Potrivit cifrelor si estimarilor principalilor jucatori din comertul electronic romanesc impreuna cu GPeC, valoarea cumparaturilor online a ajuns la 2,8 miliarde de euro in 2017, cu peste 40% mai mult decat in 2016, cand s-au inregistrat 1,8 - 2 miliarde de euro.
Acest lucru ar insemna ca romanii au cheltuit, in medie, 7,67 milioane de euro in fiecare zi din an pentru cumparaturi prin internet.
Valoarea de 2,8 miliarde de euro face referire strict la e-tail, adica la produsele fizice (tangibile) care au fost comandate online. Nu sunt incluse serviciile, platile de facturi la utilitati, biletele de avion, vacantele, rezervarile hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, continutul download-abil etc. Daca le-am adauga si pe acestea, valoarea totala a achizitiilor online ar creste considerabil.
E-Commerce Share din total Retail: 5,6%
Cresterea de aprox. 40% de la un an la altul inregistrata de piata romaneasca de e-commerce este una din cele mai mari cresteri la nivelul Uniunii Europene.
Valoarea pietei de e-commerce din totalul pietei de retail se situeaza la aprox. 5,6%, in crestere fata de 4%, cat se inregistra in 2016.
Cu toate acestea, procentul este inca mic comparativ cu tarile dezvoltate, dar arata potentialul urias de crestere al pietei romanesti de comert electronic.
GPeC este, de 13 ani, cel mai important eveniment de e-commerce din Romania care, printre altele, centralizeaza datele si publica in fiecare an raportul oficial... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 14:35
In mod paradoxal, tara cu cea mai performanta retea de transmisie a datelor din UE nu reuseste sa starneasca apetitul consumatorilor pentru comertul online.
Doar 18% dintre romani au facut cumparaturi de pe site-uri anul trecut, dupa cum informeaza un comunicat de presa al agentiei de marketing si comunicare Perceptum.
Este cel mai mic procent din Uniunea Europeana, conform statisticilor oficiale, pana si vecinii bulgari avand un public mai consistent - 27%.
Nu este totul pierdut, in conditiile in care potentialul pietei e-commerce din Romania este departe de a fi exploatat la adevarata sa valoare, dar acest lucru va necesita si noi strategii de vanzari si promovare, pentru a profita de avantajele comertului pe multiple canale, dupa cum estimeaza Raluca Ghilea, director executiv Perceptum.
"Cifrele biroului european de statistica arata ca, in Romania, comertul electronic este inca departe de potential, atat din perspectiva cumparatorilor, cat si a retailerior.
Pana in 2020, este posibil ca 80% din vanzari sa se faca fara a intra in contact cu un comerciant. Aceasta tendinta este evidenta, dar ea nu va duce la disparitia magazinelor fizice, dimpotriva. Ele vor ramane cele mai bune canale de consolidare a brandului.
Asta se intampla deja peste ocean si in multe state europene, unde companii mari au decis sa investeasca in reteaua de magazine, simultan cu strategia de vanzari online", explica directorul agentiei.
Datele colectate pana acum au dat la... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 15:59
Piata de bunuri de folosinta indelungata din Romania a inregistrat o crestere usoara de 6,4% in trimestrul al doilea din 2015, ajungand astfel la valoarea de 449 de milioane de euro, potrivit unui studiu GfK, in timp ce sectorul de smartphone-uri a avut parte de un avans puternic, de 22%.
Atat sectorul telecom, cat si electrocasnicele mari si mici au avut o evolutie pozitiva, fiind singurele sectoare ce au contribuit la cresterea pietei.
Cea mai surprinzatoare schimbare a venit insa din sectorul de electronice care, in trimestrul al doilea (T2) din 2015, a inregistrat o scadere de 3,3%, se arata in comunicatul remis luni Ziare.com.
Telecom: smartphone-urile si castile au continuat trendul ascendent
Comparativ cu al doilea trimestru al 2014, o crestere de peste 15% a vanzarilor din segmentul de telecom a fost inregistrata in aceeasi perioada din 2015. Vanzarile totale au insumat aproximativ 145 de milioane de euro.
Avansul de 22% al smartphone-urilor a compensat scaderea ...citeste mai departe despre "Ce mai cumpara romanii: Smartphone-uri, frigidere si mai putine televizoare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 12:13
Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au urcat cu 17% in trimestrul al doilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 420 de milioane de euro, majoritatea categoriilor inregistrand cresteri, potrivit datelor GfK, care arata ca este foarte probabil ca trendul ascendent sa continue.
"Cu exceptia segmentului foto, toate categoriile au crescut in trimestrul al doilea din 2014. Totusi, ritmul de scadere al pietei foto s-a micsorat, ajungand la putin peste -18%. Cea mai mare crestere in valoare (29%) a fost generata de sectorul de Telecom, care a atins 128 de milioane de euro, acesta fiind cel mai mare segment din trimestrul doi. Electronicele au avut o perioada remarcabila, crescand cu aproape 27%, urmate de electrocasnice mari, electrocasnice mici, IT si imprimante, functionale si consumabile", arata rezultatele studiului GfK TEMAX pentru Romania, citat de Mediafax.
Luand in considerare evolutia din prima jumatate a anului, cu cresteri de 8% in primul trimestru si de 17% in cel de-al doilea, este foarte probabil ca valul ascendent sa continue, noteaza raportul.
Pe segmentul telecom, in perioada aprilie-iunie, vanzarile nesubventionate de smartphones si telefoane mobile clasice au depasit cu 29% performanta din acelasi interval al anului trecut, atingand nivelul de 128 milioane euro. Aceasta s-a datorat in principiu rezultatelor inregistrate de segmentul smartphone, cererea pentru telefoanele mobile clasice fiind din nou scazuta.
Televizoarele cu ecran... mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 12:03
Electronicele, electrocasnicele si produsele IT reprezinta 2,6% din cosul de cumparaturi al romanilor, aproape la fel ca parfumurile, a declarat Madalin Rugeanu, property&development manager la Flanco Retail.
"Bulgaria are un consum de 86 de euro pe cap de locuitor, iar Germania de zece ori mai mare. Retailul electroIT inseamna 2,6% din cosul romanilor, o piata atat de competitiva mai este doar in zona de parfumuri. Noi din 2010 avem un focus pe servicii, pentru ca preturile nu le mai putem duce in jos. Retailerii trebuie sa puna accentul pe servicii, pentru ca de acum diferenta o va face calitatea acestora. Ne-am orientat pe servicii pentru a ne mentine business-ul sustenabil", a adaugat Rugeanu, la o conferinta de profil.
El spune ca pentru a creste cheltuielile cu acest segment ar trebui sa convinga oamenii sa cheltuie mai putin pe mancare, care are pondere de peste 40% in cosul de cumparaturi.
Potrivit reprezentantului Flanco Retail, o competitie importanta vine de la retailul online, dar si de la hipermarketuri.
"Vanzarile online au ajuns de la 7% anul trecut la 22-23% in acest an si estimam ca vor atinge 25% in 2014. (...) Hipermarketurile nu mai pot atrage consumatori doar cu reclame pentru mancare, si atunci aduc oameni in magazine cu reclame la televizoare si electrocasnice si pun presiune pe marjele retailerilor de profil", a aratat Rugeanu.
In ceea ce priveste extinderea, el spune ca strategia Flanco este ca nu deschide daca magazinul nu este... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:47
Vanzarile de tablete pe piata romaneasca s-au dublat in ultimul an si vor depasi livrarile de calculatoare persoanele, in acest an sau in 2014, a declarat marti directorul de vanzari al Acer Romania, Bogdan Iftemie, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"Vanzarile de tablete cresc foarte puternic. In perioada ianuarie - august a acestui an s-au vandut 180.000 de tablete, fata de 90.000 de unitati in perioada similara a anului 2012. Piata tabletelor este una noua, entuziasta, unde consumatorii cumpara fara sa stie foarte bine ce si pentru ce cumpara. In schimb, vanzarile de calculatoare personale scad. Daca nu in acest an, sigur in 2014 vom vedea ca vanzarile de tablete le vor depasi pe cele de calculatoare personale", a spus Iftemie, potrivit Mediafax.
El a atras atentia ca explozia vanzarilor de tablete pune presiune pe costurile distribuitorilor, in conditiile in care pretul mediu al unui astfel de terminal se situeaza in jurul a 100 euro.
"Anterior, acesti distribuitori vindeau calculatoare personale, laptopuri, cu preturi medii mai mari decat ale tabletelor si incasau un comision mai mare. Acum tabletele sunt in trend si, pentru a-si acoperi costurile, distribuitorii trebuie sa vanda trei tablete pentru a acoperi cat incasau dintr-un calculator personal", a spus Iftemie.
In 2012, pe piata romaneasca s-au vandut 200.000 de tablete. mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 15:40
Nume importante de pe piata comertului electronic din Romania precum Visa, MasterCard, FashionDays, Molecule F, FashionUP, evoMAG, F64, PC Garage, PC Fun, Oktal, Paravion, RomCard, 2 Parale, Cargus, FAN Courier, DPD Romania, Marks Romania, BootCamp University, ContentSpeed, ECOMpedia, DigitalStar (Leo Burnett) sau My Media (The Group vor participa la Gala Premiilor eCommerce 2013 (GPeC 2013).
Lista, insa, nu se incheie aici, iar organizatorii promit nume la fel de sonore, pe care piata le va intalni in cadrul GPeC 2013.
Lista, insa, nu se incheie aici, iar organizatorii promit nume la fel de sonore, pe care piata le va intalni in cadrul GPeC 2013.
Surpriza GPeC 2013 este aducerea, pentru prima oara in Romania, a lui Daniel Dubin, Channel Sales Manager ClickTale - unul dintre cele mai cunoscute tool-uri de Customer Experience Analytics la nivel mondial, folosit de companii de top precum: T-Mobile, Booking.com, Lenovo, Logitech, Virgin, CBS, Orange, Verisign, Kenwood etc. Daniel va sustine un keynote speech de 45 de minute despre optimizarea conversiilor, pe care "nimeni nu ar trebui sa il rateze", dupa cum declara Andrei Radu, Founder & CEO GPeC.
Prin intermediul speakerilor prezenti la GPeC 2013 si a experientei vaste de care dispun, topicurile dezbatute vor fi de un real interes pentru oricine activeaza in piata de e-commerce sau vrea sa isi lanseze o afacere online: statistici de piata, predictii pentru 2014, branding, marketing, social media, studii de caz... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 09:10
Compania japoneza Sharp va deschide pana la finele lunii septembrie un birou in Romania, ale carui obiective sunt pe termen mediu atingerea unei cote de 5% pe piata produselor electronice si vanzari de 8-10 milioane de euro, a declarat presedintele Sharp Electronics Europa de Est, Jacek Klekowski.
"In prezent, vanzarile Sharp in Romania se situeaza sub acest obiectiv, cifra fiind sub potentialul brandului, unul premium. Rezultatele mai putin bune ale Sharp in Romania sunt efectul neintelegerii specificului acestei piete de catre firma care se ocupa cu distributia produselor noastre, care coordona operatiunile de la Viena", a spus Klekowski.
Vanzarile companiei japoneze in Romania reprezinta in prezent mai putin de 2% din piata produselor electronice.
Oficialul Sharp a adaugat ca decizia privind deschiderea unui birou Sharp in Romania a luat in calcul dimensiunea pietei locale si dinamica Produsului Intern Brut (PIB).
"De ce Romania? In primul rand, Romania are peste 20 milioane de locuitori, iar populatia este relativ tanara comparativ cu alte state din Europa de Vest. De asemenea, numarul conexiunilor la Internet se apropie de 10 milioane, iar dinamica investitiilor si a Produsului Intern Brut (PIB) este crescatoare", a afirmat Klekowski.
El a evitat sa prezinte valoarea investitiei Sharp pentru deschiderea biroului in Romania, care va coordona si operatiunile din Bulgaria.
"Politica companiei nu permite prezentarea cifrei. Va asigur insa ca fondurile... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 14:10
Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, a declarat marti ca Romania s-a clasat anul acesta pe locul 3 in Europa la cresterea vanzarilor de electronice si IT, fiind depasita doar de Slovacia si Rusia. "Tehnologia informatiei este poate cea in care ar trebui sa ne punem cu totii speranta: sectorul a intregistrat in trimestrul I din 2011 o crestere cu 27%, fiind cea mai buna performanta in economia romaneasca", a afirmat ministrul Valerian Vreme, care a participat marti la un forum dedicat implementarii tehnologiilor digitale in Romania, potrivit NewsIn.
De asemenea, Vreme a mentionat ca Romania rurala este a romanilor care nu au folosit niciodata internetul.
In acest context, Strategia Nationala de Broadband prevede acoperirea pana in 2015 a celor 3.600 de "zone albe", pentru a asigura accesul la informatie si cunoastere tuturor romanilor.
Potrivit ministrului, migrarea la televiziunea digitala va permite optimizarea utilizarii spectrului, prin intermediul tehnologiilor valabile prin standardele recunoscute si al metodelor de comprimare, deschizandu-se astfel drumul spre o noua dezvoltare a perspectivelor beneficiarilor, publici si privati.
"Acest lucru atrage dupa sine o crestere economica asigurata de cooperare si competitie, recunoasterea beneficiilor progresului tehnologic.
Dividendul digital va permite o penetrare broadband sporita si o micsorare a diferentelor intre mediul urban si cel rural.
Pentru ca, asa cum spun de fiecare data,... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 17:17