Guvernul renunta la split TVA. Iata care sunt costurile ascunse pe care nu au putut sa le ignore

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 07:46
3065 citiri
Guvernul renunta la split TVA. Iata care sunt costurile ascunse pe care nu au putut sa le ignore
Foto: Arhiva Ziare.com

Split TVA, masura indelung hulita de antreprenorii romani, nu va mai fi obligatorie de la 1 ianuarie 2018 pentru toate companiile. Da, Guvernul a cedat la presiunea patronatelor, specialistilor in fiscalitate si a tuturor afaceristilor din tara noastra.

Premierul Mihai Tudose a anuntat, vineri, ca renunta la obligativitatea split TVA pentru toate companiile.

El a mai spus ca ordonanta de urgenta prin care a fost introdusa masura va fi modificata prin amendamente in Parlament.

Astfel, split TVA va deveni obligatorie doar pentru firmele de stat, cele care sunt in insolventa sau in faliment, dar si cele care inregistreaza frecvent datorii.

Chiar daca timp de cateva luni guvernantii s-au batut cu caramida in piept ca split TVA va fi usor de implementat si va genera venituri semnificative la buget, iata ca acestia nu au putut sa ignore la nesfarsit povara financiara pe care split TVA ar fi generat-o pentru fiecare firma din Romania.

Ziare.com a facut o lista cu cele mai importante 5 costuri care ar fi rezultat din aplicarea masurii.

1. Modificarea sistemelor informatice

"Cea mai mare problema pe care o vad la companiile mari este adaptarea sistemului IT, fiindca acestea vor trebui sa raspunda in timp real solicitarilor noului sistem pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile legale.

Pentru aceste companii, desi aparent aceasta modificare afecteaza componenta fiscala, in fapt aspectele operationale si de sisteme IT reprezinta adevarata provocare", spunea de curand, pentru Mediafax, Daniel Anghel, liderul Echipei de Impozite si Taxe Indirecte, PwC Europa Centrala si de Est.

Multe firme folosesc un sistem de planificare a resurselor intreprinderii (ERP), iar implementarea, operarea si mentenanta lui nu sunt deloc ieftine.

Firma de cercetare MetaGroup Inc. a realizat un studiu de piata pe un esantion format din 63 de companii de toate felurile si din mai multe industrii, de la firme mici pana la companii uriase, pentru a descoperi care a fost costul total (TCO - total cost of ownership) al implementarii sistemului ERP, aici incluzand costul cu echipamentele hardware, licentele software, serviciile profesionale si costurile interne ale firmei.

Costul mediu rezultat a fost de 15 milioane de dolari, dar sumele au variat de la caz la caz.

Citeste mai departe despre "Split TVA nu va mai fi obligatoriu: Costurile ascunse ale masurii, pe care Guvernul nu avea cum sa le ignore" pe Ziare.com.

#split TVA, #costuri split tva , #Stiri Taxe si impozite

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

-0.0004

1 USD = 4.5865 RON

-0.0072
  1. O fostă bază militară din sudul României va deveni un mare aeroport civil. Proiectul costă 400 de milioane de euro VIDEO
  2. Sfârșitul bulei? Cei 7 Magnifici tehnologici au ajuns să tragă în jos bursa americană
  3. Un profesor de la Harvard avertizează: Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate
  4. Avertismentul unui economist: ”România este o destinație nefrecventabilă de turiștii străini”. Bulgaria atrage de 6 ori mai mulți
  5. Doi medici veterinari și un fermier, condamnați la închisoare după ce încasat ilegal subvenții. Au folosit o metodă "a la Caragiale" ca să numere oile și să ia bani în plus
  6. Probleme economice pentru Putin: Ce dobândă plătește la bancă un rus în comparație cu un român
  7. Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
  8. Președinta Băncii Centrale Europene a vorbit, pentru prima dată, despre costul războiul economic cu SUA
  9. Un economist propune tăierea celor mai multe dări către stat: ”Taxa pe stâlp este o invenție fiscală a laboratoarelor de partid ale puterii”
  10. Cea mai valoroasă companie din UE. Gigantul IT cu care Europa iese la înaintare, creștere puternică pe bursă în ultimul an