Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi depaseste in ultima perioada o parte din atributii, a afirmat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in contextul declaratiei recente a economistului sef al BNR, Valentin Lazea, potrivit careia marea majoritate a societatilor de administrare ale Pilonului II se gandeste sa se retraga din Romania din cauza conditiilor impuse prin OUG 114.
"Cred ca a fost asa acolo intr-o discutie pe un anumit subiect. Domul Lazea este economistul sef al Bancii Centrale. Nu cred ca are in sarcini si atributii astfel de actiuni si nu cred ca reprezinta punctul de vedere al Bancii Centrale. Daca cumva reprezinta, atunci rog BNR sa-si exprime punctul de vedere pe acest subiect. Acum daca vreti sa aveti si o stire, eu cred ca BNR in ultima perioada isi cam depaseste, din pacate, o parte din atributii. Pentru ca sunt fel de del de declaratii, fel de fel de discutii care nu-si au rostul mai ales in zona publica", a spus Eugen Teodorovici.
El a spus ca din discutiile pe care le va avea cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor pe marginea OUG 114 va rezulta un pachet de reglementari.
"Tot ce pot sa va spun este ca ce va iesi din discutia cu Asociatia Romana a Bancilor va trebui sa fie un pachet. Nu discutam separat de rupere: taxa fata de ROBOR legat partea de active financiare. Discutam la pachet si de modul de calcul al unui alt nivel de referinta, rupere sau nu, ce ramane masa impozabila, ce acte se modifica, 114, 50 sau 52.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:45
Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, a dat asigurari ca, desi indicele bursier Dow Jones a inregistrat cea mai mare scadere din vara anului 2011 incoace, nu vine criza.
"Prima idee, cea mai importanta, este ca nu vine criza, in ciuda scaderilor de la bursa. Nu vine criza, desi o asemenea afirmatie este intotdeauna periculoasa, pentru ca si primul Razboi Mondial a inceput in zile senine", a spus Adrian Vasilescu intr-o interventie telefonica pentru Digi24.
Consilierul a explicat contextul in care are loc scaderea indicelui Dow Jones.
"In primul rand, pietele internationale nu se asteptau la asta. Ce se intampla acum e legat de evenimentele din aceste zile din SUA (schimbarea conducerii Rezervei Federale a SUA - n.red.). Doamna Yellen pleaca, iar asta a produs ceva emotie", a mai spus Vasilescu.
Astazi, Jerome Powell a preluat oficial conducerea Rezervei Federale a SUA, cea mai mare banca centrala a lumii. El ii succede in functie lui Janet Yellen, prima femeie numita in aceasta functie vreodata.
"Se vede ca au crescut salariile, a scazut somajul - acestea sunt semne ca va incepe un consum mai mare, care automat duce la o inflatie mai mare. Investitorii au inceput sa vanda ca sa isi conserve banii si iata ca ne trezim ca efectele se rasfrang asupra intregii planete, din America pana in Asia", a mai spus Vasilescu.
Bursa de la New York s-a prabusit si impactul se resimte in toata lumea. Cum s-a ajuns la cea mai infricosatoare zi de pe Wall Street... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 13:22
Bank of Cyprus pleaca din Romania. Informatia a fost oferita de Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a spus ca exista un cumparator pentru sucursala locala a Bank of Cyprus.
"Se pare ca au gasit o banca interesata sa cumpere atat Marfin Bank, cat si sucursala din Romania a Bank of Cyprus, iar joi voi afla despre cine este vorba", a declarat Nicolae Cinteza pentru ziarul Bursa, care afirma ca Banca Transilvania ar putea sa fie jucatorul de pe piata bancara ...citeste mai departe despre "BNR a anuntat plecarea unei banci din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 08:57
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dispus suspendarea exercitarii drepturilor de vot aferente domnului Ilie Carabulea si domnului Corneliu Tanase pentru actiunile Bancii Comerciale Carpatica detinute direct si indirect prin intermediul S.C Atlassib S.R.L. si S.C. SAFA S.R.L. Aceste actiuni insumeaza aproximativ 57% din totalul drepturilor de vot.
Domnii Ilie Carabulea si Corneliu Tanase raman in continuare actionari ai Bancii Comerciale Carpatica (BCC), masura dispusa de BNR constand in suspendarea drepturilor de vot detinute direct sau indirect. Domnii Ilie Carabulea si Corneliu Tanase nu au nici o functie executiva sau non executiva in cadrul BCC.
Banca isi propune sa lucreze in stransa colaborare cu actionarii pentru a identifica cea mai buna cale de evolutie pentru institutia bancara. La Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), planificata pe 10 aprilie 2014, conducerea isi va prezenta planurile pentru viitor si va solicita mandatele necesare de la actionari pentru a implementa solutiile de dezvoltare care vor fi sustinute de actionari.
"Cred cu maxima convigere ca avand sprijinul actionarilor, banca va reusi sa se plaseze intr-o pozitie mai buna pentru a-si atinge obiectivele de business: de a fi o banca de incredere, sigura si cu servicii orientate catre client", a declarat Johan Gabriels, CEO al BCC.
Anul 2013 a fost un an cu schimbari pozitive considerabile pentru BCC. In primavara anului 2013, BCC a numit pentru prima data un CEO strain... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 15:36
Costurile de tranzactionare, cadrul legislativ inflexibil, birocratia excesiva de care se lovesc investitorii, sistemul de decontare insuficient de permisiv si arhitectura actuala a pietei de capital reprezinta principalele problemele care necesita rezolvare pentru dezvoltarea pietei de capital in Romania. Business24 a discutat cu reglemnetatorii si cu jucatorii de pe piata romaneasca de capital, pentru a afla care sunt solutiile pentru dezvoltarea acestui sector.
Fara masuri urgente care sa rezolve aceste probleme, piata de capital nu se poate dezvolta si "se usuca, aproape ca moare", a fost semnalul de alarma tras miercuri de CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti, polonezul Ludwik Sobolewski.
"Sunt necesare masuri care sa duca la crearea lichiditatii pe Bursa, avand in vedere ca piata de capital se usuca, aproape ca moare, pentru ca nu este un loc atractiv si marii jucatori din economie prefera sa se finanteze din afara pietei", este de parere directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
Bursa trebuie sa se maturizeze pentru a deveni astfel o alternativa de finantare la bancile comerciale. Numai ca de-alungul timpului, au existat prea multi oameni nepotriviti si prea putini determinati sa faca ceva, sustin reprezentantii comunitatii pietei de capital.
"Piata de capital isi cunoaste foarte bine problemele, insa pentru a le rezolva este nevoie de un singur lucru: dorinta si determinare. Cel mai simplu lucru pe care il poate face acum Bursa de Valori Bucuresti si... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 13:11
Raportul "Opt bariere sistemice de inlaturat pentru crearea unei piete de capital moderne" isi propune sa determine trecerea pietei de capital din Romania de la piata de frontiera la piata emergenta, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, intr-o conferinta dedicata prezentarii reportului.
"Romania joaca in Liga a III-a a pietelor de capital. Scopul final este ca piata din Romania sa devina una dezvoltata, dar nu asta isi propune raportul prezentat, ci trecerea de la o piata de frontiera la o piata emergenta", a afirmat el.
In acest scop, schimbarea reglementarilor este necesara, dar nu suficienta, potrivit lui Lazea.
"Schimbarea reglementarilor reprezinta doar o particica din proces. Trebuie schimbate filosofia si comportamentul tuturor participantilor din piata: clienti, investitori, reglementatori etc", a subliniat reprezentantul BNR.
In opinia acestuia, pe piata de capital din Romania trebuie modificata tipologia investitorilor.
"Incercam sa atragem o alta calitate de investitori straini si o alta cantitate de investitori romani. Cantitatea de investitori romani este prea mica, iar calitatea investitorilor straini este una specifica pietelor de frontiera", a explicat Valentin Lazea.
In ceea ce priveste protectia investitorilor, economistul-sef al BNR considera ca nu este normal ca investitorii din piata de capital sa fie introdusi in aceeasi categorie cu cei din domeniul pensiilor.
"Investitorul pe... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:15
Investitorii romani isi doresc listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, dar asteapta si listarea la BVB a unor companii din domeniul IT. Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest si Eugen Voicu, presedintele Certinvest au facut un top al celor mai asteptate companii.
Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, apreciaza ca topul companiilor pe care si le doresc investitorii le Bursa de Valori Bucuresti ar fi condus de Hidroelectrica.
"Toata lumea asteapta cu mare interes Hidroelectrica si Romgaz. Cred ca investitorii ar aprecia cu siguranta listarea Romtelecom la Bursa, desi nu s-a mai auzit nimic. In zona privata cred ca ar fi foarte interesant sa vedem niste companii din domeniul IT.
Parerea lui Razvan Pasol este impartasita si de presedintele CertInvest, Eugen Voicu.
In opinia presedintelui CertInvest, topul celor trei companii pe care investitorii romani si le doresc listate la Bursa este condus de o companie din domeniul IT.
"Total Soft este un exemplu, pe locul doi o firma de retail si mi-ar placea sa fie Mobexpert, iar pe a treia pozitie o companie din sectorul farmaceutic", puncteaza Eugen Voicu, pentru Business24.
Presedintele Certinvest este de parere ca pe locul al treilea ar fi fost buna AD Pharma, care "s-a dus la Londra, dar ar fi fost bine sa fie la noi".
Intrebat care sunt companiile de stat pe care le-ar vedea listate la Bursa, Eugen Voicu spune ca ar fi interesante cele din portofoliul Fondului... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:22
Bursa de Valori Bucuresti intentioneaza sa aduca titluri de pe piata americana pe sistemul ATS International, printre care si titluri Facebook atunci cand se vor lansa, a declarat vineri presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache.
"Nu in mod intimplator am marit programul de tranzactionare la Bursa pentru ATS, pentru ca vizam in perspectiva introducerea pe sistemul ATS International a unor titluri americane si atunci este nevoie ca piata de la Bucuresti sa prinda deschiderea din America. Am luat deja decizia si executivul trebuie sa amenajeze inclusiv, incepand cu luna decembrie...In perspectiva se va ajunge la o piata 24/24, insa nu suntem in aceasta pozitie. Este in proiect sa aducem chiar Facebook cand se va lansa, iar lansarea pe piata americana sa se faca si aici, dar pentru aceasta trebuie sa avem intermediari puternici", a spus Farmache, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.
El a declarat ca avantajul pentru ATS este ca titlurile sunt tinute la depozitarul central din Romania, care la randul ei este conectata cu depozitarii din tarile de origine. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 19:03
Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta ca, incepand cu data de 3 octombrie, va intra in vigoare extinderea gamei activelor eligibile acceptate de catre BNR pentru operatiunile de piata monetara, conform hotararii Consiliului de Administratie al bancii.Astfel, lista activelor eligibile va fi completata cu urmatoarele categorii de instrumente: obligatiuni denominate in euro, emise de Romania pe piata externa, depozitate in sistemul Euroclear; obligatiuni denominate in lei, emise de institutiile financiare internationale, depozitate in sistemul Euroclear.
BNR precizeaza ca nivelul de haircut (marja care se deduce din valoarea de piata a activelor eligibile pentru a se obtine valoarea ajustata a acestora) aplicabil noilor instrumente eligibile va fi de 8%. mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 16:05