Uniunea Bancara este solutia magica pentru iesirea din criza si pentru ca Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper, a declarat, joi, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Guillermo Tolosa, intr-o conferinta pe tema noilor reglementari din sectorul bancar.
"Uniunea Bancara este o solutie magica sa iesim odata din criza. Sigur, nu este singura solutie, dar cu certitudine trebuie sa faca parte din peisaj, astfel incat Uniunea Europeana sa aiba un viitor prosper", a spus Tolosa.
El a aratat ca existenta unui supervizor comun al bancilor are avantaje importante, precum faptul ca acest reglementator poate monitoriza daca reglementarile se respecta in intregul bloc comunitar.
Totodata, un astfel de organism este mai putin atras de interesele locale, a mai sustinut reprezentantul FMI.
"Romania a fost afectata de importul de instabilitate din restul Uniunii Europene, asa ca va beneficia si de avantajele unui singur supervizor al bancilor', a continuat Tolosa.
Potrivit acestuia, trebuie mai bine definite regulile pentru ajutoarele de urgenta.
"De exemplu, trebuie sa se stabileasca mai clar cine suporta pierderile in cazul caderii unei banci', a sustinut Tolosa. mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 14:15
Presedintele francez, Francois Hollande, s-a declarat convins, dupa prima zi a Consiliului European de iarna, ca la inceputul anului 2014 va fi functional "intreg edificiul Uniunii Bancare".
"Daca in luna mai mi s-ar fi spus ca putem avansa atat de repede, as fi fost primul care ar fi fost surprins", a adaugat Hollande facand referire la recent incheiatul acord pentru supravegherea bancilor din zona euro, ce creeaza conditiile ca inca de la inceputul anului viitor bancile in dificultate sa fie recapitalizate direct cu ajutorul fondului european de salvare, scrie Agerpres.
In opinia liderul francez, "increderea" este pe cale sa revina in Europa intrucat pe piete se constata o reducere a costurilor de finantare pentru state. El a insistat ca "prioritatea" sa pentru anul 2013 va fi sustinerea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.
In acest sens, Hollande a subliniat importanta unui "fond de solidaritate" in zona euro cu ajutorul caruia sa fie finantate politici precise pe baza de "contracte" intre state si UE. Modalitatile pentru punerea in practica a acestei initiative, ar trebui sa fie clarificate anul viitor in luna iunie, insa "contractele" nu vor fi disponibile din anul 2013, dar ideea este ca ele sa fie deschise pentru toate tarile, nu numai pentru cele aflate in situatii dificile, a mai spus liderul francez.
El a dat exemplul tarii sale, care ar putea sa foloseasca aceasta facilitate pentru a "sustine" politicile de crestere, de... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:20
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a precizat ca supervizarea sectorului bancar si ansamblul de masuri prevazute de introducerea unei noi autoritati care sa monitorizeze institutiile bancare va putea fi implementat cel mai devreme in 2014.
Draghi a implinit un an de cand se afla la conducerea BCE. Bilantul primului an al mandatului sau este marcat de insuccesul rezolvarii crizei datoriilor suverane. In luna iulie, a anuntat ca BCE este gata sa "faca orice, pentru a proteja moneda unica europeana", precizeaza Bloomberg.
In urma acestui anunt, a fost demarata cea mai ampla operatiune de refinantare pe termen lung, cand un trilion de euro au fost pusi la dispozitia bancilor, care se puteau imprumuta cu dobanzi de doar 1%.
Aceasta solutie ar fi contribuit la stabilizarea pietelor financiare din zona euro. Draghi a redus de trei ori dobanda de politica monetara, pana la nivelul record de 0,75%, spre deosebire de fostul presedinte BCE, Jean-Claude Trichet, care a preferat sa adopte o strategie complet diferita. mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 10:32
Uniunea bancara dorita de liderii europeni a fost din nou adusa in discutie de Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, in cadrul unui discurs privind starea Uniunii. Consultantul financiar Ionel Blanculescu sustine ca uniunea bancara nu poate fi realizata.
"Uniunea nu se va intampla pentru ca bancile din UE, implicate in tot felul de afaceri, nu vor accepta sa le fie controlate portofoliile de clienti sau de afaceri. Uniunea nu se poate realiza pentru ca bancile sunt niste "ansambluri" de business care opereaza in numeroase sisteme si care nu vor dori ca altcineva sa le cunoasca operatiunile", a declarat Blanculescu pentru Business24.
In plus, spune expertul financiar, realizarea unui colos bancar nu este de dorit, dovada fiind evolutia si prabusirea Lehman Brothers din SUA, care a dus la cea mai grava criza din America.
"Lectia lui Lehman Brothers a aratat ca nu avem nevoie de colosi in sistemul bancar, iar prin aceasta uniune lucram exact la aceast lucru, ceea ce nu e normal", spune Blanculescu.
In timp ce bancile nu vor dori sa se uneasca pentru a-si pastra secretele, nici guvernele nu vor fi de acord cu o unificare fiscala, iar gruparile politice nu vor dori sa renunte la suveranitate. Astfel, realizarea unei integrari mai profunde a statelor europene arata bine pe hartie, dar nu si in practica.
"Uniunea fiscala nu exista, uniunea administrativa nu exista - e un Schengen amanarat care permite accesul intre niste state care oricum treceau... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:10
Comisia Europeana va prezenta saptamana viitoare propunerea de sporire a atributiilor Bancii Centrale Europene (BCE) in monitorizarea bancilor comerciale din zona euro, insa masura este departe de a se bucura de consens intre statele membre, comenteaza marti EUObserver.
Planul executivului comunitar de a oferi BCE puterea de a superviza toate bancile europene constituie primul pas spre o adevarata uniune bancara europeana. Executivul UE urmeaza sa dea publicitatii propunerile sale cu privire la supervizarea bancara in data de 12 septembrie.
Comisia inca spera ca pana saptamana viitoare sa ajunga la un compromis cu Germania, dupa ce ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble si-a exprimat, luni, opozitia fata de intentia CE. In discutie se afla circa 6.000 de banci comerciale, care ar urma sa fie direct supravegheate de catre BCE. In schimb, Berlinul doreste ca numai marile banci comerciale din Europa sa fie monitorizate direct, iar celelalte banci sa fie tratate diferit.
Una dintre principalele chestiuni ce fac obiectul divergentelor vizeaza frecventa cu care bancile vor fi controlate. ''Va da BCE dispozitii explicite sau doar va face sugestii?'' si ''Va putea BCE sa inchida o banca'' sunt alte intrebari asupra carora nu exista un punct de vedere unitar in randul statelor membre UE.
La insistenta Germaniei, propunerea CE va fi, foarte probabil, o formula ''diluata'' fata de planul initial al executivului comunitar, astfel incat va exista o autoritate... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 10:03
Tarile participante la summitul UE au viziuni diferite legate de uniunea bancara. Marea Britanie si Romania sustin aceasta masura, fara insa sa adere la ea, in timp ce Franta, Austrai, Belgia si Ciprul sa fie instaurate doua niveluri ale acesteia.
In contextul in care liderii europeni se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de vara, premierul britanic David Cameron isi va focaliza o mare parte din atentie asupra unei parti mici, dar vitale din punct de vedere economic, a capitalei tarii, Londra.
Ministrii britanici se tem ca Londra, cel mai mare centru financiar din Europa, ar putea pierde in fata Parisului si Frankfurtului, atunci cand viitoare norme vor decide daca cei 17 membri ai zonei euro actioneaza ca o intrunire preelectorala (caucus), dupa crearea uniunii bancare, noteaza cotidianul britanic The Independent in editia de joi.
Marea Britanie si Romania sunt in favoarea uniunii bancara, dar fara sa adere la ea
Miercuri s-a constatat ca cele 27 de state membre UE sunt profund divizate cu privire la cum va functiona integrarea bancara. Marea Britanie si Romania sunt in favoarea unei uniuni bancare, dar nu vor adera la ea, potrivit ziarului britanic.
Franta, Austria, Belgia si Ciprul doresc doua niveluri - unul pentru zona euro si unul pentru cele 27 de tari membre ale UE.
Alte tari, printre care Luxemburgul, vor sprijini proiectul cu conditia ca toti cei 27 de membri sa adere, in timp ce Republica Ceha, Danemarca, Finlanda,... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 15:16
Liderii europeni au promis la intalnirea din Mexic, a celor mai mari 20 de economii ale lumii, ca vor crea o uniune bancara, idee sustinuta si de Fondul Monetar International prin declaratiile sefei institutiei, Christine Lagarde. Ce ar presupune insa o astfel de uniune?
Angajamentul luat de liderii europeni pare a fi o noua promisiune care urmareste linistirea investitorilor inainte de summitul european din 28-29 iunie. Realizarea unei uniuni bancare ar presupune masuri complexe pentru care se poate, cel mult, abia sa se inceapa discutiile.
"Deocamdata eu limitez aceasta idee la stadiu de incepere a unor discutii care nici macar nu sunt negocieri. Cred ca trebuie o clarificare de pozitie, trebuie o responsabilizare a fiecarui sistem in parte - bancar, monetar, fiscal. Trebuie sa aiba la baza o intarire a unitatii fiscale printr-o politica bugetara din ce in ce mai bine reglementata prin tratatul de guvernanta fiscala si trebuie sa asteptam rezultatul alegerilor in toate tarile principale europene, mai ales in Germania, pentru ca aceasta uniune bancara este in primul rand o decizie politica", a declarat economistul Mircea Cosea, pentru Business24.
In primul rand, o uniune bancara ar presupune mai mult decat o relatie economica, si ar avea nevoie in primul rand de intarirea uniunii politice europene. De asemenea, implicatia principala a crearii unei uniuni bancare ar fi impartirea responsabilitatii pentru esecurile economice.
Dand exemplul bancilor spaniole,... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:00
Statele zonei euro prezente la summitul G20 de la Los Cabos, in Mexic, s-au angajat sa porneasca lucrarile de creare a unei uniuni bancare, a afirmat marti presedintele mexican Felipe Calderon care asigura presedintia acestui grup de state dezvoltate si in curs de dezvoltare.
"Sustinem intentia de a formula masuri concrete in vederea unei arhitecturi financiare mai bine integrata care sa inglobeze supervizarea, rezolutia falimentelor bancare si recapitalizarea bacilor, precum si garantarea depozitelor", a declarat Calderon citind comunicatul final al summitului, relateaza AFP.
Europenii considera aceasta ca fiind un pas concret inainte, in momentul in care sanatatea bancilor europene ingrijoreaza restul lumii la fel de mult ca si starea finantelor publice.
Mai multi lideri ai G20 au declarat deja ca principiul unei uniuni bancare europene a fost abordat in discutiile celui de-al saptelea summit G20.
"Am discutat de asemenea coordonatele pentru a avea aceleasi norme pentru asigurarea depozitelor si restructurarea bancilor", a declarat cancelarul german Angela Merkel.
Berlinul era mai degraba sceptic atunci cand a aparut acest concept.
"Declaratia finala mentioneaza eforturile care sunt intreprinse pentru uniunea bancara si pentru o mai mare stabilitate financiara", a indicat pentru presa un responsabil al delegatiei franceze luni. Insa "G20 nu este locul unde sa ajungem la un acord cu privire la modalitatile tehnice", a adaugat acesta.
Conform... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 09:45
Mai multi responsabili FDP, partidul liberal german, aliatul Angelei Merkel in guvern, se opun infiintarii unei "uniuni bancare" in Europa, dupa cum relateaza miercuri, presa germana.
O astfel de uniune, propusa de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE), ar exercita o supraveghere centralizata asupra bancilor si ar fi un mecanism de garantare comuna a depozitelor deponentilor.
Aceasta este, pur si simplu, o "noua posibilitate", creativa trebuie sa recunosc, de sifonare a solvabilitatii germane, a criticat ideea Christian Lindner, seful unei importante filiale regionale a FDP, in paginile cotidianului Handelsblatt. "Tarile din zona euro sunt cele care trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare din bancile lor", a adaugat el.
La randul sau, Rainer Bruderle, din conducerea aceluiasi partid, a estimat ca punerea pe tapet a uniunii bancare "creeaza impresia lipsei de incredere in mecanismele existente".
Marti, conservatorii CDU/CSU din tabara cancelarului german si-au exprimat rezervele fata de aceasta idee, precum si fata de autoritatea de servicii financiare Bafin.
In Handelsblatt, deputatul CDU Michael Fuchs a estimat miercuri ca o astfel de uniune "frizeaza socialismul" si ca "nu se poate impune deponentilor nostri" sa garanteze depozitele altor europeni.
Cancelarul Angela Merkel nu a inchis usa ideii unei supravegheri centralizate a bancilor, dar a expediat aceasta ipoteza la orizontul mai indepartat al zonei euro cand aceasta va... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 14:42