Alegerile preliminare din Statele Unite ale Americii nu au adus o victorie zdrobitoare nici pentru democrati si nici pentru republicani, dar o privire atenta arata ca stategia demagogica a lui Donald Trump - "eu si restul lumii" - pierde teren.
Americanii au votat in alegerile legislative partiale, in primul scrutin organizat dupa venirea lui Donald Trump la Casa Alba. Dupa numararea voturilor in mai multe state, Partidul Republican reuseste sa-si pastreze majoritatea in Senat, dar o pierde pe cea din Camera Reprezentantilor.
Sa speram ca vom asista la o recentrare a universului politic, spune, pentru Ziare.com, politologul Vladimir Tismaneanu, intr-o analiza succinta, la cald, despre cum arata America dupa jumatatea de mandat al presedintelui Trump.
Cum arata rezultatele alegerilor legislative partiale? Cum arata ele pentru democrati si cum pentru presedintele Donald Trump?
Nu s-a produs acea cezura, acea ruptura prevestita de unii, nicio tabara nu a castigat decisiv. Dar lucrul cel mai semnificativ imi pare a fi recastigarea Camerei Reprezentantilor de catre Partidul Democrat. Plus rezultatele din Midwest, care arata ca, in zonele cu un grad mai inalt de educatie, demagogia lui Donald Trump a fost contra-productiva.
Aceste rezultate modifica esential raporturile de putere?
Sigur, Congresul nu va mai fi dominat de republicani trumpisti. Nu vor putea trece multe din initiativele legislative ale actulului presedinte si ale suporterilor sai.
Xeonofobia... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 12:31
Aflat la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, la New York, Donald Trump a acuzat China de amestec in alegerile de la jumatatea mandatului, care vor avea loc in noiembrie in Statele Unite.
Presedintele american nu a dat insa detalii.
"Din pacate, am constatat ca China incearca sa se amestece in viitoarele noastre alegeri din 2018", a declarat Trump, citat de Associated Press.
Conducatori ai serviciilor americane de informatii au avertizat deja ca alte tari ar putea sa incerce sa copieze modul in care s-a amestecat Rusia in alegerile prezidentiale americane din 2016.
Insa declaratiile lui Trump in Consiliul de Securitate par sa denunte faptul ca China se amesteca in alegeri chiar in prezent.
Trump se declara convins ca Beijingul nu vrea ca el sau republicanii "sa invinga, pentru ca eu sunt presedintele care sfideaza prima oara China in comert". ...citeste mai departe despre "Trump acuza China de amestec in alegerile generale din noiembrie, din SUA" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 18:40
Administratia Donald Trump a acuzat in weekend China de ingerinta in alegerile din SUA, intr-un moment in care presedintele american isi inmulteste invectivele impotriva anchetei privind suspiciunile de intelegere secreta intre Rusia si echipa sa de campanie in 2016, potrivit AFP.
"Toti acesti idioti care se focalizeaza pe Rusia ar trebui sa inceapa sa priveasca intr-o alta directie, China", a scris sambata Trump pe Twitter intr-o serie de mesaje care denuntau cu vehementa "cenzura" unor voci conservatoare pe retelele de socializare.
All of the fools that are so focused on looking only at Russia should start also looking in another direction, China. But in the end, if we are smart, tough and well prepared, we will get along with everyone!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 18, 2018
Postarea a trecut in mare parte neobservata, pana cand consilierul de securitate nationala al Casei Albe, John Bolton, a fost chestionat pe acest subiect duminica la postul de televiziune ABC si a acuzat la randul sau Beijingul, dar si Moscova, Teheranul si Phenianul ca incearca sa se amestece in procesul electoral american.
"Pot sa va spun cu certitudine ca este o amenintare suficienta pentru securitatea nationala a SUA - ingerinta Chinei, ingerinta Iranului, ingerinta Coreii de Nord - pentru ca noi sa luam masuri in incercarea de a o contracara", a declarat Bolton. "Prin urmare, este vorba de patru tari, de fapt (inclusiv Rusia - n.red.) ", a adaugat el.
Presat sa ofere... mai mult
Duminica, 19 August 2018, ora 19:03
Presedintele american Donald Trump a dat asigurari marti ca recunoaste concluziile serviciilor secrete americane potrivit carora Rusia s-a amestecat in campania prezidentiala din 2016, cautand astfel sa potoleasca o controversa aprinsa dupa summitul sau de luni cu Vladimir Putin.
Locatarul Casei Albe a revenit asupra declaratiilor sale, considerate prea conciliante fata de liderul de la Kremlin.
El a spus ca s-a exprimat prost la Helsinki, atunci cand a declarat ca nu are vreun motiv sa nu creada dezmintirile lui Putin cu privire la amestecul Moscovei in alegerile americane.
"Am acceptat concluziile serviciilor noastre de informatii potrivit carora Rusia s-a amestecat in alegerile din 2016", a declarat Trump, insistand asupra "respectului" sau fata de agentiile federale.
Acest amestec al Moscovei "nu a avut niciun impact" asupra rezultatului scrutinului, in care miliardarul republican a obtinut o victorie, a adaugat Trump.
Seful statului american a declarat ca a spus o fraza-cheie in conferinta sa de presa, uitand sa puna particula negativa, ceea ce a dat un sens opus mesajului sau.
Trump a spus luni, la Helsinki, "nu vad niciun motiv ca Rusia sa fie cea care a procedat la acest amestec".
Marti el a dat asigurari ca voia de fapt sa spuna asa: "Nu vad niciun motiv ca Rusia sa nu fie (cea care a procedat la acest amestec) ".
Pres. Trump says he misspoke at yesterday's joint presser with Vladimir Putin, meant to say there was no reason "it wouldn't be... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 23:49
In noiembrie va fi primul mare test electoral pentru actualul presedinte al SUA, dar si pentru Partidul Republican, e vorba de alegerile partiale din Senat si din Camera Reprezentantilor.
O data la doi ani, in sistemul electoral din SUA, aproximativ jumatate din locurile Congresului trec prin filtrul alegerilor.
Mandatul unui reprezentant este de patru ani, iar din doi in doi ani expira mandatele in jumatate dintre circumscriptiile electorale federale.
Democratii sunt favoriti in aceasta cursa si au sanse sa obtina majoritatea atat in Senat, camera superioara a Congresului, cat si in Camera Reprezentantilor.
O victorie a Partidului Democrat ar insemna, in primul rand, un vot impotriva actualului presedinte Donald Trump cu rezultatul imediat de limitare a influentei acestuia in politica locala, dar si in cea internationala, iar in al doilea rand ar crea un obstacol greu de trecut pentru Trump in perspectiva castigarii celui de al doilea mandat de presedinte al SUA.
Demiterea lui Donald Trump, tema principala de dezbatere electorala
Dar victoria democratilor nu va fi o treaba usoara. Pentru a putea stopa crearea unui posibil val democrat in luna noiembrie care sa spulbere majoritatea republicana din Congres, strategii politici ai Casei Albe au reusit sa impuna pe agenda publica ideea ca, odata cu venirea la putere a democratilor, acestia vor declansa procedurile de "impeachment" impotriva presedintelui, adica declansarea procedurilor de demitere a acestuia.... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 00:00
Anul 2017 a reprezentat un balet interesant intre Donald Trump si Vladimir Putin. Presedintele american si-a ascuns cu greu admiratia pentru liderul de la Kremlin.
Dar, si mai neobisnuit e faptul ca liderul lumii libere nu l-a criticat niciodata pe autoritarul presedinte rus, desi exista o ancheta a Congresului american care cerceteaza interferentele Kremlinului in alegerile din SUA din anul 2016.
Ancheta este condusa de Robert Mueller, un fost sef al FBI, iar Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate a presedintelui, a decis sa colaboreze cu anchetatorii.
Donald Trump nu l-a criticat niciodata pe Vladimir Putin, nici in campania electorala pentru Casa Alba, nici dupa ce a ajuns presedinte desi au existat nenumarate motive pentru a face acest lucru.
Povara sanctiunilor economice atarna greu pe umerii presedintelui rus, tinand Kremlinul departe de statutul de superputere
Rusia, in ultimii ani, a devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii Uniunii Europene. Interventia militara din estul Ucrainei, niciodata asumata, si anexarea Peninsulei Crimeea au reprezentat amenintari fara precedent la adresa echilibrului de forte din Europa.
Presiunea Moscovei asupra sistemului politic din Ucraina este imensa, Kievul se afla mereu prins in menghina conflictelor, foto Hepta.ro
Statele occidentale au impus un set de sanctiuni economice impotriva Moscovei, iar acest fapt l-a iritat pe presedintele Rusiei. Acesta doreste sa fie recunoscut ca... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 07:28
Donald Trump informeaza ca s-ar putea baza mai mult pe arsenalul sau nuclear pentru a contracara atacuri non-nucleare. "Puterea fara rival este calea cea mai buna de aparare" a declarat presedintele Statelor Unite.
Informatia a fost oferita presei chiar de presedintele Donald Trump care a prezentat luni noua strategie de aparare a tarii (National Security Strategy / NSS), potrivit
The Guardian.
Strategia lui Trump este cat se poate de diferita fata de cea a predecesorului sau. Mai exact, spre deosebire de Obama actualul presedinte nu considera incalzirea globala o amenintare prea serioasa. Cuvantul "clima" a fost mentionat de numai patru ori in prezentarea raportului.
In schimb, sub sloganul "pace prin putere", Trump a pus accent pe consolidarea puterii militare americane pe care a ordonat-o. Presedintele sustine ca a dispus cheltuieli de 700 de miliarde de dolari in 2018 pentru modernizarea armatei.
"Ne dam seama ca slabiciunea este calea cea mai sigura catre conflict si ca puterea fara rival este calea cea mai buna de aparare. Atacurile non-nucleare strategice reprezinta o noua categorie de amenintari pe care armele nucleare americane ar putea sa le opreasca", a adaugat Trump.
Liderul Casei Albe a apreciat ca victoria sa in alegeri si mandatul sau de presedinte reprezinta momente de cotitura in istoria Statelor Unite.
"America se intoarce si se intoarce puternica. Ne reconstruim natiunea, increderea si rolul pe scena internationala. O sa ne aparam... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 13:43
Presedintele rus a tinut conferinta de presa anuala, un eveniment politic la care acesta raspunde intrebarilor venite de la jurnalisti, dar si de la cetatenii obisnuiti.
Pentru mai bine de trei ore, tarul de la Kremlin si-a prezentat programul politic si a trasat viziunea sa pentru viitorul Rusiei si al lumii.
In 2018 vor avea loc alegeri pentru pozitia de presedinte. Vladimir Putin (foto) si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de sase ani, iar actualul lider are mari sanse sa castige.
Popularitatea presedintelui e in jur de 80%, acesta avand o sustinere consolidata ce a fost determinata de anexarea Crimeii.
Rusia nu este o democratie. Opozitia politica nu exista, iar liderii concurenti au fost ucisi sau inchisi de catre oamenii presedintelui.
Vladimir Putin este un dictator inconjurat de oligarhi imbogatiti din preluarea resurselor publice, care au creat un sistem politic autoritar. Au avut grija sa elimine toate vocile critice, au cultivat sentimentele nationaliste si, astfel, Putin reuseste sa se mentina la putere de 18 ani.
Putin spune ca Trump a facut minuni cu economia americana
Dar nu comportamentul liderului rus este ciudat, ci cel al lui Donald Trump, conducatorul lumii libere. Demult oamenii nu au mai asistat la scene atat de ridicole in care presedintele SUA isi arata fara jena admiratia fata de Vladimir Putin, un sef de stat "acuzat de crime" in mod public de catre senatorul republican John McCain.
La putine ore de la incheierea... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 12:46
Alabama este un stat american din sud-estul SUA, prins intre Missisippi si Florida. Are o populatie de 5 milioane de locuitori, iar in data de 12 decembrie aici au avut loc alegeri pentru Senatul american.
Aceasta chemare la vot inainte de termen s-a petrecut din cauza faptului ca un post de senator din cele doua pe care le are statul a fost eliberat de catre Jeff Session, numit de Trump la inceputul anului in pozitia de procuror general al SUA.
Alabama este un stat profund republican. Din cele opt locuri pentru Camera Reprezentantilor, sapte sunt ocupate de conservatori, unul singur fiind castigat de democrati. Pana acum, din 1992, cele doua locuri de senatori au fost ocupate intotdeauna de republicani.
"Alegerile reprezinta un regres dureros pentru republicanii din Washington care s-au luptat deja sa adopte schimbarile de amploare propuse de Casa Alba si se confrunta acum cu probleme matematice de vot dificile. Succesul domnului Moore la nominalizarea pentru candidatura din Alabama, si fiasco-ul general din alegerile ulterioare ar putea impiedica realegerea multor republicani in 2018", a scris New York Times la scurt timp dupa publicarea exit-poll-urilor de la urne.
Cu doua luni inainte era aproape de neimaginat ca un democrat sa castige o cursa pentru senatul american in statul Alabama. Dar asta s-a intamplat. Procurorul Doug Jones, candidatul din partea Partidului Democrat, l-a invins pe judecatorul conservator Roy Moore, sustinut de Donald Trump, provocand... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 07:39