Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a declarat miercuri, 2 decembrie, la Iasi, ca aproximativ 60 de kilometri din Autostrada Ungheni - Iasi - Targu Mures vor avea ca finantare Planul National de Redresare si Rezilienta, iar banii pentru ceilalti 260 de kilometri vor fi asigurati prin Programul Operational Transporturi.
Marcel Bolos a spus, miercuri seara, la Iasi, intr-o conferinta de presa, ca Autostrada A8 Ungheni - Iasi - Targu Mures va masura 320 de kilometri, iar doua segmente din autostrada vor fi prinse la finantare prin PNRR.
"Am identificat solutia de finantare pentru autostrada A8, si anume, capatul estic, care asigura legatura intre Motca, Targu Neamt si Leghin, cu o lungime de 34 de kilometri, va fi propunerea noastra pentru includerea in facilitatea de redresare si rezilienta, instrument financiar pe care il avem la dispozitie. Si capatul vestic al autostrazii, cel care asigura legatura intre Miercurea Nirajului si Targu Mures, cu o lungime de 25 de kilometri, va fi de asemenea propunerea noastra pentru includerea in facilitatea de redresare si rezilienta. Asadar, am facut un pas urias pentru implementarea Autostrazii Unirii, am facut un pas urias pentru un mare proiect de infrastructura de transport al Romaniei", a spus Marcel Bolos.
El a precizat ca aceste doua segmente vor trebui finalizate cel tarziu in anul 2026, suma necesara ridicandu-se in total la 160 de milioane de euro.
Cat priveste tronsonul montan al Autostrazii A8, care este... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 20:10
Presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea, sustine ca autostrada Iasi-Targu Mures este eligibila pentru finantare din fonduri europene, adaugand ca exista vointa politica necesara pentru realizarea lucrarii.
Deputatul Marius Bodea afirma ca inclusiv tronsonul Targu Neamt-Iasi urmeaza a fi realizat din bani europeni, dupa ce Cabinetul Orban va renunta in scurt timp la solutia parteneriatului public-privat propusa de guvernarea PSD.
"Proiectul autostrazii Iasi-Targu Mures este eligibil pentru finantarea integrala din fonduri europene nerambursabile. Exista vointa politica necesara pentru a face proiectul, iar important este ca in viziunea Uniunii Europene, autostrada A8 este un proiect necesar de implementat", a declarat, intr-un comunicat de presa, presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea.
Liberalul considera ca reprezentantii PSD incearca "sa manipuleze si sa creeze controverse inutile", inducand ideea ca tronsonul Iasi-Targu Neamt nu se va face din bani europeni.
"Finantarea sectorului de autostrada, denumit generic Tg. Neamt-Iasi-Ungheni, nu este contractata deocamdata din fonduri UE, deoarece actuala forma juridica inventata de PSD - anume parteneriatul public-privat - nu permite acest lucru. Fantasmagoria PPP inseamna tocmai renuntarea la fonduri europene, dat fiind ca Uniunea Europeana nu are cum sa plateasca bani in locul finantatorului privat", a precizat... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 18:46
Catalin Urtoi, vicepresedinte al asociatiei "Impreuna pentru A8", numit in urma cu doua saptamani consilier onorific al ministrului Transporturilor, a declarat ca studiul de fezabilitate pentru doua din cele trei tronsoane ale autostrazii Ungheni-Iasi-Targu Mures vor fi finalizate in luna iulie, precizand ca intreaga documentatie putea fi gata inca din 2018.
El a explicat ca in urmatoarele doua luni, in cazul tronsonului Targu Neamt-Iasi-Ungheni, se va renunta la varianta parteneriatului public-privat, iar acest segment va trece de la Comisia de Prognoza la Ministerul Transporturilor.
"In paralel putem depune cererea de finantare pentru obtinerea banilor europeni, astfel ca din 2022 sa inceapa executia. Putem spune ca in prezent este un proiect blocat, pentru ca sunt multe ite care trebuie descalcite. Puteam sa avem intreaga documentatie gata inca din 2018 daca fosta guvernare ar fi avut vointa necesara", a afirmat Catain Urtoi.
El a spus ca situatia cea mai grea este pe traseul autostrazii care trece prin judetul Iasi, pentru ca exista un subtronson de 18 kilometri, intre Letcani si Vanatori, cu doua caiete de sarcini si doua licitatii.
"Si-au dat seama ca se suprapun abia cand s-au cerut avizele de mediu. Acolo s-a blocat, dar e hazliu ce s-a intamplat. Am discutat zilele astea cu oameni din CNAIR sI imi spuneau ca nu au stiut de ce sa se apuce, pentru ca in fiecare zi tot se schimba cate ceva", a explicat Catalin Urtoi.
Intrebat cine este vinovat de... mai mult
Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 17:22
Autostrada A8 Targu Mures-Iasi nu va deveni niciodata realitate, fiindca e prea scumpa, odata cu aplicarea unor solutii tehnice extrem de costisitoare, atentioneaza reprezentantii Asociatiei Pro Infrastructura, intr-un comunicat postat miercuri pe propria pagina de Facebook.
"Ieri, 05.02.2019, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a scos in sfarsit la licitatie completarea studiului de fezabilitate (SF) al Autostrazii A8 Targu Mures-Targu Neamt. Proiectantul va avea la dispozitie maxim 30 milioane lei si 14 luni pentru actualizarea SF si alte 4 de asistenta tehnica oferita CNAIR in pregatirea documentatiei de lucrari. Din pacate, nu este o veste buna, pretul estimat fiind mult prea mic, mai ales comparand cu bugetele oferite la revizuirile din anul 2014: 76 milioane lei atunci, fata de doar 30 milioane acum pentru 210 km. Exista riscul major sa se faca rabat de la calitate sau, asa cum s-a intamplat la revizuirea SF pe A1 Sibiu-Pitesti, sa se livreze doar o parte din servicii si apoi sa se rezilieze contractul! Mai mult, viteza de proiectare in zona de munte este 120 km/h, rezultand solutii tehnice extrem de costisitoare. Cerem insistent optimizari de traseu si structuri, cat si implementarea etapizata (semi-profil) . Fara aceste masuri, Autostrada A8 nu va deveni niciodata realitate, fiindca e prea scumpa", noteaza Asociatia.
Potrivit sursei citate, in 2010-2011 s-au realizat studiile de fezabilitate pe cele trei sectiuni ale Autostrazii A8... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 14:16
Autostrazile Comarnic-Brasov si Tg.Mures-Iasi nu sunt trecute la capitolul prioritati pentru anul 2017.
Asta in conditiile in care vorbim despre doua segmente de drum foarte importante: autostrada Comarnic-Brasov ar ajuta soferii sa nu mai piarda ore in sir pe drumul spre munte sau spre casa, iar autostrada Tg.Mures-Iasi ar incuraja investitorii sa vina in Moldova.
Insa construirea acestor tronsoane nu sunt prioritati pentru Guvernul Grindeanu. Iar asta reiese din faptul ca aceste doua proiecte lipsesc din bugetul Ministerului Transporturilor pe 2017, publicat recent, arata Digi 24.
Grindeanu, despre bugetul pe 2017: Cei mai multi bani ii primesc Transporturile, Sanatatea, Agricultura si IMM-urile
La capitolul "Proiectele prioritare ale MT pentru anul 2017 si perspectiva 2018-2020" este mentionata continuarea unor lucrari deja in lucru, la care se adauga si autostrada Sibiu-Pitesti.
Mai exact, in proiect se vorbeste despre "autostrada Constanta-Nadlac, finalizarea autostrazii Lugoj-Deva, finalizarea lucrarilor la autostrada Transilvania, autostrada Sibiu - Pitesti, finalizarea autostrazii Sebes - Turda".
De asemenea, in proiectul cu bugetul ministerului mai figureaza "realizarea coridoarelor de legatura cu autostrazile, prin intermediul drumurilor europene si drumurilor expres si continuarea programului de constructie a variantelor de ocolire".
In ceea ce priveste Valea Prahovei, Ministerul Transportului a trecut in revista doar centurile ocolitoare... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 10:47
Presedintele Romaniei se afla in cautarea unui proiect de tara. Incercarea pare a fi laudabila, dar arata starea in care se afla clasa politica, incapabila in a urmari proiectul de tara initiat de inaintasi: o tara romaneasca pentru toti romanii si in care resursele sa fie folosite in interesul poporului roman.
Este rusinos ca trebuie sa o spun: dar va trebui sa nu ne mai propunem un proiect de tara, ci sa facem ceva mai putin: cel putin o autostrada care sa lege Targu-Mures de Chisinau trecand prin Iasi.
Eu spun sa nu mai dam bani pe nimic altceva decat pentru plata salariilor si haideti ca in doi ani de zile sa vedem acest obiectiv realizat. Si, apoi, cand il terminam pe acesta, ne propunem sa il facem pe urmatorul si tot asa pana simtim ca nu mai este nimic de facut.
Fiecare ministru si partid politic vine cu propriile interese. Obiectivele de investitii se opresc, deoarece nu a castigat cine trebuie licitatia, firmele sunt impinse de multe ori in faliment ca urmare a... citeste mai departe despre "Nu un proiect de tara, ci o necesitate: Autostrada Targu Mures - Iasi - Chisinau" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 07:43
Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni ar trebui inclusa in Master Planul de Transport, deoarece ar contribui la aparitia de noi locuri munca si va conduce la cresteri pentru turism si exporturi, atrage atentia Federatia Operatorilor de Transport din Romania (FORT).
"Guvernul Romaniei, in ansamblul sau si Ministerul Transporturilor trebuie sa constientizeze ca, fara autostrada, regiunea Moldova ramane condamnata la saracie, fiind imperios necesara deschiderea reala spre vestul tarii.
Facem un ultim apel la domnul prim-ministru Victor Ponta si la domnul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, de a prioritiza realizarea autostrazii Targu Mures-Iasi-Ungheni, aceasta insemnand liantul care ar facilita apropierea regiunii Moldovei cat si a Republicii Moldova de restul tarii, atat in ceea ce priveste transportul rutier cat si nivelul de trai", se arata intr-un comunicat al FORT, citat de Mediafax.
Transportatorii argumenteaza ca aceasta autostrada este importanta pentru ca are un traseu ...citeste mai departe despre "Transportatorii, apel la Ponta si Rus: Fara autostrada, Moldova e condamnata la saracie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 14:51