Consultari la Cotroceni: Se alege noul premier al Romaniei- LIVE

Luni, 06 Februarie 2012, ora 15:55
2618 citiri
Consultari la Cotroceni: Se alege noul premier al Romaniei- LIVE

Partidele si formatiunile parlamentare sunt asteptate, pe rand, la Cotroceni, pentru consultari cu presedintele Traian Basescu in privinta desemnarii unui nou prim-ministru.

Initial, Traian Basescu invitase partidele la Cotroceni pentru consultari in privinta tratatului de stabilitate fiscala al UE si despre situatia din Parlament. Temele de discutie au fost schimbate dupa ce luni dimineata Emil Boc si-a anuntat demisia din functia de premier.

Business24 iti transmite LIVE cele mai importante declaratii cu privire la desemnarea noului premier:

19:08: Seful SIE Mihai Razvan Ungureanu este nominalizarea pentru functia de premier pe care ar urma sa o anunte Traian Basescu luni seara la ora 20.00, au declarat pentru Mediafax surse politice.

Presedintele Basescu a avut consultari cu toate partidele parlamentare, ultima runda de discutii fiind cea cu PDL, care a anuntat ca a facut o propunere clara de premier, dar ca decizia revine sefului statului.

In cursul zilei de luni, pentru postul de premier vacantat in urma demisiei lui Emil Boc au fost vehiculate nume precum cel al lui Calin Georgescu, cel al premierului interimar Catalin Predoiu, dar si cele ale sefilor serviciilor secrete, Cristian Maior si Mihai Razvan Ungureanu.

19:00: Potrivit surselor, la ora 20:00, presedintele Traian Basescu va anunta numele noului premier al Romaniei

18:45: Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a precizat ca PDL a avut o propunere foarte clara de premier, insa decizia va fi luata de presedintele Traian Basescu.

Intrebat despre alegeri, Vasile Blaga a precizat ca PDL nu a intentionat nicio clipa sa amane alegerile pentru 2013.

18:40: PDL a iesit din discutiile cu presedintele Traian Basescu. Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, a precizat ca PDL sustine numirea cat mai rapida a unui nou premier pentru a da un semnal pozitiv pietelor financiare astfel incat stabilitatea macro-economica sa se mentina.

Reprezentantii PDL au pledat penru un Guvern politic, bazat pe actuala coalitie.

atuala colaitie va continua sa implementeze reformele in ro

e imp ca noul guvern sa fie instalat rapid pt a da semnalul civent pietelor financiare astfle incat stabilitatea macroeconomica sa poata fi tranefra in beneficii si asupra stabilitatii tarii

"Romania are datele pentru a continua reforma statului, pentru a-si mentine datele pozitive obtine si pentru a da un semnal credibil pe plan international. Noi am pledat pentru un guvern politic baza pe actuala coalitie. Presedintele va anunta in aceasta seara persoana care va fi noul premier al Romaniei", a adaugat Teodor Baconschi.

18:00: Liderii PDL au intrat in discutii cu presedintele Traian Basescu

17:50: Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a sustinut, luni seara, ca din informatiile pe care Opozitia le detine seful statului Traian Basescu ar dori "sa foloseasca un guvern de tehnocrati timp de un an de zile", potrivit Agerpress.

La finalul consultarilor liderilor USL cu presedintele Traian Basescu, Daniel Constantin a declarat ca "presedintele nu se dezice de rolul sau de jucator".

"Din informatiile pe care le avem, presedintele incearca sa adune un nou guvern de tehnocrati pentru un an de zile. Nu dorim sa intram in jocurile politicianiste ale lui Traian Basescu", a mai spus Daniel Constantin.

17:47: Presedintele PSD, Victor Ponta a precizat, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu ca 2012 este un an extrem de greu pentru Romania si Europa, cu mari provocari sociale si amenintari economice.

"O tara ca Romania care are o criza politica suprapusa peste cea economica are nevoie de o solutie rapia. In masura in care solutia noastra ar fi aprobata ar insemna ca in luna iunie Romania ar avea un nou guvern, autoritati locale reinvestite si am putea sa luam toate masurile care se impun pentru ca Romania sa nu esueze.

O decizie responsabila in interesul Romaniei este ca in luna iunie sa terminam batalia politica sa avem Parlament, Guvern si alesi locali legitimati de catre romani", a mai subliniat Victor Ponta, la sfarsitul discutiilor cu presedintele.

17:45: Membrii USL au iesit din consultarile cu presedintele Traian Basescu. Potrivit lui Crin Antonescu, USL nu va vota niciun Guvern propus de Traian Basescu pentru a ajunge la alegerile anticipate. De asemenea, USL a cerut presedintelui demisia.

"Traian Basesu a spus ca nu demisioneaza tocmai acum cand a demisionat si Emil Boc. Am discutat cum vedem noi solutionarea crizei politice prin alegeri anticipate, o solutie democratica, aplicata in toate tari democratice, in favoarea careia s-au aratat toti romanii care protesteaza, dar si foarte multi analisti si comentatori.

E cea mai solida solutie. Punctul de vedere al presedintelui este ca nu avem timp de anticipate care inseamna instabilitate si durata. L-am asigurat ca noi nu intram in aceasta combinatie, ca votul nostru va fi intotdeauna in conformitate cu alegerile anticipate, nu vom vota niciun Guvern pentru o constructie care sa castige timp", a declarat presedintele PNL la sfarsitul discutiilor cu Traian Basescu.

17:00: Liderii UDMR nu au dorit sa faca declaratii la iesirea de la consultarile cu presedintele Traian Basescu. Totodata, liderii USL au intrat in discutii cu Traian Basescu. Acestia au precizat ca vor cere alegeri anticipate.

16:38: Membrii UDMR au intrat in discutii cu presedintele Traian Basescu. Acestia au precizat ca nu sunt de acord cu ideea unui Guvern de tehnocrati.

16:36: Ministrul de externe, membru UNPR, Cristian Diaconescu, a precizat dupa intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu ca UNPR sustine actuala coalitie.

"Prin dialog cu partidele componente vom fi gata sa participam la constituirea unui nou Guvern.

In programul de guvernare UNPR va insista pentru ca actul normativ pentru redactarea averilor mari sa fie adoptat fiindca este o masura extrem de importanta intr-o asemenea perioada.

Am discutat necesitatea ca procedurile parlamentare privind adoptarea noului Guvern sa se finalizeze rapid deoarece instabilitatea politica ar dauna serios Romaniei.

Cristian Diaconescu a mai precizat ca pana in acest moment, stabilitatea politica a fost un element de credibilitate in fata UE, de aceea noul Guvern trebuie sa-si intre cat mai repede in atributii.

16:30: S-au incheiat discutiile intre membrii UNPR si presedintele Traian Basescu

15:58: Presedintele PSD, Victor Ponta, a precizat ca in cadrul consultarilor va sublinia necesitatea unor alegeri anticipate.

"De astazi, avand un guvern demisionar poate sa curga acel termen de 60 de zile in care doua cabinete sa fie respinse si sa intram in alegeri anticipate.

Avem nevoie de un guvern care sa fie sprijin de populatie. Nu poti sa iei masuri grele intr-o peroada difiila daca oamenii nu sunt alaturi de tine. Doar in dictatura poti face alegeri grele fara ca oamenii sa fie alaturi de tine, intr-o tara europeana nu se poate.

Am o parere foarte buna despre cei care au fost propusi pentru postul de premier. In viitorul Guvern al USL ministrul de fInante va fi o asemenea persoana tehnocrata. Guvernarea unei tari nu inseamna doar cifre, ci oameni", a mai precizat Victor Ponta.

15:57: Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a spus luni cu ironie ca ar adauga inca un nume pe lista de posibili premieri, si anume pe seful DNA, Daniel Morar, al carui mandat expira curand.

Nastase a fost intrebat cum i se pare varianta Catalin Predoiu ca interimar la Guvern si posibil premier desemnat. "N-are importanta, Catalin Predoiu era probabil cel care putea sa dea mai curand sentimentul ca trecand de la un partid la altul, fiind legat de un anumit partid, avand o anumita aura de profesionalism poate sa gireze acest post.

Atunci, daca mergem pe aceasta idee si dati-mi voie sa adaug la lista de posibili premieri inca o varianta care mie mi s-ar parea foarte potrivita: peste cateva zile, Daniel Morar isi incheie cel de-al doilea mandat la DNA. N-ar fi o propunere potrivita pentru postul de prim-ministru? Daca tot facem astfel de liste cred ca pot sa gasim oameni care cu adevarat sunt tehnocrati, independenti", a replicat acesta, potrivit NewsIn.

Intr-o nota mai serioasa, Nastase a spus ca politicienii trebuie sa tina cont in primul rand de faptul ca oamenii vor anticipate.

"Noi am lansat varianta unor alegeri anticipate si cred ca acesta este mesajul principal, cred ca si e un mesaj pe care multi il asteapta pentru ca nu este vorba doar de o persoana, este vorba de un program de guvernare, de o viziune a guvernarii.

E nevoie de un alt tip de abordare, bazata in mai mare masura pe solidaritate, cred ca aici este rolul nostru al USL de a veni cu o alternativa care sa fie solida", a conchis acesta.

15:56: Delegatia UNPR a ajuns la Palatul Cotroceni

15:00: Grupul minoritatilor din Parlament a intrat in consultari cu presedintele Traian Basescu

14:45: Reprezentantii grupului minoritatilor din Parlament vor fi primii care vor intra in discutii cu presedintele. Acestia s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu au fost consultati cu privire la demisia Guvernului. In plus, reprezentantii minoritatilor nationale sunt de parere ca varianta unui premier tehnocrat este mai degraba o "gluma" decat o decizie inteleapta, potrivit NewsIn.

14:40: Oamenii de afaceri vor premier tehnocrat, insa nu isi pun mare sperante in acesta.

Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, spune ca Guvernul Boc a facut destul de multe lucruri bune, dar le-a facut incomplet si intotdeauna tarziu. El a completat ca Guvernul nu a luat masurile din proprie initiativa, ci la presiunea Fondului Monetar International.

Sucu vede Cabinetul Boc ca pe niste naufragiati care au reusit in final sa umfle barca de salvare, dar care apoi nu si-au mai dat seama unde este tarmul.

Josef Goschy, proprietarul lantului hotelier Unita Turism, crede in schimb ca singura sansa pentru dezvoltarea economiei este numirea unui tehnocrat. "Nu avem in momentul de fata niciun politician care sa poata conduce guvernul", a afirmat el.

13:50: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut dupa anuntul demisiei premierului Emil Boc, indicii depreciindu-se cu 2-3 procente

12:10: Catalin Predoiu, ministrul Justitiei a fost numit premier interimar

10:20: Premierul Emil Boc a anuntat ca a decis sa depuna mandatul Guvernului, urmand ca presedintele Traian Basescu sa nominalizeze un nou premier.

"Vom discuta cu colegii toate solutiile posibile, iportant e un lucru: am luat aceasta decizie pentru a apara situatia economica a tarii cu atat de greu castigata de catre romani. Sper ca guverul sa ia o decizie rapida", a precizat fostul premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#demisie emil boc, #alegere premier romania, #consultari partide cotroceni, #traian basescu consultari partide , #Premier