Presedintele american Barack Obama a anuntat marti lansarea negocierilor intre Statele Unite si Uniunea Europeana privind instaurarea uneia dintre cele mai importante zone de liber-schimb din lume, relateaza AFP.
"Am lansat discutiile cu privire la un acord transatlantic global asupra comertului si investitiilor cu Uniunea Europeana deoarece un comerti liber si echitabil de o parte si de alta a Atlanticului va sustine milioane de locuri de munca americane bine platite", a declarat Obama in cadrul discursului sau privind starea natiunii, de la Washington.
Considerat de cativa ani, un acord de liber-schimb americano-european a capatat un nou avant de la sfarsitului lui 2011, dupa un nou esec al negocierilor internationale realizate sub egida Organizatiei mondiale a Comertului (OMC).
Procesul trebuie totusi lansat formal la nivel politic pentru ca discutiile sa intre in miezul problemei.
"Chiar daca ne protejam populatia, trebuie sa ne amintim ca lumea de azi prezinta anumite pericole dar si anumite oportunitati", a subliniat presedintele american.
In discursul sau, Obama nu a dat alte detalii cu privire la spatiul economic care ar grupa doi giganti economici si peste 800 de milioane de consumatori.
Schimburile comerciale dintre cei doi parteneri au progresat usor in 2012 pentru a atinge 645,9 miliarde de dolari.
Taxele vamale intre cele doua blocuri sunt in prezent relativ scazute insa exista in continuare, mai ales de partea americana, sectoare protejate... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 08:30
Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana nu au depasit inca criza, dar pot realiza acest lucru prin crearea unei zone de liber schimb transatlantice, a declarat intr-un interviu acordat redactiei Deutsche Welle din Berlin fostul presedinte al Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Masurile intreprinse de Banca Centrala Europeana (BCE) au permis imbunatatirea conditiilor economice in zona euro, dar mai este necesar de pus in aplicare cu succes reformele structurale si fiscale, a afirmat el.
"Desigur, situatia s-a stabilizat si aceasta este o veste buna. Vedem acest lucru dupa ratele dobanzilor scazute pentru unele tari mediteraneene, dar sunt total de acord cu seful BCE, Mario Draghi, care considera ca nu a venit inca momentul pentru relaxare", a spus Zoellick, care a parasit postul de presedinte al BM la 1 iulie 2012.
Atentia zonei euro ar trebui sa fie in prezent focalizata pe Italia, Spania si Grecia si, deocamdata, nu exista motive sa se considere ca aceasta criza s-a incheiat.
In opinia sa, economia SUA nu va creste mai mult cu 2% in 2013 datorita majorarii impozitelor. "Dar, chiar si o crestere de 2% nu este suficienta pentru redresarea economica a Statelor Unite. SUA se vor mai confrunta cu o serie intreaga de provocari", a apreciat el.
Referindu-se la zona de comert liber transatlantic, Zoellick a estimat ca mai trebuie rezolvate o multime de probleme si de stabilit capacitatea fiecarei parti de a merge la diferite concesii, insa crearea acestei... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 11:27