Studiile sociologice de ultimă oră arată un declin demografic extrem de puternic care afectează România.
Datele făcute publice în lucrarea „Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020”, semnată de prof. univ. dr. Vasile Ghețău, arată că populația României se reduce semnificativ în fiecare an.
"Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de mare, de 143.000 de locuitori.
Raportat la numărul populației rezidente a țării, indicatorul a avut nivelul cel mai ridicat din cele 9 țări membre ale Uniunii Europene în care populația a fost în declin (Bulgaria, Croația, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, Ungaria și România).
Veritabila escaladare a declinului s-a produs prin recrudescența scăderii naturale a populației (120.000 de locuitori), în urma ascensiunii masive a numărului de decese. În secundar, s-a produs prin migrație externă netă negativă (23.000 de persoane)", arată, într-o analiză succintă postată pe Facebook, sociologul Septimiu Chelcea, profesor la Universitatea București.
...citeste mai departe despre "România, campioană în UE la depopulare. Câți oameni dispar din țară într-un singur an" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Decembrie 2021, ora 17:11
Societatea franceza sta pe un butoi cu pulbere. Teroristii, cu sau fara conexiuni in Siria si Irak, vor incerca desigur sa-l aprinda, dar nu ei sunt cei care l-au pus acolo.
De asta au avut grija, in ultimii 50 de ani, "elitele" franceze. Care, astazi, pentru a evita asumarea babiloniei provocate in propria tara, au trecut peste noapte de la "progresism", "umanism", "socialism", "pacifism" la militarism fatis si cheama la "razboi in Orient".
Citeste si Franta risca un dezastru: frontul oriental
Un stat - orice stat - ar trebui sa stie exact ce populatie are pe teritoriul sau, pentru a fi in masura sa gandeasca si sa aplice politici conforme cu realitatea demografica si cu tendintele observabile ale acesteia.
De aceea, se fac recensaminte periodice, in care fiecare cetatean raspunde, detaliat, la o multitudine de intrebari. Din acest punct de vedere, insa, Franta nu este "orice stat". In "patria drepturilor omului", recensamintele se fac dupa alte reguli decat in restul ...citeste mai departe despre "Franta risca un dezastru: frontul politic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 15:02
Batrana economie a zonei euro ar putea beneficia de pe urma crizei refugiatilor declansata in ultimii doi ani pe continent, chiar daca perspectiva este inca neclara pentru multi analisti ai fenomenului.
Dimensiunile fenomenului sunt cele care, in acelasi timp, dau speranta, dar nasc si temeri in randul europenilor.
Luna trecuta, in Europa au ajuns 170.000 de refugiati, totalul pe primele noua luni ale acestui an ridicandu-se astfel la 710.000, conform agentiei Frontex, citata de Reuters.
Cu dublu sens
Fluxul imigrantilor intrati anul acesta in interiorul Uniunii Europene este de aproape trei ori mai mare decat cel inregistrat anul trecut si, deocamdata, vorbim doar de cifrele oficiale.
Astfel, analiza Frontex prevede un numar de un milion de imigranti care vor intra in Europa pe tot parcursul acestui an, dar alte statistici ale unor agentii si organizatii private fac vorbire de o cifra care ar putea ajunge la 1,6 milioane de persoane.
Dimensiunea valului migrationist a luat prin surprindere organismele UE, care nici pana acum nu dau semne ca si-ar fi adaptat politica de inregistrare, acordare a azilului, repartizare si integrare a refugiatilor.
Germania si-a luat un angajament ferm de a oferi azil pentru 800.000 dintre acesti napastuiti, alte 120.000 de refugiati urmand sa fie redistribuiti in restul tarilor membre UE.
Socul transmis de criza refugiatilor i-a scos din letargie si pe analistii economici care se zbat sa prevada impactul pe care... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 17:03
Omenirea a ajuns in cele din urma la un moment in istoria sa de care economistii se temeau: momentul in care numarul de muncitori chinezi incepe sa scada, pentru prima data de decenii.
Cu mult inainte de anii '90, China beneficia de un urias avantaj economic in fata restului lumii. An de an, numarul persoanelor care constituiau forta de munca a crescut, scrie intr-o analiza Business Insider.
Faptul ca acum numarul muncitorilor chinezi este in scadere este de importanta cruciala, intrucat cresterea economica este indeaproape legata de cresterea populatiei cuprinsa in limita varstei de munca.
Cu cat muncesc mai multe persoane, cu atat creezi mai multa bogatie si salarii. Se pot obtine muncitori in plus in doua feluri: fie prin sporul natural, fie prin imigratie.
De mai bine de patru decenii, revolutia industriala din China a atras muncitori noi an dupa an. Insa acest val demografic se apropie de final si volumul fortei de munca intra in declin, releva economistul sef pentru ...citeste mai departe despre "Atuul Chinei dispare dupa patru decenii de dominatie mondiala?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 07:53
Unul dintre cei mai apreciati profesori de la Universitatea Harvard, Joseph S. Nye, a facut o analiza rece a situatiei in care se afla Rusia si a explicat motivul pentru care Europa trebuie sa se teama de Vladimir Putin.
Rusia este vazuta ca o mare putere militara, are resurse importante, insa profesorul Joseph S. Nye a prezentat noua "sperietoare" a Europei intr-un context total diferit, intr-o emisiune la BBC Radio 4.
Potrivit spuselor lui Nye, adevaratul pericol pe care Europa trebuie sa il ia in seama este acela ca Rusia nu are aproape nimic de pierdut.
"Vad Rusia ca o tara in declin, cu o economie pe duca. In plus, are o problema demografica teribila, numarul rusilor este in scadere continua. O alta problema uriasa este cea de sanatate: varsta medie la care rusii mor este de 61 de ani. In plus, au si un sistem corupt care nu se poate reforma singur. Asa ca eu cred ca tara este intr-un serios declin", a declarat Nye.
Putin spune ca activitatea militara din Ucraina a ...citeste mai departe despre "Un profesor de la Harvard prezinta adevaratul pericol al Rusiei - de ce poate izbucni un nou razboi mondial" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 08:47
Deciziile prim-ministrului japonez Shinzo Abe de a influenta in mod dramatic masurile de stimul monetar, amanarea impozitarii suplimentare a consumului si declansarea alegerilor anticipate la mijlocul lunii decembrie au starnit rumoare nu doar in Japonia, ci si pe alte continente.
In timp ce intrebarea analistilor este simpla - "Cum poti revitaliza o economie performanta, dar imbatranita, dupa o perioada de criza?" -, raspunsul nu pare sa fie de gasit.
Devine clar ca prima serie de actiuni reformiste, cunoscute si ca "Abenomics", dupa numele premierului nipon, si-au demonstrat insuccesul odata puse in practica, mai ales dupa doua trimestre cu crestere economica negativa.
Chestiunea pusa in dezbatere este daca noul program economic - Abenomics 2.0 - va reusi sa repuna Japonia pe un trend ascendent de crestere economica.
Unii dintre comentatorii europeni, dintre care se distinge Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard, remarca si diverse asemanari intre criza japoneza si cea din zona euro, se arata intr-o analiza Project Syndicate.
Reforma cu pasi impleticiti
La fel ca si in cazul statelor din zona euro, in Japonia intelegerile politice au ajuns sa altereze masurile reformiste in economie. Daca, in prima faza, masurile de politica monetara pentru atingerea unui prag normal al inflatiei, politica fiscala si reformele structurale menite a impulsiona cresterea economica pe termen lung pareau cele mai bune masuri, alte impedimente au facut ca planul... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 13:15
In functie de situatia clientilor companiei, una dintre primele cinci decizii pe care le ia antreprenorul este efectuarea unei analize tip "A, B, C" a bazei de clienti. Mai exact, se genereaza o lista a tuturor clientilor firmei care arata veniturile combinate totale si marja pe ultimii trei - cinci ani.
Acest "exercitiu" poate fi mai valoros, din mai multe motive, decat vanzarile de impact si marketing. Dupa ce este realizat un raport pe baza rezultatelor analizei, urmatorul pas este efectuarea unei analize timp-valoare, se arata intr-un articol publicat de revista Entrepreneur.
Pentru inceput, antreprenorul trebuie sa studieze rezultatele ABC Analysis. Datele de aici vor fi selectate in categorii, in ordine descrescatoare.
- 15% dintre clienti genereaza pana la 65% din vanzari = A
- 20% dintre clienti genereaza pana la 20% din vanzari = B
- 65% dintre clienti genereaza pana la 15% din vanzari = C
De remarcat: 35% dintre clienti sunt la baza a 85% din afacere.
In al doilea rand, procentele s-ar putea sa nu fie foarte fi precise, insa furnizeaza datele necesare pentru a se putea trage o delimitare in randul clientilor; dupa stabilirea acestor limite, este recomandata o intalnire cu echipa de vanzari si cu cea de management pentru discutii despre rezultatela analizei.
Antreprenorul trebuie sa analizeze, impreuna cu aceste echipe, diferite segmente si identificate caracteristicile demografice ale celor trei categorii - A, B si C.
De exemplu, acestea... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 08:25
Indiscutabil Germania are punctele sale forte: se bucura de prestigiul unor companii de renume mondial, un somaj scazut, un rating de credit excelent. Dar, totodata Germania are puncte slabe: o evolutie demografica sumbra, cresterea productiei destul de anemica si lipsa de perspective pentru cresterea exporturilor.
Pornind de la aceste constatari si urmarind datele statistice, putem observa caeconomia Germaniei n-a crescut decat cu 3,6% fata de anul crizei financiare globale 2008, comparabil cu Franta sau Marea Britanie, dar cam pe jumatate cat cresterea inregistrata de Suedia, Elvetia sau Statele Unite.
Euro n-a avantajat Germania
Incepand cu anul 2000, cresterea Produsului Intern Brut s-a limitat la o medie de 1,1%, clasandu-se pe locul 13 din cele 18 locuri ale zonei euro.
Se intreaba multi de unde a pornit aceasta incetinire a economiei germane, ajunsa la un moment dat printre cele mai infloritoare din intreaga Europa? Daca ne aducem bine aminte, pana la intrarea in circulatie a monedei euro, marca germana trona in finantele Europei, nesuportand comparatie cu niciuna dintre celelalte monezi nationale.
Deodata, la inceputul primului deceniu al secolului nostru, Germania a inceput sa fie prudenta in fata impactului datorat aparitiei euro. A scazut avantul economic si a adoptat o politica de reducere a costurilor, reflectata imediat in scaderea consumurilor.
In PIB, investitiile au scazut de la 22,3% in anul 2000 la 17% in anul 2013, iar scaderea... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 18:00
Populatia lumii va atinge cota maxima de 10 miliarde abia la sfarsitului secolului, intrucat cresterea demografica la nivel mondial se confrunta deja cu o scadere, potrivit estimarilor facute de Institutul National se Studii Demografice din Franta (INED), intr-un studiu publicat joi.Daca a fost nevoie sa treaca 12 ani ca populatia pamantului sa ajunga de la sase miliarde la sapte miliarde, cel mai probabil va fi nevoie sa treaca 14 ani pana se va ajunge pana la pragul de opt miliarde, in 2025, sustin specialistii citati de Capital.fr.31 octombrie este data simbolica stabilita de ONU pentru trecerea pragului de 7 miliarde de oameni pe baza datelor disponibile si dupa o analiza amanuntita a datelor de la inceputul anului. Expertii sunt mai pesimisti insa si considera ca fiind mai putin probabila o stabilizare a populatiei pe termen mediu si lung.Cresterea demografica a atins nivelul maxim de 2% pe an cu 50 de ani in urma, precizeaza INED, nivelul injumatatindu-se pana la 1,1% in 2011."Scaderea va contiua pana la o cvasi-stabilizare a populatiei lumii care se va petrece peste un secol, la o cifra de noua sau zece miliarde de oameni", se arata in raportul INED.Aceasta incetinire se explica prin scaderea mediei de fertilitate, care a ajuns la 2,5 copii nascuti de la un numar aproape dublu in anii '50. mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 12:47