Avocatul Marianei Irimie, careia Curtea de Justitie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobanzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, ca are de recuperat o dobanda de circa 9.500 de lei pentru o taxa de 6.700 de lei pe care clienta sa a platit-o in 2008.
Dragos Tarsia, avocatul Marianei Irimie, din Sibiu, careia Curtea de Justitie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobanzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, ca, dupa decizia instantei, multi dintre cei care vor cere plata dobanzii vor primi sume mai mari chiar decat taxele de poluare pe care le-au platit.
"Aceasta decizie are o importanta majora, intrucat obliga statul sa restituie nu atat suma prelevata sub titlul de taxa de poluare, cat si dobanda aferenta in materie fiscala, calculata de la data perceperii acestei taxe si nu de la data cererii de restituire, cum prevedea, pana ieri (joi - n.r) articolul 124 din Codul de procedura fiscala. Sunt multe cazuri in care dobanda va intrece taxa. Pentru toate taxele prelevate in perioada 2007-2009, dobanda este de peste suta la suta din cuantumul taxei", a declarat Dragos Tarsia.
Potrivit acestuia, in cazul clientei sale este vorba despre o masina inmatriculata in 2008 pentru care s-a platit o taxa de poluare de 6.700 de lei, iar dobanda pe care clienta sa o are de primit este de aproximativ 9.500 de lei.
"Economic, importanta este covarsitoare asupra bugetului pentru ca, in majoritatea cazurilor, dobanda va depasi taxa in sine. Cu cat ai platit taxa... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 10:37
Guvernul a propus in dezbatere publica o ordonanta de urgenta prin care sa fie modificat Codul Rutier, astfel incat proprietarii de masini care au evitat plata taxei auto si au ales inscrierea masinii in Bulgaria vor mai putea circula in Romania doar o luna.
"(4) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori resedinta in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state", se spune in ordonanta de urgenta.
Citeste ordonanta de urgenta prin care masinile inmatriculate in Bulgaria vor fi interzise in Romania
Avocatul Cristian Ioan a explicat pentru Business24 ce inseamna, de fapt, aceasta ordonanta.
Acesta spune ca romanii care si-au inmatriculat masinile in Bulgaria nu vor mai putea conduce aceste autovehicule mai mult de o luna in Romania, exceptand cazul in care acestia sunt titularii actului de proprietate al masinii.
Practic, aceasta masura se va aplica in cazurile in care masinile romanilor sunt inmatriculate in Bulgaria, pe numele unor cetateni bulgari.
"Se va putea circula cu masina inscrisa in Bulgaria doar o luna, doar daca nu este inmatriculata pe numele celui din contractul de vanzare-cumparare. Altfel, nu va fi nicio problema, circulatia va fi libera de orice restrictie", a declarat pentru Business24 avocatul... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:42
Noul timbru de mediu va fi aplicat incepand cu data de 15 martie, a anuntat marti ministrul Mediului, Rovana Plumb. Desi autoritatile au lucrat mai bine de trei luni pentru aceasta noua varianta de taxa auto, avocatii sunt de parere ca statul va fi "bombardat" in continuare cu procese, iar soferii au toate sansele sa castige.
Instantele de judecata au dat castig de cauza soferilor in 300.000 de procese privind recuperarea taxei auto aplicata in 2012. Precizarea apartine chiar ministrului Rovana Plumb. Ea a subliniat ca in luna ianuarie, Administratia Fondului pentru Mediu a incasat 14 milioane de lei, dar a trebuit sa plateasca restituri de taxe in valoare de peste 19 milioane de lei, in baza deciziilor irevocabile obtinute de soferi.
Situatia s-ar putea sa nu se schimbe foarte mult nici dupa aplicarea noului timbru de mediu, avertizeaza avocatii contactati de Business24.
Potrivit acestora, noul timbru de mediu incalca, la fel ca taxa auto aplicata in 2012, principiul liberei circulatii a marfurilor in UE.
Avocatul Gheorghe Piperea a explicat ca aceasta noua taxa intra in contradictie cu directivele europene, intrucat impune o conditie pentru vanzarea unui bun.
"Din ceea ce am inteles eu, acest timbru de mediu se achita o sigura data in momentul in care pui masina in circulatie. Practic, este un fel de taxa pe circulatia marfurilor. Aceasta taxa este o restrictie asupra circulatiei marfurilor care intra in contradictie cu directivele europene. Nu este o... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 11:07
Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la inmatricularea masinilor, inlocuind actuala taxa auto.
"Am adoptat ordonanta privind timbrul de mediu. Termenul de intrare in vigoare este 15 martie. Pana atunci vor fi adoptate normele metodologice", a declarat ministrul Mediului Rovana Plumb dupa sedinta de Guvern.
Calculeaza aici cat platesti pentru timbrul de mediu in 2013: Calculator pentru timbrul de mediu 2013
Executivul a anuntat ca va acorda soferilor care achizitioneaza masini electrice un eco tichet in valoare de 2.500 de euro.
In plus, ministrul a confirmat ca timbrul de mediu va fi diferit la masinile pe benzina fata de cele care functioneaza pe motorina.
"Avem, in urma propunerilor si a dezbaterii publice, un cuantum diferit la masinile pe benzina fata de cele pe motorina. In cazul Euro 5 nivelurile la motorina si benzina sunt la fel", a adaugat Plumb.
In cazul masinilor comerciale se va aplica taxa auto din 2012.
Transportatorii nu sunt multumiti, insa, de varianta propusa de Guvern pentru timbrul de mediu.
"Nu cred in aceasta noua formula de timbru de mediu, nu inteleg cum transportul comercial poate sa "beneficieze" de neaplicarea principiului "poluatorul plateste". Mi se pare ca nu imbunatatim cu nimic lucrurile. Iar teoria conform careia o masina veche va polua mai putin nu are nici un fel de sustinere", a declarat Augustin Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere pentru Business24.
Atat... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 17:35
Noul timbru de mediu ar putea genera, asemenea taxei de poluare din 2012, un nou val de procese impotriva statului.
Motivele pentru care proprietarii masinilor pot intenta un proces impotriva autoritatilor sunt printre altele incalcarea legislatiei privind libera circulatie a bunurilor in UE sau incalcarea principiului "poluatorul plateste".
Ce ar putea castiga clientii dupa un proces care nu dureaza mai mult de sase luni? Taxa achitata plus dobanzile legale sau cheltuielile de judecata.
Noul timbru de mediu aduce schimbari in sistemul de plata al taxei auto. Daca in 2012, taxa de mediu lua in calcul 30% din emisiile de dioxid de carbon si cilindreea, noua taxa auto, aplicabila in 2013, ia in calcul intreaga emisie de dioxid de carbon si va fi aplicata doar masinilor destinate transportului de persoane, cu cel mult opt locuri.
Totusi, Guvernul nu respecta nici acum principiul potrivit caruia poluatorul plateste. Practic, timbrul de mediu se plateste de catre cumparator, cel care nu a poluat. In situata in care s-ar fi urmarit respectarea acestui principiu, vanzatorul, cel care a poluat prin utilizarea masinii ar trebui sa plateasca taxa.
Timbrul de mediu ar putea genera noi procese impotriva statului - Opinie Dragne si Asociatii
Potrivit avocatilor contactati de Business24 cea mai mare problema juridica pe care o ridica timbrul de mediu este, la fel ca in cazul taxei aplicate in 2012, incalcarea principiului liberei circulatii a bunurilor in UE.... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:27
Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, iar persoanele care au achitat-o deja se pot adresa administratiilor financiare locale sau instantelor de judecata pentru a-si recupera banii.
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Pasii care trebuie urmati pentru recuperarea taxei auto
Pentru recuperarea taxei auto, trebuie depusa o petitie la Directia Generala de Finante Publice Judetene, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.
Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP, impreuna cu urmatoarele documente:
- copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);
- copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman;
- copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
- copie dupa Cartea de Identitate (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).
In cazul in care raspunsul este negativ, contribuabilii pot initia actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei, rata de succes a unor asemenea procese fiind ridicata, a... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:45
Romanii vor sa isi recupereze banii platiti pe taxa auto, arata un sondaj realizat de Business24.
Intrebati daca vor merge la ghiseele Fisc pentru a-si recupera banii platiti in anii trecuti pentru taxa auto, majoritatea a declarat ca vor face acest lucru. Peste 83% dintre respondenti se declara astfel nemultumiti de modul in care statul Roman a profitat de pe urma lor.
Cu toate acestea, recuperarea banilor cuveniti nu este chiar asa de facila precum se spera. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru Business24 ca, cel mai probabil, functionarii statului se vor folosi de orice chichite pentru a ocoli returnarea banilor.
"Dar cererea este depusa, sta 45 de zile acolo si dupa 45 de zile cu siguranta va avea o surpriza omul caruia ar trebui sa i se restituie 25% din taxa platita. E imposibil sa nu ai o amenda in anii anteriori, ceva, vreo rovinieta neplatita si daca exista asa ceva, nu ti se mai plateste suma respectiva, se compenseaza cu amenda sau taxa locala, sau taxa pe masina, sau rovinieta si asa mai departe", explica Piperea, nemultumit de actiunea statului in acest sens.
Piperea ii avertizeaza pe cei care doresc sa isi recupereze banii ca vor avea nevoie de dovada de plata initiala si copia dupa certificatul de inmatriculare.
"In cazul in care ai cumparat o masina inmatriculata in 2006, ai platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008, apoi ai vandut masina, lucrurile se complica. Si din acest punct de vedere, legea este aberanta", spune avocatul.... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 08:01
Taxa auto 2012 favorizeaza discriminerea, prin ea nu se sanctioneaza poluarea, ci vanzarea de masini si, in plus, taxa auto incalca indirect dreptul la proprietate, garantat prin Constitutie, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Iata cateva dintre punctele slabe ale actului normativ, subliniate de avocatul Piperea, intr-un interviu acordat Business 24.
Se elimina o discriminare, in favoarea altei discriminari
"Cel care vinde sau cumpara masina suporta taxa de poluare, cel care nu vinde nu sporta taxa de poluare. Asta inseamna ca primul este sanctionat pentru ca aplica principiul 'poluatorul plateste', iar in cazul celui de-al doilea, nu se aplica. In mod evident, sunt milioane de oameni care nu-si vor vinde masinile, dar le vor folosi in continuare. Vor polua in continuare. Fata de ei, e discriminare pozitiva pentru ca lor nu li se aplica principiul 'poluatorul plateste'", este de parere Gheorghe Piperea.
Nu se sanctioneaza poluarea, ci vanzarea
Din moment ce sunt doua milioane de oameni, cel putin, care nu-si vor mai vinde masinile din cauza faptului ca e o taxa prohibitiva. Aceste milioane de masini vor circula in continuare pe drumurile publice. Asta inseamna ca acela care polueaza nu este sanctionat, este sanctionat cel care cumpara, respectiv vinde automobilul, este de parere Piperea.
Acesta considera ca taxa este platita absolut aberant pe dioxid de carbon. "Dioxidul de carbon nu este poluant. Cel mult se poate considera ca produce efect de sera.... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:01
Taxa auto le da batai de cap celor care incearca sa isi recupereze banii si este si motivul unui proces in instanta. Legea nu prevede cateva situatii-limita, iar soferii sunt singurii care au de pierdut, explica avocatul Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Business24.
Pana acum doar cei care au platit o taxa auto de aproximativ 1.000 de euro si trebuie sa isi primeasca inapoi 250 de euro au depus cereri in acest sens. Cam multa "cheltuiala, nervi si efort" pentru 250 de euro, considera Gheorghe Piperea.
Este posibil ca Fiscul sa mizeze pe faptul ca oamenii mai degraba vor sta acasa decat sa vina sa-si recupereze banii, spune Piperea, care avertizeaza ca lucrurile nu se vor opri aici, iar legea privind taxa auto va suferi in continuare modificari.
Probleme cu taxa auto 2012
Taxa auto 2012 intampina deja o sumedenie de probleme, la doar doua zile dupa ce a intrat in vigoare, spune avocatul Gheorge Piperea, care ne-a oferit cateva exemple clare in acest sens:
"O Dacie din 2004, detinuta de o persoana pana cand a decedat. Dacia respectiva se transmite la sotia supravietuitoare si celor doi copii. Cei doi copii renunta in favoarea mamei si ea se duce sa-si inmatriculeze masina. I se refuza pe motiv ca trebuie sa plateasca taxa. Nu e prevazut asa ceva in lege. E prevazuta doar o taxa pentru vanzarea voluntara", spune Piperea, care explica faptul ca situatia prezentata nu este un caz de vanzare voluntara.
El mai vorbeste si despre cazul unei corporatii... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:00