Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Afacerea de familie: Esti pregatit pentru transferul de putere?

Afacerea de familie: Esti pregatit pentru transferul de putere?


Majoritatea familiilor antreprenoriale din Romania si Europa de Est nu au depasit faza critica a transferului intre generatii, o procedura extrem de complexa si provocatoare.

Mai exact, 92% din afacerile de familie din Europa Centrala si de Est sunt inca gestionate de generatia fondatoare, in contrast cu 70% din afacerile din Europa Occidentala, potrivit datelor furnizate de compania EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global.

In aceasta situatie, cunostintele si experienta necesara pentru a gestiona si rezolva provocarile acestui proces tipic afacerilor de familie sunt minime si destul de limitate in cadrul afacerilor de familie din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania.

Iar cea mai mare provocare consta in "disponibilitatea fondatorilor de a realiza succesiunea, in ce masura acestia au succesori, cum sa-i aleaga pe acei succesori care pot si sunt motivati sa preia afacerea, cum pot planifica in timp util respectivul proces, ca si optimizarea dintr-o perspectiva juridica si fiscala a acestuia", explica Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.

"Un numar important din afacerile romanesti sunt afaceri de familie, care acum se afla in procesul de succesiune la generatia a doua. (...) pentru ca aceasta tranzitie la noua generatie sa se realizeze cu succes, este nevoie de un plan de succesiune bine gandit, prevazut din timp (chiar cu zeci de ani inainte) si perfect executat.

Comunicarea succesorului este, de asemenea, critica pentru mentinerea increderii in business a partilor interesate, de la angajati pana la clienti, furnizori si banci.

Sa nu uitam de asemenea ca Romania se afla intr-o situatie speciala, in care cele doua generatii intre care se realizeaza succesiunea au fost educate in doua perioade foarte diferite din punct de vedere cultural, cu viziuni dramatic diferite: in timpul comunismului si post-1989", completeaza Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.

Afacerile de familie, cruciale in Europa

"Afacerile de familie s-au dovedit cruciale pentru stabilitatea economiei europene. Aceste companii au un numar record de angajati in acest moment si au continuat sa investeasca in capitalul uman intr-un moment in care Europa se confrunta cu rate mari de somaj.

Dar, in ciuda contributiei lor majore la economia europeana, multe afaceri de familie considera mediul de reglementare presant, mai ales din punctul de vedere al impozitarii", explica Johannes Volpini de Maestri, Managing Director EY Austria Private Client Service, specializat in problemele afacerilor de familie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1825 ori