Eurodeputatii au aprobat miercuri regulamentul menit sa protejeze fondurile Uniunii Europene impotriva utilizarii abuzive de catre guvernele UE care incalca principiile statului de drept.
Prin noul regulament, platile din bugetul UE pot fi blocate pentru tarile in care incalcarile constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene. In acelasi timp, UE se asigura ca beneficiarii finali nu vor fi afectati.
"Am reusit. Acum este lege. Nicio declaratie unilaterala nu poate schimba acest fapt. Regimul conditionalitatii ne va permite sa examinam planurile suspecte de aplicare a fondurilor UE impotriva valorilor Uniunii", a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda), potrivit unui comunicat.
"Din partea Parlamentului, ne-am asigurat ca toate aspectele necesare au fost incluse in regulament si ca textul ramane intact. Asteptam ca CE, in calitate de gardian al tratatelor, sa inceapa in mod independent punerea in aplicare a acestui regulament de la 1 ianuarie 2021. Europenii asteapta acest lucru".
Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) a spus: "UE nu este o institutie a la carte, unde va puteti pastra drepturile, dar nu va indepliniti obligatiile. Este o comunitate bazata pe valori comune pe care statele membre si cetatenii trebuie sa le sustina. Mecanismul care leaga bugetul UE de respectarea statului de drept, adoptat astazi, reprezinta o realizare majora pentru Parlament. Parlamentul European s-a asigurat ca sanctiunile... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 15:22
Comisia Europeana pentru perioada 2019 - 2024 a fost aleasa miercuri, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu 461 de voturi "pentru", 157 "impotriva" si 89 de "abtineri".
Din totalul de 751 de europarlamentari, la votul de miercuri au participat 707.
Cei 26 de comisari desemnati au fost prezentati de Ursula von der Leyen in fata plenului. Noua Comisie Europeana este alcatuita din 15 barbati si 11 femei:
Frans Timmermans - Olanda - Pactul ecologic european - vicepresedinte executivMargrethe Vestager - Danemarca - O Europa pregatita pentru era digitala - vicepresedinte executivValdis Dombrovskis - Letonia - O economie in serviciul cetatenilorJosep Borrell - Spania - O Europa mai puternica pe plan international - Inalt reprezentant/vicepresedinteMaros Sefcovic - Slovacia - Relatii interinstitutionale si prospectiva - vicepresedinte Věra Jourova - Cehia - Valori si transparenta - vicepresedinteDubravka Suica - Croatia - Democratie si demografie - vicepresedinteMargaritis Schinas - Grecia - Promovarea modului de viata european - vicepresedinteJohannes Hahn - Austria - Buget si administratiePhil Hogan - Irlanda - ComertMariya Gabriel - Bulgaria - Inovare si tineretNicolas Schmit - Luxemburg - Locuri de munca si drepturi socialePaolo Gentiloni - Italia - EconomieJanusz Wojciechowski - Polonia - AgriculturaElisa Ferreira - Portugalia - Coeziune si reformeOliver Varhelyi - Ungaria - Vecinatate si extindereStella Kyriakides - Cipru - SanatateDidier Reynders -... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:08
Liderii din USR si din Platforma Romania 100, condusa de Dacian Ciolos, se intalnesc periodic si lucreaza impreuna la mai multe proiecte, unul dintre ele fiind #Fara penali in functii publice, insa pana acum nu s-a luat o decizie cu privire la sustinerea unui candidat la prezidentialele din 2019, spune liderul USR, Dan Barna.
"Avem impreuna cu colegii de la Romania 100 si cu Dacian Ciolos intalniri periodice, la 2-3 saptamani, in care incercam sa gasim cea mai buna, cea mai credibila si consistenta varianta de oferta electorala pentru perioada urmatoare, pe termen lung, pentru ca urmeaza 4 cicluri electorale.
Stam de vorba, avem mai multe scenarii pe masa, deocamdata nu avem nicio decizie. Colaboram punctual pe mai multe proiecte, unul este #Fara Penali, unde colegi de la Ro100 au iesit sa stranga semnaturi in strada, alaturi de voluntari, de cetateni si de membri USR", a declarat Dan Barna, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul central al partidului, la care s-a facut bilantul provizoriu al semnaturilor stranse pentru initiativa cetateneasca si a fost anuntata decizia de a trimite o caravana prin tara la strans de noi semnaturi.
Citeste si:
Caravana #Fara Penali porneste prin tara: De cate semnaturi mai e nevoie pentru legalizarea unei "chestiuni de bun simt".Dacian Ciolos pregateste o alternativa pentru romani: Nu mai ajunge sa fii anti-PSD. Politica inseamna interesul cetatii, nu hotie si smecherie - InterviuCiolos a semnat pentru "Fara Penali":... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 13:31
Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 a fost votat de Parlamentul European si a intrat in faza de conciliere cu consiliul format din sefii de stat ai tarilor membre.
Ultimii au cerut o reducere a bugetului, dar Parlamentul nu a tinut cont de solicitare si a votat o marire a acestuia pentru anul 2018. Din acest motiv e nevoie de o runda suplimentara de negocieri inainte de a fi aprobat.
Din cei 751 de membri ai PE, la votul final au participat 667, pentru adoptarea bugetului au fost date 414 voturi, 163 au votat impotriva si au fost 90 de abtineri.
Aceasta a fost o mare victorie pentru eurodeputatul Siegfried Muresan, (PMP), negociatorul sef al Parlamentului European pentru realizarea proiectului votat miercuri si care a respins solicitarea Consiliului Uniunii Europene de a se face o reducere de 1,7 miliarde de euro din cele 160,6 miliarde prevazute in exercitiul financiar pentru anul 2018.
"O majoritate confortabila de peste 400 de voturi m-ar ajuta mult in ce priveste negocierea cu Consiliul European", a declarat Siegfried Muresan, raportor general si negociator sef al parlamentului, cu putin timp inainte de vot.
In acest moment, reprezentantii europeni ai cetatenilor au decis ca Uniunea sa cheltuie in 2018 peste 160 de miliarde de euro, netinand seama de cererea sefilor statelor membre.
Majoritatea euro parlamentarilor au votat pentru cresterea bugetului pe 2018 al Uniunii Europene. In imagine, un lider de grup le face semn colegilor sa voteze... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 21:43
Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca in cursul zilei de luni, cel tarziu marti se vor finaliza negocierile cu FMI, pe tema bugetului de stat pe 2015, si ca PSD propune ca votul in Parlament sa fie pe 21 decembrie,o data cu juramantul lui Iohannis.
El a precizat ca "in cursul zilei de luni, marti cel tarziu, se vor finaliza negocierile cu partanerii internationali, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe liniile principale anuntate, si anume un buget pe 2015 care sa prevada foarte clar ca nu se adauga niciun fel de taxa si impozit si ca se acopera toate masurile de crestere economica si protectie sociala anuntate deja, precum reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit".
"Aceste discutii le avem azi si maine, iar bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineata, dupa ce finalizam si includem toate amanuntele tehnice, catre Parlament. Daca vineri dimineata pleaca catre Parlament, in urma unei sedinte speciale pe care o vom avea probabnil vineri la ora 9.00, Parlamentul are timpul necesar pentru a-si indeplini propriile proceduri de depunere a amendamentelor, dezbaterea in comisii si adoptarea in plen", a afirmat Ponta.
Potrivit presedintelui PSD, "calendarul pe care i il propune ramane sa fie aprobat de conducerea Parlamentului. " Propunem un vot final pe buget in ziua de 21 decembrie, zi in care oricum Parlamentul se reuneste in sedinta comuna pentru depunerea juramantului de... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 13:02
Guvernele statelor membre ale UE au cazut de acord pentru alocarea unei sume suplimentare de 3,9 miliarde de euro la bugetul european pentru a evita ca Uniunea Europeana sa se afle in situatia incetarii de plati.
Aceasta suplimentare a bugetului pentru 2013 a fost solicitata de Parlamentul European ca o conditie prealabila pentru aprobarea bugetului multianual al UE pentru 2014-2020, a precizat miercuri Consiliul Uniunii Europene intr-un comunicat citat de AFP.
Acordul include si o suplimentare cu 400,5 milioane de euro a Fondului de solidaritate, suma destinata Germaniei, Austriei si Cehiei pentru acoperirea pagubelor provocate de inundatiile din mai si din iunie 2013, precum si Romaniei, pentru pagubele suferite in urma incendiilor de padure din vara lui 2012.
Contributia statelor membre la suplimentarea cu 3,9 miliarde de euro va varia in functie de nivelul de participare la bugetul european.
In schimb, suplimentarea cu 400,5 milioane de euro a Fondului de solidaritate va fi finantata de la bugetul pe 2013 "prin redistribuirea fondurilor neutilizate", au explicat surse europene pentru AFP.
Parlamentul European va supune la vot aceste doua finantari in cursul sesiunii sale plenare din noiembrie.
Acest acord al statelor membre ar urma sa puna capat divergentelor dintre statele membre si Parlamentul European pe tema bugetului UE pentru perioada de programare financiara multianuala 2014-2020. mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 14:39
Parlamentul European a respins miercuri, printr-o rezolutie votata in plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020 rezultata in urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputatii au stabilit prin aceeasi rezolutie si un mandat pentru negocierile cu celelalte institutii europene privind bugetul multianual (MFF), care in cele din urma trebuie validat prin votul forului legislativ european.
Rezolutia adoptata miercuri a fost pregatita de liderii grupurilor PPE (populari), Socialisti si Democrati, ALDE (liberali) si Verzi (ecologisti), fiind adoptata cu votul favorabil a 506 eurodeputati, 151 voturi fiind impotriva, iar 23 s-au abtinut.
"Rezolutia da negociatorilor PE un mandat puternic pentru a se asigura ca MFF va fi suficient de flexibil pentru a asigura ca fondurile disponibile sa fie utilizate in mod optim. Parlamentul European cere de asemenea si o revizuire a cheltuielilor in cadrul MFF la jumatatea perioadei pentru a permite noului Parlament care va fi ales in 2014 si Comisiei Europene o oportunitate pentru a influenta bugetele pe care le vor mosteni", se arata in comunicatul PE.
Negocierile informale care vor fi purtate in perioada urmatoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie sa aduca reglementari de aplicare a proiectului de buget. Parlamentul European trebuie isi dea acordul pentru aceste reglementari si sa existe un acord... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 15:20
Parlamentul European a supus joi la vot bugetul Uniunii Europene pentru 2012, asa cum a fost agreat de catre echipa de negociatori a Parlamentului European cu reprezentantii statelor membre in 18 noiembrie.
Bugetul total pentru anul viitor este de 129,1 miliarde de euro (crescut cu 1,86% fata de anul curent) pentru efectuarea de plati si de 147,2 miliarde de euro in sume angajate.
In propunerile facute, Parlamentul European s-a concentrat asupra cresterii economice, stimularea inovarii, locurilor de munca, controlului frontierelor, gestionarii fenomenului de migratie si sprijinirii unui parcurs democratic in lumea araba. Aceste prioritati au fost acceptate de statele membre in acordul final asupra bugetului.
Crestere limitata a platilor
La cererea statelor membre, cresterea bugetului destinat platilor a fost limitata (1,86%).
Comisia, Consiliul si Parlamentul au agreat sa monitorizeze cheltuielile in cursul anului viitor, pentru a vedea daca bugetul este realist sau are nevoie de corectii. Statele membre au semnat o declaratie in acest sens.
Presedintele delegatiei de conciliere a Parlamentului European pe langa Consiliu, Alain Lamassoure (Partidul Popularilor Europeni (PPE), Franta), a declarat: "In vremuri de criza am reusit sa reducem cheltuielile, mentinand cresterea economica si competitivitatea".
El a criticat insa preocuparea Consiliului pentru bugetul dedicat platilor, fara a da atentie angajamentelor financiare, care se vor reflecta in bugete... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 09:40
Parlamentul European vrea un buget pe 2012 in valoare de 133,1 miliarde de euro, axat pe o crestere de 5,2% fata de bugetul de anul acesta, potrivit votului sau de miercuri.
Daca Parlamentul si Consiliul ajung la un acord, bugetul final ar putea fi aprobat in plenul Parlamentului in decembrie la Bruxelles.
Deputatii europeni au incercat sa revina la bugetul propus de Comisie, pe care Consiliul l-a redus in iulie, se arata in comunicatul oficial al PE.
Pozitia Parlamentului aduce o crestere a platilor de 5,2% prin comparatie cu bugetul de anul acesta, rezultatul fiind un buget de 133,1 miliarde de euro.
In favoarea bugetului au fost inregistrate 431 de voturi, impotriva sa au existat 120 de voturi si 124 membrii s-au abtinut.
Perioada de conciliere de 21 de zile incepe in noiembrie, reuniunile fiind stabilite pe 8 si 18 noiembrie. Negocierile tripartite privind bugetul (asa-numitele "trialoguri" intre Parlament, Consiliu si Comisie) sunt prevazute pe 3, 10, si 14 noiembrie.
Cercetarea si dezvoltarea au cele mai mari plati
Categoriile de cheltuieli care au cunoscut cele mai mari cresteri in plati sunt cercetarea si dezvoltarea (+8,8%) si fondurile de coeziune si structurale (+10,35%). Cresterea se datoreaza faptului ca aceste politici includ proiecte de investitii pe termen lung si care acum, in al cincilea an al cadrului financiar multianual, sunt in plina derulare, avand nevoie de plati pentru care s-au facut angajamente in trecut.
In categoriile... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 17:50