Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avocat: Dobanda calculata pentru taxa auto platita in perioada 2007-2009, mai mare decat taxa platita

Avocat: Dobanda calculata pentru taxa auto platita in perioada 2007-2009, mai mare decat taxa platita


Avocatul Marianei Irimie, careia Curtea de Justitie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobanzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, ca are de recuperat o dobanda de circa 9.500 de lei pentru o taxa de 6.700 de lei pe care clienta sa a platit-o in 2008.

Dragos Tarsia, avocatul Marianei Irimie, din Sibiu, careia Curtea de Justitie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobanzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, ca, dupa decizia instantei, multi dintre cei care vor cere plata dobanzii vor primi sume mai mari chiar decat taxele de poluare pe care le-au platit.

"Aceasta decizie are o importanta majora, intrucat obliga statul sa restituie nu atat suma prelevata sub titlul de taxa de poluare, cat si dobanda aferenta in materie fiscala, calculata de la data perceperii acestei taxe si nu de la data cererii de restituire, cum prevedea, pana ieri (joi - n.r) articolul 124 din Codul de procedura fiscala. Sunt multe cazuri in care dobanda va intrece taxa. Pentru toate taxele prelevate in perioada 2007-2009, dobanda este de peste suta la suta din cuantumul taxei", a declarat Dragos Tarsia.

Potrivit acestuia, in cazul clientei sale este vorba despre o masina inmatriculata in 2008 pentru care s-a platit o taxa de poluare de 6.700 de lei, iar dobanda pe care clienta sa o are de primit este de aproximativ 9.500 de lei.

"Economic, importanta este covarsitoare asupra bugetului pentru ca, in majoritatea cazurilor, dobanda va depasi taxa in sine. Cu cat ai platit taxa mai demult si cu cat a fost mai mare, dobanda va fi mai mare", a afirmat Tarsia.

El a spus ca s-a ocupat de peste o mie de procese de recuperare a taxei auto si foarte multi dintre clientii sai l-au contactat deja pentru a cere si dobanda aferenta, precizand ca se asteapta la "o noua avalansa de procese".

S-a creat un precedent

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Sibiu, pana in prezent in judet s-a restituit taxa auto in valoare de 8.542.400 de lei.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a dat dreptate unei sibience care a dat in judecata autoritatile romane, cerand ca, la restituirea taxei de poluare, sa primeasca si o dobanda calculata pentru perioada incepand cu plata respectivei taxe.

Mariana Irimie - care, pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Germania, a platit taxa de poluare ce era prevazuta de OUG nr. 50/2008 - este in proces cu Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legata de suma ce trebuie sa ii fie restituita.

Sibianca a cerut ca sa primeasca si dobanda incepand de la data platii taxei si pana la cea a restituirii sale efective.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 4870 ori