Romania are cea mai mica pondere in PIB a indatorarii gospodariilor, sub 15%, potrivit unui raport inclus in publicatia electronica Focus on European Integration Q1/19 al Oesterreichische Nationalbank (Banca Nationala a Austriei).
Totodata, insa, are si cea mai ridicata pondere a gospodariilor vulnerabile la obligatiile financiare aferente creditelor contractate, cu cel mai mare procentaj al unui raport intre obligatiile de plata si venitul lunar de peste 40%, ceea ce se constituie intr-un risc relativ ridicat de neplata.
Doar 15% din PIB credite pentru populatie
Astfel, aparent stam mult mai bine fata de cea mai ridicata rata consemnata de Polonia (34%) si de media a zece state din centrul si sud-estul Europei (grup abreviat CESSE-10 in lb. engleza, ce include Bulgaria, Romania, Ungaria, Croatia, Cehia, Polonia, Serbia, Bosnia, Macedonia si Albania), care au avut o medie de 26% in anul 2017 (vezi graficul de mai jos).
Trebuie subliniat ca, in afara de Ungaria, Romania este singura tara din grupul CESSE-10 care a inregistrat o scadere a ponderii datoriei gospodariilor in PIB atat in perioada 2008 - 2013 (cand s-au manifestat efectele crizei economice) cat si in intervalul 2013 - 2017 (dupa depasirea crizei si reluarea cresterii economice robuste).
De retinut, OECD atragea atentia in 2017 asupra riscurilor potentiale crescute de avansul creditelor. In regiunea CESSE-10, ponderea creditelor imobiliare se situeaza undeva pe la 60% din total, adica la... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 12:43
Grupuri bancare cu prezenta in Germania sau in Austria, altele decat Raiffeisen si Erste, ar putea veni in Romania dupa ce piata bauspar (a produselor de economisire-creditare - n.r.) se va maturiza, a declarat joi Aurelia Cionga, presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).
"In masura in care piata romaneasca se va maturiza este natural sa ne asteptam ca grupurile bancare cu prezenta in Germania sau in Austria, altele decat Raiffeisen si Erste, sa intre pe piata romaneasca. Au fost discutii in trecut. Este posibil ca ele sa reinceapa in viitor", a spus Cionga pentru Agerpres.
Potrivit acesteia, 2013 a inceput bine, iar criza care a impus oamenilor sa regandeasca valoarea banilor ofera sistemului de economisire-creditare o oportunitate.
Referitor la o eventuala modificare a dobanzilor din sistem in cazul in care Romania va intra in Mecanismul Ratelor de Schimb II, presedintele RBL a precizat ca, in prezent, tarifele pe care le practica bancile de economisire-creditare au in vedere o rata de dobanda compatibila cu ratele la euro.
"Vorbim de 1,5% dobanzi pe pasive si de 4,5% pe cele de credit. Nu sunt departe de piata denominata in euro. Una din tarile in care sistemul a parcurs faza trecerii la euro este Slovacia. Aceasta a adoptat euro in 2009 si au fost introduse produse noi, care aveau dobanzi diferite, astfel incat sa fie compatibile cu viitoarele dobanzi din zona euro. In acest moment, in Romania, o parte din dobanzile pe care bancile de... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 14:34
Raiffeisen Bank International (RBI) a fost desemnata "Banca anului" in Romania, dar si in Europa Centrala si de Est (ECE) de catre revista grupului Financial Times, "The Banker".
Subsidiarele Raiffeisen din Austria, Albania, Belarus si Bosnia - Herzegovina au reusit, de asemenea, sa castige acest titlu, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
Aceasta este a sasea oara cand RBI primeste premiul "Banca anului" pe zona Europei Centrale si de Est din partea publicatiei The Banker si reprezinta cea de-a patra distinctie primita in acest an pentru pozitionarea sa strategica, performanta si excelenta in serviciile acordate clientilor persoane fizice si companii din ECE.
"Faptul ca am inchis careul, castigand toate cele patru premii importante, este o confirmare a rolul nostru de lider in ECE si a succesului nostru durabil", a spus Herbert Stepic, Presedinte al Comitetului Director al RBI. mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 14:28
Comportamentul bancilor austriece pe piata est-europeana a fost unul responsabil si nu exista riscuri ascunse in activitatea de creditare a acestora, afirma Guvernatorul Bancii Nationale a Austriei, Claus Raidl.
Declaratia oficialului vine in contextul in care institutiile financiare austriece, precum Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, au devenit cei mai mari creditori in statele foste comuniste din Europa de Est, potrivit Agerpres.
"Nicio banca austriaca nu a acordat bani in mod iresponsabil. Avem unele probleme ca urmare a incetinirii economice, a creditelor in valuta si a situatiei politice din unele tari, astfel ca trebuie sa ne adaptam", a declarat marti, intr-un interviu, Raidl.
Anul trecut, Banca Nationala a Austriei a cerut bancilor austriece sa reduca creditarea in tarile din Est pana la nivelul depozitelor pe care le strang de pe pietele locale.
Agentia de rating Fitch a confirmat ieri ca bancile straine au redus 'moderat' finantarea catre subsidiarele lor din regiunea CEE dupa criza financiara din 2008.
Cu toate acestea, Raidl afirma ca nu ar dori ca bancile austriece sa intoarca spatele regiunii Europei de Est.
"Angajamentul si investitiile bancilor austriece in regiunea Europei Centrale si de Est este o poveste de succes daca luam in considerare perioada ultimilor zece ani", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Austriei.
Autoritatile de la Viena au trebuit sa nationalizeze Hypo Alpe-Adria-Bank... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:31
Bancile austriece nu-si vor diminua capitalul in Romania in 2012, l-au asigurat oficialii bancilor Raiffeisen si Erste pe Traian Basescu. Declaratia vine inainte de plecarea sa la Bruxelles pentru summitul european si la putin timp dupa intrevederile acestuia cu reprezentantii institutiilor financiare.
"Saptamana trecuta m-am intalnit cu presedintele pentru Romania al Raiffeisen si cu presedintele Erste, cei care detin pachetul majoritar la fostul BCR. M-am intalnit si cu directourl constituantei, condusa de Olanda, din care Romania face parte la FMI", a spus seful statului.
In urma discutiilor, toti oficialii l-au asigurat pe presedinte ca bancile austriece nu isi vor diminua capitalul in Romania in 2012.
"Asta imi aduce si mie o liniste dupa nefericitul comunicat al bancii austriei. Presedintii celor doua banci, Erste si Raiffeisen, m-au asigurat ca nu isi vor diminua prezenta in piata romaneasca, a declarat presedintele Romaniei. mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 18:25
BCR a anuntat numirea lui Tomas Spurny, pana in prezent director general la CIB Bank Ungaria, in functia de presedinte executiv, in locul lui Dominic Bruynseels.
Consiliul de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) a decis, vineri, extinderea Comitetului Executiv al bancii, la de cinci membri in prezent la sapte, prin includerea pozitiei de vicepresedinte executiv operatiuni (Chief Operating Officer) si a pozitiei de vicepresedinte executiv Trezorerie, Piete de Capital si Group Large Corporates, functie de sine statatoare nou infiintata, se arata intr-un comunicat al bancii detinute de grupul austriac Erste.
Consiliul de Supraveghere l-a numit pe Tomas Spurny, 46 de ani, in pozitia de presedinte executiv, acesta urmand sa preia mandatul de conducere la 1 aprilie, de la Dominic Bruynseels, aflat la expirarea mandatului.
Spurny a ocupat ultimii zece ani functia de director general la mai multe institutii financiare si bancare importante din Slovacia, Cehia si Ungaria.
In ultima perioada el a fost directorul general al CIB Bank Ungaria, membra a grupului financiar italian Intesa Sanpaolo. Inainte de a activa in domeniul bancar, Spurny a lucrat cativa ani la firma de consultanta pentru management McKinsey and Company, oferind consiliere institutiilor financiare pe diverse piete din Europa Centrala si de Est(ECE).
Functia de vicepresedinte executiv financiar (CFO) va fi preluata de Bernd Mittermair (43 de ani), actualul sef al departamentului Managementul... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 14:11
Impactul noilor reglementari ale Bancii Nationale a Austriei cu privire la cerintele de capital si lichiditate va fi nesemnificativ pentru Romania, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania in intalnirea cu Traian Basescu.
"Presedintele Romaniei a fost informat cu privire la noile reglementari ale Bancii Nationale a Austriei cu privire la cerintele de capital si lichiditate, domnul van Groningen apreciind ca impactul acestor reglementari va fi nesemnificativ pentru Romania. In cadrul intalnirii, a mai fost abordata si nevoia de a imbunatati competitivitatea Romaniei, atat la nivel de sistem bancar, cat si la nivelul mediului economic, in general".
"Seful statului si presedintele Raiffeisen Bank S.A. au fost de acord asupra necesitatii continuarii dialogului dintre autoritati si mediul de afaceri. In acest sens, domnul van Groningen, care este si presedinte al Consiliului Investitorilor Straini, a aratat ca acest organism va continua sa propuna masuri concrete pentru cresterea competitivitatii mediului economic romanesc", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, cu ocazia intrevederii pe care presedintele Basescu a avut-o joi, la Palatul Cotroceni, cu Steven Cornelis van Groningen, a fost discutata necesitatea dezvoltarii capitalului romanesc prin stimularea economisirii.
In acest context, Basescu a reafirmat hotararea autoritatilor de a stimula dezvoltarea sectorului privat si de a aplica politici de modernizare... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 13:33
Anul 2012 pune la mari incercari piata bancara din Romania, unde se asteapta schimbari radicale, intrucat nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mama. De aceea, bancile din Romania vor trebui sa inceapa o anumita cooperare care sa conduca la capitalizare, intrucat nivelul creditelor neperformante la ora actuala in Romania conduce la decapitalizarea bancilor.
"Chiar daca nu vor exista plecari directe cu inchiderea activelor, vor exista fuziuni si achizitii mai mult sau mai putin clare si vizibile, care vor conduce la concentrarea capitalului bancar in Romania", a declarat fostul presedinte Bancorex, actual consultant financiar, Razvan Temesan, intr-un interviu acordat Business 24.
Tot mai multi analisti din piata sustin ca piata bancara din Romania va suferi schimbari radicale in 2012, deoarece nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mamaCare vor fi principalele efecte ale crizei asupra comportamentului bancilor cu prezenta in Romania?
Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei a solicitat bancilor austriece care detin actiuni si capitaluri in bancile din tarile din Est si inclusiv in Romania sa nu mai solicite de la bancile mama fonduri si sa se concentreze pe atragerea resurselor de pe piata locala.
Eu interpretez asta ca pe un indemn pozitiv pentru tarile din Est de a sili bancile sa ajute economiile locale si guvernele locale sa mobilizeze resursele.
E vorba despre platile arieratelor... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:07
Posta Romana doreste sa intre pe piata bancara in 2012, dupa ce a intrat in domeniul asigurarilor in luna mai, conform NewsIn."Am demarat doua procese importante de infiintare a doua societati comerciale, una de asigurari si dezvoltarea serviciilor financar-bancare, in perspectiva avand deschiderea unei banci proprii.
Noi avem in acest moment un contract de asociere cu un broker de asigurari pentru vanzarea de polite in reteaua Postei Romane", a explicat directorul general al Postei Romane Dumitru Daniel Neagoe.
In acest sens, Posta Romana analizeaza modele de afaceri europene ale altor administratii postale pentru a implementa din 2012 servicii financiar-bancare la ghiseele CNPR.
Compania are in vedere fie deschiderea unei societati bancare proprii, fie infiintarea unei societati mixte impreuna cu alta institutie financiara, fie distribuirea de produse si servicii bancare prin reteaua si cu personalul Postei pentru una sau mai multe banci.
"Din analizele noastre, Romania nu este o tara bancarizata, asa cum sunt Austria sau alte tari din vestul Europei.
In acest moment, in Romania mai este loc de o banca, mai ales in mediul rural, unde serviciile bancare nu sunt foarte bine dezvoltate", a precizat Neagoe.
In luna mai Posta a implementat un model de afaceri care sa permita vanzarea de polite de asigurare generala la ghisee. In prezent, proiectul se deruleaza in 500 de unitati postale, urmand ca, pana la finele anului, numarul acestora sa se dubleze.
In perspectiva, Posta... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 15:07