USL sustine propunerile CE si PE pentru bugetul UE

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 16:58
1555 citiri
USL sustine propunerile CE si PE pentru bugetul UE
Foto: Antena3

Conducerea Uniunii Social Liberale a adoptat, luni, o rezolutie referitoare la sustinerea de catre toti reprezentantii Romaniei in structurile europene a pozitiei privind politica de coeziune si politica agricola comuna USL formulate pentru viitorul cadru financiar multianual de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, si de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

"Aceste propuneri formulate de Comisia Europeana si Parlamentul European indeplinesc obiectivele fundamentale ale Romaniei in perioada 2014 - 2020 referitoare la politica agricola comuna si la politica de coeziune. USL, ca majoritate de guvernare in acest moment in Parlamentul Romaniei si foarte posibil ca viitoare coalitie castigatoare a alegerilor din 9 decembrie, solicita presedintelui Romaniei si celorlalti reprezentanti, primului-ministru, ministrilor, ca in cadrul reuniunilor la care participa sa mearga in totalitate pe aceasta pozitie exprimata de Comisia Europeana si Parlamentul European. Inca o data, USL considera ca, alaturi de celelalte fundamente care tin de drepturi si libertati fundamentale, de statul de drept, Uniunea Europeana are ca fundament o politica de dezvoltare comuna, care implica atat coeziunea si fondurile structurale, cat si sprijinul pentru agricultura europeana. Uniunea Europeana se bazeaza pe aceste fundamente si USL considera ca Romania trebuie sa sprijine si sa beneficieze in mod implicit de politicile referitoare la coeziune si sprijin al agriculturii. Aceasta este pozitia politica a USL si aceasta trebuie sa fie exprimata in interesul Romaniei si in interesul participarii noastre in mod activ, in mod dinamic si echilibrat, la viata Uniunii Europene, iar toti reprezentantii Romaniei trebuie sa se comporte si sa sprijine ceea ce este in interesul Romaniei si in conformitate cu principiile fundamentale ale UE", a declarat premierul Victor Ponta intr-o conferinta de presa la sediul USL.

Potrivit documentului, USL sustine propunerile formulate pentru viitorul exercitiu bugetar al UE de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si considera ca presedintele Romaniei trebuie sa apere interesul tarii noastre la Consiliul European, sustinand aceasta propunere venita dinspre Comisia Europeana si Parlamentul European, si il asigura de intreg sprijinul majoritatii parlamentare a USLin acest sens.

"Presedintele Romaniei trebuie sa inteleaga si sa accepte responsabilitatea pe care si-a asumat-o prin prezenta sa la Consiliul European. Romania este indreptatita sa primeasca un buget mai consistent, iar Presedintele Romaniei are raspunderea de a se lupta pentru acest lucru si de a nu fi de acord cu diminuarea bugetului pentru Romania. Ca formatiune politica ce detine majoritatea parlamentara in prezent si, foarte probabil, si in viitorul Parlament, USLconsidera Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna drept elemente fundamentale ale proiectului european, in acord cu valorile UE", se subliniaza in Rezolutia USL.

"Aceasta rezolutie va constitui atat pentru Guvernul reprezentant al USL, cat si pentru Parlamentul in care USL va detine majoritatea si foarte posibil o va detine si in urmatoarea legislatura o pozitie clara, fundamentala si de la care nimeni nu poate sa se abata in reprezentarea Romaniei", a subliniat primul-ministru.

El a precizat ca nu se pune problema de a impune presedintelui ceva prin acest demers.

"Dar nici presedintele nu poate sa ne impuna noua, ca sa fie foarte clar. Povestea ca numai el exprima pozitia Romaniei, intr-un stat de drept european, Guvernul, Parlamentul au propria greutate in exprimarea unei pozitii care tine de Guvern si de Parlament. (...) Vorbeste in numele domniei sale atat. Eu pot sa vorbesc in numele Guvernului actual cat deciziile sunt adoptate in cadrul Guvernului, Parlamentul poate sa dezbata si sa adopte un punct de vedere al rezolutiei in acest sens, lucru care se intampla si in Parlamentul European. Presedintele nu are un monopol asupra Romaniei, numai el vorbeste, numai el spune ce-i in Romania, daca tine sau nu cont, asta deja e problema domniei sale", a afirmat premierul.

Victor Ponta a sustinut ca toti partenerii europeni ai Romaniei trebuie sa stie, prin intermediul rezolutiei, care este pozitia Parlamentului, care este pozitia Guvernului, pozitia principalei forte de guvernare.

"Si, sigur, presedintele poate sa tina sau nu cont, dar asta e deja o problema de responsabilitate politica. Insa ideea anuntata ieri de presedinte, ca numai el e singurul care stie ce trebuie facut si el voteaza si impotriva Romaniei, pentru ca el stie mai bine, e o pozitie total gresita si seamana cu ceea ce s-a intamplat inainte de "89. Si atunci un presedinte a spus ca el stie mai bine ce trebuie facut pentru Romania si ca nu-l intereseaza ce cred romanii, ce cred institutiile statului. La fel spune si presedintele Basescu si e total gresit, era nevoie si din partea Guvernului si a Parlamentului de o delimitare clara de aceste apucaturi, care nu au nicio legatura cu statul de drept si cu o tara europeana", a argumentat seful Executivului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezolutie USL, #propunere Comisie buget UE , #Politica externa