Raiffeisen s-ar putea retrage din Rusia. Ce se intampla cu Romania?

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 11:52
1623 citiri
Raiffeisen s-ar putea retrage din Rusia. Ce se intampla cu Romania?
Foto: inweb.hnonline.sk

Raiffeisen Bank International este pregatita sa reduca operatiunile din Rusia si unele tari din estul Europei sau chiar sa iasa de pe unele piete, daca riscurile au devenit prea mari, insa se va concentra in continuare pe afacerile din Romania, Cehia, Slovacia si Austria.

Banca austriaca se afla in proces de evaluare a tuturor celor 15 piete pe care activeaza si va decide in urmatoarele sase luni ce afaceri va restrange si daca se va retrage din unele tari, a declarat Karl Sevelda, directorul general executiv al Raiffeisen Bank, pentru publicatia interna a bancii, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

"Acolo unde nu putem obtine profituri satisfacatoare si unde nu se intrevede o imbunatatire, vom reduce afacerea sau putem chiar sa iesim de pe una dintre piete", a declarat Sevelda.

El a precizat ca Raiffeisen se concentreaza in continuare pe afacerile din Romania, Austria, Cehia si Slovacia si a scos Rusia si Polonia de pe lista tarilor carora le acorda prioritate, lista publicata in 2013.

Raiffeisen Bank estimeaza ca va inregistra o pierdere de peste 500 de milioane de euro in 2014, din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina, a deprecierii rublei si a rezultatelor slabe ale economiei rusesti.

Raiffeisen este a treia mare banca straina din Rusia, dupa UniCredit si Societe Generale, iar cea mai mare parte a profitului a fost generata de afacerea din Rusia in fiecare an incepand cu 2011.

Banca austriaca este detinuta de 490 de banci cooperatiste locale, prin intermediul a opt entitati regionale si a Raiffeisen Zentralbank.

"E de inteles daca bancile regionale si bancile primare Raiffeisen sunt putin alarmate. Ceea ce citesti despre Rusia este, intr-adevar, alarmant. Ii asigur pe actionarii nostri ca vom actiona tinand cont de riscuri", a declarat Sevelda.

Raiffeisen Bank International a raportat, pentru primele noua luni ale anului trecut, un profit dupa taxe in Romania de 81 milioane euro, in stagnare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, veniturile mai mari din comisioane si tranzactionare fiind anulate de scaderea veniturilor din dobanzi.

Activele totale raportate de banca austriaca pentru Romania au urcat cu 3,1%, de la 6,31 miliarde euro la 6,51 miliarde euro.

#Raiffeisen Bank International Rusia, #Raiffeisen Bank International Romania , #Stiri Banci

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Cum arată un calcul al salariului minim în funcție regulile UE. Ultima creștere încearcă o aproximare a directivei din 2022, pe ultima sută de metri
  2. Ce se întâmplă cu popririle angajaților și cu concediile medicale după creșterea salariului minim. Efectele puțin discutate