doua grupuri bancare, ca si cei de la capital Economics, mai au in vedere si alte argumente defavorabile mentinerii cresterii la nivelul anului trecut (4,1%, in scadere substantiala fata de 6,9% in 2017), precum:
reducerea cererii din Zona Euro si deteriorarea climatului macroeconomic din aceasta cea mai importanta piata a exporturilor romanesti;incertitudinile legate de Brexit si de tensiunile comerciale globale;evolutia slaba a investitiilor productive, agravata de "interventia agresiva a statului" de suprataxare a sectoarelor bancar, energie si telecomunicatii.

"Conform scenariului macroeconomic central BT dinamica anuala a PIB ar putea decelera pana la 2,8% in 2019, in contextul deteriorarii climatului macroeconomic din Zona Euro si provocarilor din sfera mix-ului intern de politici economice (interventia agresiva a statului prin masurile de suprataxare a sectoarelor bancar, energie si telecomunicatii) cu impact nefavorabil pentru investitii", spune raportul BT.

Prognozele privind cresterea economica a Romaniei au propus cifre tot mai mici in ultima perioada.

Recent, Comisia Europeana a redus prognoza pana la 3,8%, iar Banca Mondiala cu un punct procentual, pana la 3,5%.

Bugetul de stat pe 2019 a fost construit, totusi, pe o crestere economica de 5,5% din PIB.

Cea mai mare cadere din regiune

Romania a avut a doua cea mai mica rata de crestere economica anul trecut din Europa Centrala si de Est.

Economia Poloniei a crescut cu 5,1%, Ungaria cu 4,8%, Slovacia si Romania cu 4,1%, iar Bulgaria cu 3,3% potrivit Capital Economics.

Diferenta majora este ca, in timp ce Romania si-a vazut evaporata cresterea din 2017, ritmul avansului PIB a fost in crestere in celelalte tari, de la ...citeste mai departe despre "Analistii coboara in premiera estimarile pentru cresterea economica a Romaniei sub 3%. Bugetul e facut pe 5,5%" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1002 ori
Citeste mai multe desprecrestere economica Romania 2019