Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum arata reforma sistemului sanitar din Romania in ochii OECD-UE: Frecvent ineficienta, partial din cauza instabilitatii politice ridicate

Cum arata reforma sistemului sanitar din Romania in ochii OECD-UE: Frecvent ineficienta, partial din cauza instabilitatii politice ridicate

Sistemul sanitar din Romania este caracterizat prin finantare scazuta si utilizare ineficienta a resurselor publice, sunt principalele concluzii privind Romania continute in Raportul Starea sanatatii in UE 2017.

Studiul este realizat o data la doi ani, de catre OCDE si Observatorul european pentru sisteme si politici de sanatate.

"Starea de sanatate a romanilor s-a imbunatatit, dar speranta de viata la nastere ramane printre cele mai scazute din UE. Desi oamenii traiesc mai mult, gradul de acoperire nu este universal, iar inegalitatile socioeconomice in materie de sanatate persista.

Reforma sistemului sanitar a fost constanta, dar ineficienta in mod frecvent, partial din cauza unui grad ridicat de instabilitate politica", mentioneaza Raportul, citat de Curs de guvernare.

O problema importanta amintita in profilul Romaniei o reprezinta accesul la asistenta medicala, "deosebit de redus in zonele rurale si este exacerbat de diferentele in ceea ce priveste acoperirea demografica", ceea ce face ca nevoile nesatisfacute de asistenta medicala sa fie substantial peste media UE.

Studiul contine profilul sistemului de sanatate al fiecarui stat membru, iar in privinta Romaniei analiza releva si un paradox:

"In timp ce o mare parte din populatia Romaniei se autoevalueaza ca bucurandu-se de o stare buna de sanatate, speranta de viata la nastere ramane cu aproape sase ani sub media UE si este una dintre cele mai scazute din UE".

Mai mult, constata autorii, exista numeroase tendinte negative care infirma perceptia romanilor - "cresterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare si cancer pulmonar, de san si colorectal), cresterea numarului de cazuri noi de HIV/SIDA si scaderea ratelor de imunizare."

Citeste mai multe despre Cum arata reforma sistemului sanitar din Romania in ochii OECD-UE: Constanta, dar frecvent ineficienta, partial din cauza instabilitatii politice ridicate pe Curs de guvernare. ...citeste mai departe despre "Cum arata reforma sistemului sanitar din Romania in ochii OECD-UE: Frecvent ineficienta, partial din cauza instabilitatii politice ridicate" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 973 ori
Citeste mai multe desprereforma sistem sanatate Romania