Situatia privind componenta, programul si structura noului Guvern raman incerte, dupa un weekend plin de declaratii ale noilor tabere politice. In opozitia noii puteri de guvernare s-a pozitionat chiar seful statului, Traian Basescu, care sustine necesitatea demisiei lui Victor Ponta pentru formarea noului Guvern.
Duminica dimineata, presedintele Basescu a introdus pe agenda publica doua subiecte importante legate de formarea noului Guvern, prin declaratiile facute, in contextul evolutiilor din Ucraina, a transmis Mediafax.
El a mai spus ca nu il va desemna pe presedintele PSD in fruntea noului Cabinet. El a precizat si ca va ataca la CC o eventuala hotarare a Parlamentului privind investirea unui nou Guvern, cu un nou program, condus tot de Victor Ponta fara ca acesta sa fi fost desemnat din nou.
De asemenea, el a mentionat ca se teme de existenta unui protocol secret Ponta-UDMR, care sa functioneze in spatele programului de guvernare asumat in Parlament. "Acum se modifica programul de guvernare, pentru ca UDMR va cere sa fie introdusa in programul de guvernare Legea minoritatilor, va avea probleme cu insemnele locale si dreptul de arborare a steagurilor minoritatilor, va vrea utilizarea limbii materne in sanatate si in institutiile centrale, uitand ca orice cetatean roman indiferent de etnie trebuie sa cunoasca limba nationala, va cere modificari la Legea referendumului in asa fel incat comunitatile locale sa poata declansa referendumuri care sa fie valide....e... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 09:10
Presedintele Traian Basescu a afirmat ca il va sprijini pe premierul Victor Ponta in privinta suprataxarii salariilor mai mari de 1.000 de euro ale bugetarilor, daca seful Executivului va putea sa realizeze acest lucru.
"Daca Ponta poate, eu il sustin (...) Ce stim ca se intampla in regiile statului, in institutii care tin de autoritatea statului, care au inteles ca daca sunt autofinantate sau regii autonome isi pot permite orice legat de banul public. Voi sustine.
Numai sa isi rezolve ei problema in interiorul aliantei. Ca daca se rezolva, eu nu voi fi unul care sa spun 'nu-i corect'. Mai ales in perioade dificile, daca discutam de echitate, echitatea o propovaduiesc si popularii si socialistii in UE", a spus Basescu, intr-o interventie la Romania tv, intrebat daca suprataxarea salariilor mari din sectorul bugetar ar putea fi o solutie pentru Romania.
El a precizat ca nu are o analiza cu privire la fondurile care s-ar strange in urma unei asemenea masuri.
"Dar ar fi o semnificatie ca in timpul crizei nu poate avea unul salariu de 40.000 de euro pe luna si altul 700 de lei", a adaugat Basescu.
Initiativa premierului nu trebuie sa afecteze sectorul privat
El a subliniat ca nu trebuie afectat, insa, sectorul privat.
"Nu avem ce cauta in sectorul privat. Asa cum n-a atins nimeni sectorul privat cand s-au facut reduceri de salarii la stat, nu are dreptul nici sa-l atinga in continuare", a conchis presedintele.
El a reiterat ca va sustine Guvernul... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 14:48
Prezenta la Consiliul European a premierului Victor Ponta a fost un lung prilej de galceava si controverse. Ele s-au purtat in special in spatiul politic si constitutional.
Dincolo de controversele superficiale, politice sau conjuncturale prezenta la Bruxelles a premierului a marcat cateva premiere.
In primul rand, in cadrul dezbaterii privind temele europene a fost adus pentru prima data Parlamentul Romaniei. De voie, de nevoie, premierul a obtinut un mandat de la Parlament. Este adevarat, un mandat politic, dar in orice caz, forul legislativ intervine pentru prima data dupa foarte multi ani intr-un proces legat de deciziile europene. Mai mult, premierul a facut o informare in fata Parlamentului cu privire la dezbaterile si deciziile luate la summitul de la sfarsitul lunii iunie. Este, fara indoiala, un plus in materie de democratie si transparenta.
Presedintele Traian Basescu nu a facut, pana acum, de cate ori participa la intalnirile Consiliului European, decat un singur lucru: doua conferinte de presa, una inainte de plecare si alta la sosirea de la Bruxelles. Ceea ce, sa recunoastem, era foarte putin. Parlamentul si Executivul erau excluse din informarile, dezbaterile si, cu atat mai mult, deciziile europene.
Diferentele pe teme economice
In al doilea rand, intre Basescu si Ponta exista o diferenta importanta de abordare a temelor economice. Basescu a fost si este un sustinator al austeritatii, un politician din zona de "dreapta" a spatiului politic.... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 08:01
Liderul PSD Victor Ponta prezinta, intr-o scrisoare adresata lui Traian Basescu, mai multe declaratii facute de oficiali ai BNR din care reiese ca institutia nu doreste cresterea rezervei de aur si ii cere sefului statului clarificari pe acest subiect dupa afirmatiile facute privind Rosia Montana, potrivit NewsIn."Va solicitam si mai multe clarificari cu privire la mesajul despre nevoia de a aduce mai mult aur in rezerva BNR. Stiti, cu siguranta, mesajul dat de domnul Guvernator Mugur Isarescu, in data de 13.06.2003, cand a subliniat ca , precum si ca <Implicarea BNR in proiectul Rosia Montana nu este necesara>. Aceasta pozitie a fost confirmata recent si de domnul Adrian Vasilescu, in data de 28 aprilie 2011 ", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Traian Basescu de Victor Ponta.In acest context, liderul PSD spune ca "asteapta cu interes" precizari din partea sefului statului, dupa ce a sugerat ca BNR are nevoie de cresterea rezervei de aur.Mai mult, Ponta face un apel la presedinte pentru a sprijini PSD in "demersul inovator" pe care l-a propus pentru a determina compania Gold Corporationsa faca publice toate cheltuielile pentru promovarea acestui proiect in Romania, inclusiv platile catre oameni politici si lideri de opinie, in contextul in care Basescu este la ultimul mandat si isi poate asuma riscurile unui demers de asemenea anvergura, indiferent de costurile politice."Ar fi un element pozitiv in aprecierea, din pacate preponderent negativa, a mandatelor... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 14:13