Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care modifica ordonanta Split TVA.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 27 decembrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA", informeaza Administratia Prezidentiala.
Daca OUG data de Guvernul Tudose prevedea ca toate firmele din Romania sa isi deschida de la 1 ianuarie cont separat pentru plata TVA, legea modificata de Parlament restrange aria celor afectati de aceasta prevedere legislativa.
Sistemul platii defalcate a TVA va fi obligatoriu pentru persoanele inregistrate in scop de TVA, care au restante de TVA sau sunt in insolventa.
Insa multe companii vor ajunge sa foloseasca Split TVA, chiar daca vor avea sau nu obligatia de a implementa sistemul de plata defalcata. Asta se va intampla pentru ca vor intra in relatii cu furnizori care trebuie sa aplice mecanismul conform legii, a explicat Raluca Baldea, director Deloitte Romania.
Afla mai multe despre cum vor ajunge companiile sa implementeze Split TVA chiar daca nu sunt obligate de lege
Camera Deputatilor (for decizional) a adoptat, pe 13 decembrie, legea de aprobare a ordonantei care prevede introducerea sistemului Split TVA.
Comisia de Buget-Finante din Camera a facut niste modificari la OUG. Astfel sistemul Split TVA va fi obligatoriu doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se afla in insolventa, iar... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 12:08
Dupa modificarile votate saptamana trecuta la Comisia de Buget din Camera Deputatilor, institutiile publice sunt singurele scutite de obligatia de a plati contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului, care aplica mecanismul platii defalcate.
Justificarea oficiala a acestei decizii: Exceptarea se face, potrivit documentului, "datorita sistemului de evidenta contabila si a procedurilor de achizitie publica, aspecte ce ingreuneaza aplicarea acestui mecanism de defalcare a TVA."
Decizia Comisiei de Buget este, insa, contrara scopului initial al ordonantei - Ministerul de Finante si premierul Mihai Tudose explicau, in urma cu cateva luni, cand au vorbit de posibilitatea ca Guvernul sa introduca Split TVA, ca firmele de stat vor fi primele care vor intra in acest sistem, atrage atentia Curs de Guvernare.
Cine intra obligatoriu in sistemul de plata defalcata al TVA
Au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA restante, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor,... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 21:37
In doua saptamani de cand este aplicat sistemul Split TVA pentru firmele care au optat in acest sens, au putut fi depistate mai multe probleme, principala fiind ca Trezoreria nu este pregatita sa faca fata la noile dispozitii ale legii.
Mai exact, tranzactiile prin contul de trezorerie necesita prezenta fizica la sediul trezoreriilor, deoarece functionalitatile online promise nu sunt disponibile, sustine liderul departamentului de asistenta fiscala si juridica din cadrul EY Romania, Alex Milcev, citat intr-un comunicat publicat marti.
"Colegii nostri au fost martorii unor situatii surprinzatoare, in timp ce asteptau la coada la sediile Trezoreriei (in loc sa rezolve totul online in 5 minute): nu puteau fi eliberate extrase de cont sau nu a putut fi acceptata depunerea de numerar de catre un contribuabil. Motivul invocat a fost similar cu cel invocat si de contribuabili: trezoreriile nu sunt pregatite", a explicat Milcev.
Totodata, adaptarea la cerintele sistemului de plata defalcata a TVA mareste timpul de lucru al departamentului financiar, in functie de complexitatea operatiunilor.
"Pana la finalul perioadei de tranzitie, aplicarea sistemului necesita multa munca suplimentara si poate creste riscul de eroare (acest risc e direct proportional cu numarul de plati si incasari). De exemplu, facturile primite de la furnizorii care aplica plata defalcata a TVA sunt extrase si platite manual, in prezent", se arata in comunicat.
In cazul retragerii banilor din... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 14:24
Split TVA, masura indelung hulita de antreprenorii romani, nu va mai fi obligatorie de la 1 ianuarie 2018 pentru toate companiile. Da, Guvernul a cedat la presiunea patronatelor, specialistilor in fiscalitate si a tuturor afaceristilor din tara noastra.
Premierul Mihai Tudose a anuntat, vineri, ca renunta la obligativitatea split TVA pentru toate companiile.
El a mai spus ca ordonanta de urgenta prin care a fost introdusa masura va fi modificata prin amendamente in Parlament.
Astfel, split TVA va deveni obligatorie doar pentru firmele de stat, cele care sunt in insolventa sau in faliment, dar si cele care inregistreaza frecvent datorii.
Chiar daca timp de cateva luni guvernantii s-au batut cu caramida in piept ca split TVA va fi usor de implementat si va genera venituri semnificative la buget, iata ca acestia nu au putut sa ignore la nesfarsit povara financiara pe care split TVA ar fi generat-o pentru fiecare firma din Romania.
Ziare.com a facut o lista cu cele mai importante 5 costuri care ar fi rezultat din aplicarea masurii.
1. Modificarea sistemelor informatice
"Cea mai mare problema pe care o vad la companiile mari este adaptarea sistemului IT, fiindca acestea vor trebui sa raspunda in timp real solicitarilor noului sistem pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile legale.
Pentru aceste companii, desi aparent aceasta modificare afecteaza componenta fiscala, in fapt aspectele operationale si de sisteme IT reprezinta adevarata provocare",... mai mult
Luni, 16 Octombrie 2017, ora 07:46
Plenul Senatului are marti pe ordinea de zi pentru dezbatere si vot final ordonantele de Guvern privind introducerea platii defalcate a TVA si a majorarii accizei pe combustibili, masuri luate de Cabinetul Tudose la fianalul lunii august, dar respinse de Comisia de buget-finante a Senatului condusa de social-democratul Eugen Orlando Teodorovici.
Pe 26 septembrie senatorii din comisia de buget-finante au decis, prin aprobarea unui amendament depus in acest sens, ca plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele care au contracte cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind optional din 2018 si obligatoriu doar din 2019, daca se va dovedi functional.
Contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere este eliminata, fiind inlocuita cu un avertisment, cu argumentul complexitatii sistemului si al timpului scurt de implementare, au mai decis senatorii din Comisia de buget-finante.
La acest moment, plata defalcata a TVA a intrat in vigoare de la 1 octombrie, optionala pentru firme si obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Masura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atentioneaza ca aceasta va bloca economia. Oficialii Fiscului dau asigurari ca procesul "va fi lin".
Citeste si:
Split TVA: Ce nu vrea sa vada Guvernul la frauda cu TVA si de ce are o definitie diferita a gap-ului fata de CEDoar doua dintre marile companii aplica Split TVA. Ambele sunt controlate de... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 08:59
Fostul ministru PSD de Finante Eugen Teodorovici ar putea pierde presedintia Comisiei de buget-finante din Senat, ca urmare a amendamentului depus marti la Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA (split TVA), a declarat vineri presedintele PSD, Liviu Dragnea.
Intrebat daca senatorul PSD isi va pastra functia de presedinte al comisiei, Dragnea a spus: "Probabil ca nu".
Situatia lui Teodorovici a fost discutata in sedinta Comitetului Executiv al PSD care a avut loc vineri la Sucevita, insa liderii social-democrati nu au luat nicio decizie.
Parlamentarul PSD a introdus in cadrul sedintei Comisiei de buget-finante de marti un amendament cu privire la TVA defalcata, potrivit caruia aceasta ar urma sa se aplice doar companiilor care incheie contracte cu statul, iar pentru restul masura sa devina optionala pana la 1 ianuarie 2019.
Citeste si:
Dragnea se opune eliminarii supraaccizei si a Split TVASenatorii din comisia de buget-finante au desfiintat trei masuri introduse prin ordonante de Guvernul Tudose ...citeste mai departe despre "Dragnea vrea sa scape de Teodorovici, dupa ce a votat modificarea sistemului split TVA" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 21:56
19 din 20 de firme se opun mult-criticatului sistem split TVA, sau plata defalcata a TVA. In plus, Comisia Europeana recomanda o perioada de 4 ani pentru aplicarea masurii.
Daniel Anghel, reprezentant al Consiliului Investitorilor Straini, a precizat, potrivit Profit.ro, ca 95 la suta din mediul de afaceri se opune platii defalcate a TVA.
"Este evident ca, in trei luni, foarte multe companii, chiar foarte mari, cu fabrici in Romania si zeci de mii de tranzactii, nu au cum sa implementeze sistemul", a spus Anghel.
Acesta mai sustine ca cea mai redusa rata de colectare a TVA din randul statelor UE si evaziunea fiscala ridicata nu sunt motive pentru a justifica introducerea unei astfel de masuri.
Totodata, Daniel Anghel a subliniat ca reprezentantii Comisiei Europene recomanda o perioada de 4 ani pentru implementarea obligatorie a sistemului de split TVA, dar si ca autoritatile din tara noastra nu au efectuat vreun studiu de impact si nu au consultat Comisia Europeana.
La randul sau, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Parvan, spune ca masura a fost introdusa de Guvern fara un studiu de impact si implica anumite costuri suplimentare pentru mediul de afaceri.
In plus, nu face parte din programul de guvernare al PSD - ALDE.
Saptamana viitoare, conducerea ANAF va fi chemata in Parlament pentru a se stabili daca Fiscul poate sa gestioneze plata defalcata a TVA.
Citeste si: Totul despre Split TVA: Cum functioneaza pas cu pas, cine... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 19:41
Mult-criticatul sistem split TVA urmeaza sa permita statului sa execute silit contul de TVA al unei firme.
Mai mult, executarea silita va putea fi facuta si pentru obligatii restante existente in evidentele autoritatilor fiscale, chiar si in cazul in care TVA este platita la termen catre bugetul de stat, sustin experti Deloitte, citati de Profit.ro.
"Contul de TVA poate fi executat silit si pentru alte obligatii restante existente in evidentele fiscale ale autoritatilor fiscale", se arata in raspunsul Deloitte.
De asemenea, se mai arata ca "obligatia de a achita TVA in conturile de TVA se aplica si pentru persoanele impozabile ce nu sunt inregistrate in scopuri de TVA", fiind exceptate "de la aceasta obligatie doar persoanele fizice impozabile".
Pe 30 august, Guvernul Tudose a adoptat ordonanta care prevede instituirea obligatorie a platii defalcate a TVA incepand cu 1 ianuarie 2018, iar mai bine de o saptamana mai tarziu, ministrul de Finante Ionut Misa a spus ca mii de firme vor sa aplice sistemul. Cu toate acestea, specialistii fiscali, reprezentanti ai firmelor si ai asociatiilor de investitori au avertizat ca masura va duce la birocratizare excesiva si chiar la blocarea sau falimentul firmelor corecte.
Citeste mai departe despre "Statul va putea executa silit firmele prin Split TVA pentru orice datorie" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 20:00
Premierul Mihai Tudose nu renunta la introducerea sistemului split TVA, in ciuda criticilor generalizate din ultimele zile, atat din partea mediului de afaceri, cat si a specialistilor in taxe si impozite.
Tudose a insistat, miercuri seara, ca sistemul split TVA este unul bun si nu intelege indignarea oamenilor vizavi de accest subiect. Seful Executivului a spus si ca, din cate "a inteles de la ministrul de Finante", in prima faza va fi optionala plata defalcata a TVA, insa de la 1 ianuarie 2018 va fi obligatorie.
"O sa fie in prima faza optional, am inteles de la domnul ministru de Finante. Poti sa faci asta sau nu, dar de la 1 ianuarie va fi obligatoriu, pentru ca toata lumea vrea de la stat de toate, dar cand statul isi pune si el niste gardute, asta nu face decat sa usureze. (...) Pompierii costa, salvarea costa, spitalul costa. Numai din impozitul pe venit nu tin toate astea. (...) Hai sa stam intr-o normalitate. Pai, nu pot altfel. Ce sa fac? Eu nu stiu cand fuge ala cu banii. Nu pot sa pazesc 100.000 de agenti economici", a spus Mihai Tudose, miercuri seara, la Romania TV.
Explicand propria viziune asupra introducerii split TVA, Tudose a confirmat, practic, ca este vorba de o masura punitiva aplicata de Guvern tuturor firmelor, desi, spune tot premierul, 75% dintre platitorii de TVA sunt in regula.
"Cand te duci sa platesti un pachet de biscuiti, ai pretul pe care il dai la tejghea cu doua componente: biscuitele-biscuite si TVA, ceea ce da romanul... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 22:22