Presedintele american Donald Trump a dat asigurari marti ca recunoaste concluziile serviciilor secrete americane potrivit carora Rusia s-a amestecat in campania prezidentiala din 2016, cautand astfel sa potoleasca o controversa aprinsa dupa summitul sau de luni cu Vladimir Putin.
Locatarul Casei Albe a revenit asupra declaratiilor sale, considerate prea conciliante fata de liderul de la Kremlin.
El a spus ca s-a exprimat prost la Helsinki, atunci cand a declarat ca nu are vreun motiv sa nu creada dezmintirile lui Putin cu privire la amestecul Moscovei in alegerile americane.
"Am acceptat concluziile serviciilor noastre de informatii potrivit carora Rusia s-a amestecat in alegerile din 2016", a declarat Trump, insistand asupra "respectului" sau fata de agentiile federale.
Acest amestec al Moscovei "nu a avut niciun impact" asupra rezultatului scrutinului, in care miliardarul republican a obtinut o victorie, a adaugat Trump.
Seful statului american a declarat ca a spus o fraza-cheie in conferinta sa de presa, uitand sa puna particula negativa, ceea ce a dat un sens opus mesajului sau.
Trump a spus luni, la Helsinki, "nu vad niciun motiv ca Rusia sa fie cea care a procedat la acest amestec".
Marti el a dat asigurari ca voia de fapt sa spuna asa: "Nu vad niciun motiv ca Rusia sa nu fie (cea care a procedat la acest amestec) ".
Pres. Trump says he misspoke at yesterday's joint presser with Vladimir Putin, meant to say there was no reason "it wouldn't be... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 23:49
Intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin a fost una istorica, dar intr-un mod neasteptat, incheind un turneu foarte slab pentru presedintele american.
Niciunul dintre jurnalistii prezenti in sala nu era pregatit sa asiste la o ruptura intre presedintele SUA si institutiile federale in fata a milioane de telespectatori, dar si a principalului "competitor", Vladimir Putin.
"Cea mai rusinoasa conferinta de presa a unui presedinte american", a comentat pentru CNN, Anderson Cooper la scurt timp dupa incheierea conferintei in care Donald Trump a acuzat FBI in fata lui Vladimir Putin de "vanatoare de vrajitoare". "Singura intrebare pe care pot sa o pun e unde si cum s-a amestecat Rusia?", a spus acesta.
Intalnirea dintre cei doi presedinti a fost puternic afectata de punerea sub acuzare de catre Robert Mueller, anchetatorul desemnat de Congres sa investigheze implicarea Rusiei in sistemul electoral american, a 12 agenti rusi aflati pe teritoriul SUA.
Decizia a avut un efect puternic asupra intalnirii dintre cei doi presedinti, iar Donald Trump a aratat inca o data ca nu are niciun fel de ascendent asupra lui Vladimir Putin.
Acesta din urma s-a prezentat calm dupa intalnirea de aproape 4 ore cu Trump, din care doua fata in fata, fara asistenti sau consilieri.
"Razboiul Rece este un lucru ce apartine de trecut, epoca unei confruntari ideologice acute a celor doua tari este un lucru indepartat, un vestigiu al istoriei. Situatia din lume s-a schimbat... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 23:02
Anul 2017 a reprezentat un balet interesant intre Donald Trump si Vladimir Putin. Presedintele american si-a ascuns cu greu admiratia pentru liderul de la Kremlin.
Dar, si mai neobisnuit e faptul ca liderul lumii libere nu l-a criticat niciodata pe autoritarul presedinte rus, desi exista o ancheta a Congresului american care cerceteaza interferentele Kremlinului in alegerile din SUA din anul 2016.
Ancheta este condusa de Robert Mueller, un fost sef al FBI, iar Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate a presedintelui, a decis sa colaboreze cu anchetatorii.
Donald Trump nu l-a criticat niciodata pe Vladimir Putin, nici in campania electorala pentru Casa Alba, nici dupa ce a ajuns presedinte desi au existat nenumarate motive pentru a face acest lucru.
Povara sanctiunilor economice atarna greu pe umerii presedintelui rus, tinand Kremlinul departe de statutul de superputere
Rusia, in ultimii ani, a devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii Uniunii Europene. Interventia militara din estul Ucrainei, niciodata asumata, si anexarea Peninsulei Crimeea au reprezentat amenintari fara precedent la adresa echilibrului de forte din Europa.
Presiunea Moscovei asupra sistemului politic din Ucraina este imensa, Kievul se afla mereu prins in menghina conflictelor, foto Hepta.ro
Statele occidentale au impus un set de sanctiuni economice impotriva Moscovei, iar acest fapt l-a iritat pe presedintele Rusiei. Acesta doreste sa fie recunoscut ca... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 07:28
Presedintele rus a tinut conferinta de presa anuala, un eveniment politic la care acesta raspunde intrebarilor venite de la jurnalisti, dar si de la cetatenii obisnuiti.
Pentru mai bine de trei ore, tarul de la Kremlin si-a prezentat programul politic si a trasat viziunea sa pentru viitorul Rusiei si al lumii.
In 2018 vor avea loc alegeri pentru pozitia de presedinte. Vladimir Putin (foto) si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de sase ani, iar actualul lider are mari sanse sa castige.
Popularitatea presedintelui e in jur de 80%, acesta avand o sustinere consolidata ce a fost determinata de anexarea Crimeii.
Rusia nu este o democratie. Opozitia politica nu exista, iar liderii concurenti au fost ucisi sau inchisi de catre oamenii presedintelui.
Vladimir Putin este un dictator inconjurat de oligarhi imbogatiti din preluarea resurselor publice, care au creat un sistem politic autoritar. Au avut grija sa elimine toate vocile critice, au cultivat sentimentele nationaliste si, astfel, Putin reuseste sa se mentina la putere de 18 ani.
Putin spune ca Trump a facut minuni cu economia americana
Dar nu comportamentul liderului rus este ciudat, ci cel al lui Donald Trump, conducatorul lumii libere. Demult oamenii nu au mai asistat la scene atat de ridicole in care presedintele SUA isi arata fara jena admiratia fata de Vladimir Putin, un sef de stat "acuzat de crime" in mod public de catre senatorul republican John McCain.
La putine ore de la incheierea... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 12:46
Presedintele american Donald Trump considera ca amenintarea nucleara din partea Coreei de Nord este mai importanta decat presupusele ingerinte ale Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016, a declarat duminica un consilier al Casei Albe.
Marc Short, director pentru afaceri legislative in cadrul Casei Albe, a raspuns la o intrebare privind opinia lui Trump despre evaluarea comunitatii de informatii a SUA, potrivit careia Rusia a incercat sa influenteze alegerile de anul trecut in favoarea lui.
Duminica, Donald Trump a avut o pozitie ambivalenta in privinta subiectului. Aflat in Vietnam, presedintele american si-a declarat sustinerea pentru serviciile secrete, dar a precizat si ca are incredere in sinceritatea liderului rus Vladimir Putin, care a negat acuzatiile de implicare in scrutinul american.
"El crede ca, dupa ani de investigatii, zeci de milioane de dolari din partea contribuabililor, nu exista dovezi care sa ateste faptul ca vreun vot a fost afectat de interferentele Rusiei. Ceea ce incearca sa faca presedintele acum este sa recunoasca faptul ca amenintarea cea mai grava cu care se confrunta SUA este Coreea de Nord, care dezvolta arme nucleare. Armele nucleare din Coreea de Nord reprezinta o amenintare mai mare decat faptul ca Rusia a cumparat anunturi pe Facebook in Statele Unite", a spus Marc Short, intr-un interviu pentru televiziunea NBC.
Consilierul Casei Albe a amintit faptul ca Trump a promulgat noi sanctiuni impotriva Rusiei, care... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 11:08
Subiectul amestecului Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA, din urma cu un an, este departe de a se fi incheiat. Mai mult, in jurul acestuia apar si mai multe semne de intrebare, generate tocmai de marele castigator de atunci, presedintele american Donald Trump.
Acesta a facut sambata doua declaratii contradictorii, la interval de cateva ore.
Intai, liderul de la Casa Alba a spus ca il crede pe omologul sau rus, Vladimir Putin, atunci cand acesta sustine ca Moscova nu a interferat in niciun fel cu scrutinul american prezidential, relateaza Business Insider.
"A spus ca nu s-a amestecat. L-am intrebat din nou, poti inteba de cate ori vrei. Doar l-am intrebat din nou. A spus ca absolut nu s-a amestecat in alegerile noastre. Nu a facut ceea ce ei spun ca a facut. Cred, cred cu adevarat ca atunci cand imi spune asta, asa este", a fost declaratia controversata a lui Trump.
Acesta a continuat, criticand cativa fosti sefi ai agentiilor de informatii, printre care fostul director FBI James Comey si fostul sef al CIA John Brennan.
Cateva ore mai tarziu, insa, liderul american a provocat din nou stupoare cand si-a contrazis propriile declaratii, subliniind ca el crede ceea ce au transmis agentiile americane legat de acest subiect, si anume ca Rusia a interferat in alegerile prezidentiale. Legat de afirmatiile anterioare, Trump si-a cosmetizat spusele, subliniind ca, de fapt, opinia sa este ca Vladimir Putin crede ca Rusia nu s-a amestecat in alegeri.
"Cred ca... mai mult
Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 09:48
Presedintele SUA, Donald Trump, a declarat, sambata, ca liderul rus, Vladimir Putin, cu care s-a intalnit de trei ori cu ocazia participarii la Summit-ul APEC, i-a transmis ca Rusia nu s-a implicat in campania electorala prezidentiala din Statele Unite.
Contactat de CNN, secretarul de presa al lui Putin a negat ca acest subiect ar fi fost abordat.
"A spus ca nu s-a amestecat. L-am intrebat din nou", le-a spus Trump jurnalistilor aflati la bordul Air Force One, mergand de la Da Nang, unde a avut loc summit-ul, la Hanoi.
"De cate ori ma vede, imi spune: Nu am facut asta", a afirmat Trump, adaugand: "Si cred, chiar cred, ca atunci cand imi spune asta, asa e".
"Cred ca se simte foarte jignit", a mai afirmat presedintele SUA, conform CNN.
Dupa ce Trump a plecat de la Da Nang, Putin a vorbit si el in cadrul unui briefing de presa, spunand ca relatiile SUA-Rusia raman intr-o stare precara.
"Relatiile dintre Rusia si SUA nu au depasit inca starea de criza", a spus el, adaugand ca partea rusa este pregatita sa depaseasca momentul si sa caute solutii pentru rezolvarea problemelor care sunt in interesul cetatenilor celor doua tari.
Secretarul de presa al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat pentru CNN ca Putin si Trump nu au discutat despre implicarea in alegerile prezidentiale din SUA. Intrebat de CNN daca cei doi lideri au discutat acest subiect, raspunsul lui Peskov a fost simplu si sec: "Nu".
Cat despre Vladimir Putin insusi, el a spus doar ca acuzatiile... mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 15:36
Un fost consilier al echipei de campanie a lui Donald Trump a recunoscut, in fata parlamentarilor americani, ca s-a intalnit cu oficiali rusi in iulie 2016, informeaza New York Times.
Carter Page a negat in repetate randuri ca s-a intalnit cu membri ai Guvernului rus in timpul calatoriei sale la Moscova in 2016, subliniind ca a discutat cu "intelectuali".
Insa, New York Times noteaza ca Page a trimis un mail cel putin unui consilier de campanie al lui Donald Trump cu observatii despre discutiile cu membri ai Guvernului rus.
Mesajul trimis de Carter Page a fost citit in timpul audierii din cadrul Comisiei de Informatii a Camerei Reprezentantilor, care investigheaza amestecarea rusilor in alegerile prezidentiale din Statele Unite.
Carter Page a incercat sa minimalizeze importanta intalnirilor sale din Rusia, in vara anului 2016. "Am salutat scurt doua persoane, atat", a spus el, precizand ca acestea era de rang inalt.
Luni, fostul director al campaniei candidatului Donald Trump Paul Manafort a fost inculpat de procurorul special al Departamentului Justitiei Robert Mueller. ...citeste mai departe despre "Un fost consilier al lui Trump a recunoscut ca s-a intalnit cu oficiali rusi in 2016" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 13:33
Reprezentanti ai companiilor Facebook, Google si Twitter s-au aflat saptamana aceasta in fata Congresului SUA pentru a da explicatii in legatura cu presupusele incercari ale unor grupuri din Rusia de a le folosi platformele pentru a raspandi informatii false in preajma alegerilor prezidentiale de anul trecut.
Aproximativ 3.000 de materiale sponsorizate din Rusia au fost transmise de Facebook senatorilor americani, in timp ce Twitter a descoperit mii de conturi false administrate de persoane din aceeasi tara. O parte dintre aceste reclame si dintre postarile de pe conturile plasmuite au fost publicate de Comisia de Informatii din Camera Reprezentantilor.
Nu se stie daca aceste demersuri au influentat intr-adevar opinia electoratului, insa niciunul dintre scenarii nu avantajeaza companiile vizate, remarca Recode. Daca au functionat, atunci aceste companii sunt responsabile pentru influentarea alegerilor. Daca nu au functionat, clientii lor din publicitate isi pot pune in mod legitim semne de intrebare.
Iata cateva exemple de continut postat de rusi inainte de alegerile din 2016 din SUA:
O reclama anti-Hillary Clinton postata pe Facebook de un grup numit "Heart of Texas", finantata din Rusia in mai 2016, a avut ca grup tinta utilizatori care si-au exprimat anterior interesul in chestiuni ca "patriotism" si "sprijinirea veteranilor".
Autorii postarii sustin ca fostul secretar de stat are o rata de dezaprobare de 69% printre veterani si sugereaza ca armata... mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 07:14