Interesul pentru maşinile electrice este în creştere în Europa, 55% dintre consumatori şi 100% dintre managerii de flote declarându-şi intenţia de a cumpăra un astfel de vehicul în următorii doi ani, potrivit sondajului e-Readiness Report 2021, realizat de departamentul de strategie globală din reţeaua PwC.
"Vânzările de vehicule electrice ar putea atinge 23% (1,7 milioane unităţi) din totalul vânzărilor de maşini noi până în 2024, pe cele mai importante şase pieţe din Europa (Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania şi Elveţia), evoluţie impulsionată de maşinile cu baterii", susţin autorii sondajului.
Potrivit sursei citate, segmentul de flotă (B2B) va rămâne cel mai atractiv, cu o cotă estimată la aproximativ 55% din totalul pieţei de maşini electrice, cele mai importante trei criterii avute în vedere pentru aceste achiziţii fiind:
imaginea companieistimulentele fiscalereducerea amprentei de carbon
Potrivit sondajului, în următorii doi ani, companiile mari vor deţine cele mai mari flote de maşini electrice, în timp ce firmele medii vor înregistra cea mai mare creştere.
"În ultimii ani consumatorii din Europa au început să devină din ce în ce mai preocupaţi de protejarea mediului ceea ce a dus şi la creşterea interesului pentru maşinile nepoluante. Astfel, piaţa auto are şanse să se redreseze, după criza sanitară, şi printr-o orientare mai mare către vehiculele electrice, mai ales că multe... mai mult
Joi, 26 August 2021, ora 12:44
Germania si Franta au dezvaluit vineri planurile pentru o fabrica uriasa care va produce baterii destinate automobilelor electrice, parte din planul Europei de a rivaliza cu grupul american Tesla Inc. si cu firmele chineze in furnizarea unor componente vitale pentru vehiculele electrice, transmite Bloomberg.
Facilitatea, care va fi construita in apropiere de orasul german Kaiserslautern, va fi denumita Automotive Cell Co si va costa aproximativ doua miliarde de euro.
Aceasta fabrica va completa o alta uzina care va fi amplasata in regiunea franceza Hauts de France. Impreuna cele doua uzine vor costa aproximativ cinci miliarde euro si vor o capacitate combinata de productie de aproximativ 48 de Gigavati ora.
Germania si Franta "vor sa construiasca cele mai bune si mai sustenabile. Sunt convins ca celulele de baterii produse la Kaiserslautern vor stabili noi standarde", a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.
Anuntul facut de ministrul german al Economiei scoate in evidenta dorinta statelor din UE de a recupera decalajul care le separa de competitorii asiatici, care in prezent domina piata productiei de baterii. Celule pentru baterii precum si dispozitivele electronice si programele software complementare sunt echivalente cu jumatate din valoare unui autovehicul electric.
Desi constructori auto germani precum Volkswagen AG si BMW AG domina productia de automobile in Europa, ele au permis companiilor asiatice si producatorului american Tesla... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 16:13
Grupul Volkswagen va crea societati mixte si va ajuta la finantarea productiei de baterii, pregatindu-se pentru productia de masa a vehiculelor electrice, a declarat, pentru Reuters, Stefan Sommer, membru al Consiliului de Administratie.
VW va cumpara baterii in valoare 50 de miliarde de euro (56,57 miliarde de dolari), iar printre partenerii sai strategici se afla companiile Northvolt (Suedia), SKI, LG Chem, Samsung SDI (Coreea de Sud) si CATL (China).
"Nu fiecare furnizor este convins ca mobilitatea electrica va veni la scara atat de mare. Trebuie sa petreci mult timp convingandu-i sa investeasca in industria auto", a explicat Sommer.
Volkswagen va avea nevoie pana in 2025 sa produca in Europa baterii cu o capacitate totala de 150 gigawati ora (GWh) si de inca 150 in Asia. Pana in 2030 aceste cifre se vor dubla.
Grupul german va retehnologiza 16 fabrici pentru a produce vehicule electrice si intentioneaza pana in 2023 sa demareze productia a 33 de masini electrice, modele Skoda, Audi, VW si Seat.
Volkswagen ar putea sa-si construiasca propria fabrica unde sa produca baterii in China, dar deocamdata grupul se bazeaza partenerii sai chinezi FAW, SAIC si JAC pentru a gasi furnizori sustenabili de baterii, a declarat Sommer.
Pana in 2023, grupul Volkswagen vrea sa investeasca peste 11 miliarde de euro in vehicule electrice si autonome, digitalizare si servicii de mobilitate.
Cel mai mare producator auto european, care include si brandurile Skoda, SEAT,... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 13:14
O suma de pana la sase miliarde de euro va fi investita intr-un proiect european privind constructia de baterii destinate automobilelor electrice, proiect denumit 'Airbus-ul bateriilor', au anuntat joi ministrii Economiei din Franta si Germania, Bruno Le Maire si Peter Altmaier, informeaza AFP si Reuters.
"Aceasta alianta este de importanta strategica pentru Europa. Ea face ca Europa sa ramana competitiva in raport cu SUA si China", a declarat Bruno Le Maire intr-o conferinta de presa.
"In acest proiect vor fi investite 5 pana la 6 miliarde de euro", din care o subventie publica de pana la 1,2 miliarde euro, pentru care Comisia Europeana si-a dat acordul de principiu, a dezvaluit Bruno Le Maire.
"Obiectivul nostru nu este doar de a acoperi cererea industriei auto din Europa. Vrem sa exportam la nivel european, sa dovedim ca bateriile cu eticheta 'made in Europe' sunt o garantie a calitatii", a declarat la randul sau Peter Altmaier.
Germania, cea mai mare economie europeana vrea sa isi protejeze producatorii auto, in contextul in care industria auto mondiala se pregateste sa inceteze sa mai produca motoare pe combustie interna.
In prezent, segmentul productiei de baterii pentru autovehiculele electrice este dominat de firma japoneza Panasonic Corp, alaturi de producatorii sud-coreeni Samsung SDI Co si LG Chem si firma chineza Contemporary Amperex Technology Co (CATL).
Comisia Europeana a lansat in anul 2017 propria sa alianta in domeniu, European Battery... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 18:05
Ministerul Economiei din Germania a pus deoparte aproximativ un miliard de euro (1,12 miliarde de dolari) pentru a sprijini productia de baterii destinate automobilelor electrice in ce mai mare economie europeana, obiectivul fiind ca 30% din aceasta productie sa vina din Germania si Europa pana in 2030, transmite Reuters.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat marti ca Germania vrea sa colaboreze cu alte state europene in domeniul productiei de baterii si au fost deja contacte cu autoritatile din Franta, Polonia si Austria pe acest subiect.
Autoritatile de la Berlin vor astfel sa reduca dependenta producatorilor auto germani de furnizorii asiatici de baterii si sa protejeze locurile de munca din industria auto interna, in pericol din cauza tranzitiei de la motoarele cu combustie interna la automobilele electrice. Garantia ca firmele locale vor fi implicate in lantul de aprovizionare pentru vehiculele electrice este importanta pentru Germania, tara a carei economie a devenit dependenta de succesul industriei auto.
Marti, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca Volkswagen s-ar putea alatura unui consortiu german care are in vedere productia de baterii destinate automobilelor electrice si va discuta problema la reuniunea Consiliului de Supervizare de vineri.
Un purtator de cuvant al Volkswagen nu a dorit sa comenteze informatia.
VW a incheiat deja contracte de furnizare de baterii cu LG Chem (Coreea de Sud) si... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 13:36
Uniunea Europeana intentioneaza sa permita acordarea de ajutoare de stat pentru cercetari in domeniul bateriilor destinate vehiculelor electrice si va oferi cofinantare in valoare de miliarde de euro companiilor care vor sa construiasca unitati gigant de producere a bateriilor, se arata intr-un articol publicat luni de Financial Times (FT).
Bruxelles-ul este ingrijorat ca industria auto a UE, unde sunt 13 milioane de angajati, ar putea ramane in urma in cursa pentru producerea in masa a vehiculelor electrice, din cauza dependentei de bateriile din Asia.
Carlos Ghosn, directorul general al aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi, a afirmat recent, la Salonul Auto de la Paris, ca industria "nu poate continua sa prospere" daca nu iti construieste propriile capacitati de producere a bateriilor.
"Stim foarte clar ca viitorul este al vehiculelor electrice si trebuie pur si simplu sa prindem din urma aceasta tehnologie de producere a bateriilor. Nu putem dezvolta noi modele sau masini de inalta calitate daca nu avem competentele, inovatia si cercetarile legate de baterii", a declarat Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetica.
Statele membre ale UE vor putea finanta integral cercetarile, atat timp cat e vorba si de unele proiecte transfrontaliere. In cadrul programului "Orizont 2020" au fost incluse fonduri de 200 de milioane de euro pentru proiecte in domeniul bateriilor, 800 de milioane de euro sunt disponibili pentru a... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 09:44
Dezvoltarea de catre Uniunea Europeana (UE) a propriei sale productii de baterii pentru vehiculele electrice este "extrem de importanta", pentru a-si asigura rolul in industria auto, care trece la mobilitatea trece la mobilitatea electrica, a declarat, marti, cancelarul german Angela Merkel, intr-o conferinta desfasurata la Berlin, transmite Reuters.
"Daca China inaugureaza aici primul centru de productie de baterii pentru vehiculele electrice, atunci e dragut. Atunci bateriile sunt facute si in Europa. Dar nu stiu daca nu e visul nostru sa le producem noi insine in UE. Inca sustin ca trebuie sa ne dezvoltam capacitatea strategica de a produce si baterii pentru vehiculele electrice. Cred ca va fi extrem de important in urmatoarele decenii", a declarat Merkel.
Nemtii incep sa adopte vehiculele electrice, expertii estimand ca, pana in 2022, un milion de automobile electrice hibride sau echipate cu baterii vor rula pe drumurile din Germania.
Obiectivul initial al Guvernului de la Berlin era ca, pana in 2020, sa existe un milion de automobile electrice in Germania, dar interesul scazut al cumparatorilor a fortat autoritatile sa abandoneze aceasta tinta.
Saptamana trecuta, un comitet guvernamental de consultanta a anuntat ca recentele subventii acordate cumparatorilor au impulsionat vanzarile, astfel incat este posibil ca, pana in 2022, un milion de automobile electrice hibride sau echipate cu baterii sa ruleze pe drumurile din Germania.
Datele oficiale arata ca... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 15:30
ING Bank a emis un raport in care se arata ca, in opinia expertilor bancii, momentul in care se vor vinde numai masini electrice este la cel mult 18 ani distanta.
Raportul ING, unul dintre cele mai optimiste de pana acum pe aceasta tema, arata ca motivele care impiedica in prezent oamenii sa cumpere masini electrice vor disparea intr-o perioada relativ scurta de timp.
Increderea consumatorilor in automobilele electrice va creste rapid pe masura ce preturile bateriilor vor scadea, autonomia acestora va creste, iar timpii de incarcare vor fi din ce in ce mai mici.
In raport se arata ca, in urmatoare decada, autonomia masinilor electrice va ajunge la peste 600 de kilometri intre incarcari.
Conform celor de la ING, undeva intre 2017 si 2024, masina electrica va deveni alegerea mai rationala, intrucat aceasta va deveni mai atragatoare decat automobilele traditionale care folosesc benzina sau motorina.
Expertii ING se asteapta ca in urmatorii ani masinile electrice sa fie mai ieftine si sa beneficieze de o infrastructura mai buna decat cele care consuma combustibili fosili.
Raportul vorbeste si despre provocarile pe care trecerea la masini electrice le va aduce pentru europeni. Producatorii auto din Europa detin doar 3% din productia de baterii, ceea ce inseamna ca acestia vor fi dependenti de tari precum China si Japonia din acest punct de vedere.
Citeste mai departe despre "Pana in 2035 in Europa se vor vinde numai masini electrice - raport ING" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 09:21