Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acordul de liber schimb apropie China de Europa. Urmeaza strangeri de mana si noi acorduri comerciale?

Acordul de liber schimb apropie China de Europa. Urmeaza strangeri de mana si noi acorduri comerciale?


Dupa semnarea Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) pentru liberalizarea comertului pe 12 piete, care cumuleaza 40% din economia globala, analistii se asteapta ca unele mari forte economice sa raspunda cu aceeasi moneda la acordul negociat de Statele Unite.

"China si Europa ar putea sfarsi prin a se uita una la cealalta pentru a observa unele asemenari de care nu au fost constiente inainte", apreciaza economistul sef al Natixis pe regiunea Asia-Pacific, Alicia Garcia Herrero, citata de postul CNBC.

Amaraciune

"Intrebarea este: cum vor reactiona China si Europa in fata unui bloc economic urias aparut odata cu semnarea acordului TPP?", puncteaza Herrero intr-un raport inaintat investitorilor.

Cu siguranta, anuntul privind stabilirea pietei de comert liber intre cele 12 state din nordul Americii si zona Asia-Pacific trebuie sa fi lasat o senzatie amara pentru liderii europeni si cei de la Beijing.

Nu sunt dubii foarte mari in ceea ce priveste excluderea Chinei de la negocierile TPP, marturie fiind chiar o declaratie a presedintelui american Barrack Obama data dupa semnarea parteneriatului.

"Cand mai bine de 95% din potentialii nostri clienti traiesc in afara granitelor SUA, nu putem lasa tari precum China sa scrie regulile comertului global", a comentat Obama.

Pe cont propriu

Pe de alta parte, China a fost invitata sa se alature tarilor membre ale parteneriatului, dar refuzul Beijingului de a se conforma tuturor standardelor internationale impuse a dus la excluderea automata de la negocieri, fara sanse de a reveni prea curand asupra deciziei.

"Economiile emergente din Asia se confrunta cu amenintarea contractiei economiei, dar nu doresc sa fie legate la maini de prevederile non-comerciale din cadrul TPP, cum sunt cele legate de protectia proprietatii intelectuale.

Acestea sa mentina stabilitatea politica si macroeconomica in timp ce recurg la procesul de reechilibrare structurala interna, chiar si pe fondul unor turbulente incipiente in mediul financiar global", remarca analistii BBV.

Europa nu este de asteptat sa se imbarce in vasul comercial carmit de americani, Parteneriatul Transatlantic pentru Investitii si Comert (TTIP) negociat intre Washington si Bruxelles avand destule obstacole pentru a fi pus in practica.

In primul rand, daca acordul americano-european ar fi creat dupa modelul TPP, liderii din UE ar gasi multe dintre prevederi ca fiind inacceptabile.

In acest context, atat liderii de la Beijing, cat si cei din Bruxelles ar fi nevoiti sa constate ca sunt pe cont propriu, desi o eventuala cooperare intre cele doua piete nu este deloc exclusa.

Arii de cooperare

Analistii cred ca puntile pe care se pot extinde legaturile dintre China si Europa acopera sectoare diverse, mergand de la sectoarele financiare si atingand si punctul in care un acord de liber schimb comercial (FTA) ar fi posibil.

Concluzia nu este deloc exagerata in conditiile in care un Acord pentru Investitii bilaterale este deja negociat intre China si UE, pana la sfarsitul anului 2016 cele doua parti sperand ca acesta sa fie finalizat.

"Acum, odata ce China si SUA au ratat stabilirea propriului lor accrd de investitii bilaterale, Europa poate deveni fruntasul plutonului in relatiile economice cu China, lasand Statele Unite sa calce pe urmele ei daca vrea", mai spune Hererro.

"China si-a exprimat inca din 2014 interesul pentru un acord FTA cu UE, iar europenii au ecunoscut si ei ca acesta este un obiectiv dezirabil pe termen lung", completeaza Rajiv Biswas, economist sef pe regiunea Asia-Pacific la IHS.

In 2014, schimburile comerciale dintre cele doua tari au atins nivelul de 467 miliarde dolari, facand din China al doilea mare partener comercial al Europei, dupa Statele Unite.

Semnale mai recente arata ca parteneriatul dintre Beijing si Bruxelles evolueaza cu pasi mult mai repezi, in special prin prisma interesului manifestat de ambele parti pentru proiectul comercial "Noul Drum al Matasii" conceput de Beijing.

Luna trecuta, China a anuntat ca va fi prima tara din afara UE care va contribui financiar la programul de investitii al CE, in valoare de 315 miliarde de euro, in vreme ce Bruxellesul a plusat cu un anunt privind posibilitatea atragerii statului asiatic ca membru al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2511 ori