Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European a respins bugetul UE pentru 2007-2013 convenit la summitul din decembrie

Parlamentul European a respins bugetul UE pentru 2007-2013 convenit la summitul din decembrie
Parlamentul European a respins miercuri, cu mare majoritate de voturi, acordul intervenit la summitul european din luna decembrie asupra bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013. Eurodeputatii au votat impotriva perspectivelor bugetare ale UE in forma adoptata de Consiliul European, declarandu-si insa disponibilitatea de a incepe "negocieri constructive" pentru o varianta de compromis, cu conditia "incredintarii unui mandat real de negocieri presedintiei austriece" a UE. Potrivit observatorilor, acest compromis ar putea sa prevada unele fonduri suplimentare si puteri sporite in materie de supraveghere bugetara pentru Parlament.

Rezolutia, adoptata cu 541 de voturi pentru, 56 de voturi contra si 76 de abtineri, subliniaza ca, in forma actuala, bugetul nu garanteaza intarirea prosperitatii, solidaritatii si securitatii in Uniunea Europeana, si nu respecta angajamentele asumate fata de noile state membre. Europarlamentarii au criticat repartizarea fondurilor din buget, care se focalizeaza pe prioritatile traditionale, si au solicitat alocarea de sume suplimentare pentru cercetare-dezvoltare, cultura si politica externa.

Raspunzand solicitarii PE, cancelarul austriac Wolfgang Schuessel, care nu detine deocamdata un mandat de negocieri, a declarat ca bugetul ar putea fi marit cu maxim 4 miliarde de euro.

In decembrie 2005, liderii UE au convenit asupra unui buget de 862,4 miliarde de euro (1,045% din PIB reunit al statelor membre) pentru 2007-2013, inferior variantei propuse de Parlamentul European (974,8 miliarde de euro - 1,18% din PIB).

Legislativul european are in vedere finalizarea negocierilor cu guvernele statelor membre si cu Comisia Europeana pana la sfarsitul lui martie, urmand ca un nou vot sa aiba loc in plenul PE in luna mai.

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 636 ori