Fumatul este unul dintre cele mai intalnite vicii, dar si un factor care declanseaza o multime de boli in randul fumatorilor. Pentru ca este considerat ca fiind o actiune care distruge sanatatea in mod direct, companiile importante din lume au incercat sa lanseze produse care sa alimenteze viciul, dar care sa nu aiba atat de multe efecte negative.
Tigara electronica a reusit acest lucru, iar de peste 16 ani de cand aceasta s-a lansat a devenit pentru milioane de persoane alternativa mult mai prietenoasa a tigarilor clasice.
Inca de la prima utilizarea a vaporizatoarelor iti poti da seama ca sunt mult mai prietenoase cu organismul. In primul rand, fumul inhalat nu mai este produs prin ardere, ba chiar s-a renuntat de tot la fum si a fost inlocuit cu aburi. In cel de-al doilea rand, fiecare persoana isi poate alege concentratia de nicotina pe care o inhaleaza sau poate alege un lichid care sa nu contina deloc aceasta substanta.
S-au realizat nenumarate studii pe baza tigarilor electronice, toate acestea demonstrand ca e-tigarile sunt cu peste 95% mai putin daunatoare decat tigarile obisnuite. De altfel, fiecare alternativa a fumatului traditional este mult mai prietenoasa cu organismul. Daca nu poti renunta complet la fumat si ai nevoie de o alternativa, primul lucru pe care il poti face este sa accesezi un magazin online cu tigari electronice si sa te documentezi mai mult despre aceste produse.
Poti renunta complet la fumat cu ajutorul tigarilor electronice?... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 17:21
Biopsiile plamanilor a 17 persoane afectate de boli pulmonare asociate utilizarii tigarilor electronice in Statele Unite, dintre care doua decedate, au dezvaluit leziuni similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice, conform unui studiu medical publicat miercuri.
"Seamana cu leziunile directe, similare cu cele observate in cazul unei expuneri la emanatii chimice toxice, gaze sau agenti toxici", a explicat medicul Brandon Larsen de la spitalul Mayo Clinic Arizona, autorul studiului publicat in jurnalul medical New England Journal of Medicine.
Pacientii studiati nu reprezinta decat un esantion mic din cele peste 800 de persoane afectate, identificate pana in prezent in Statele Unite, scrie AFP.
Insa, niciunul dintre aceste cazuri nu confirma unul dintre diagnosticele inaintate initial, pneumonia lipoida, care apare atunci cand uleiurile penetreaza plamanii. Uleiul de vitamina E a fost evocat de autoritatile statului New York ca o posibila cauza a imbolnavirilor.
"Din ceea ce am observat in studiul nostru, estimam ca majoritatea cazurilor implica contaminanti chimici, derivati toxici sau alti agenti nocivi continuti in lichidele pentru tigarile electronice", a continuat Brandon Larsen.
Incepand cu data de 27 septembrie, autoritatile federale au confirmat 12 decese.
Autoritatile din domeniul sanitar investigheaza aceste cazuri incepand din luna iulie pentru a stabili cauza exacta a imbolnavirilor. Cel mai frecvent, persoanele afectate sunt tineri,... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 11:39
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Administratia sa va interzice tigarile electronice cu arome, pe fondul ingrijorarilor tot mai mari legate de efectele nocive ale acestora asupra sanatatii.
Donald Trump le-a declarat jurnalistilor de la Casa Alba ca este nevoie de masuri "foarte, foarte puternice" in privinta tigarilor electronice, intrucat acestea reprezinta un pericol pentru "copiii nevinovati", informeaza Mediafax.
La randul sau, secretarul american al Sanatatii, Alex Azar, a anuntat ca Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) va redacta in urmatoarele saptamani o serie de reglementari in privinta acestor dispozitive.
FDA a anuntat anterior ca imbolnavirile sunt cauzate de utilizarea lichidelor cu extract de marijuana procurate de pe piata neagra.
"Asociatia Industriei de Vaping din Romania (AIV) doreste sa informeze opinia publica, despre concluziile preliminare ale FDA, referitoare la cazurile de imbolnavire in lant din SUA, care initial au fost atribuite in mod eronat vapingului - https://www.fda.gov/consumers/consumerupdates/vaping-illnesses-consumers-can-help-protect-themselves-avoiding-tetrahydrocannabinol-thccontaining.
Reamintim ca prezentarea acestor cazuri de catre mass-media romaneasca si de anumite personalitati din lumea medicala, a fost de un alarmism absolut gratuit, fiind insotita de afirmatii de genul 'Tigarile electronice pot cauza moartea' si de o serie de... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 21:36
Contradictiile legate de utilizarea si siguranta componentelor tigarii electronice, dispozitive si consumabile vor continua sa fie dezbatute atat timp cat nu exista date certe sau evenimente repetabile raportate ca fiind negative in utilizarea acestor produse.
Intr-o mare masura, comentariile negative la adresa tigarii electronice vin justificat dinspre zona concurentiala certa si evidenta - producatorii de tigarete din tutun - care au observat ca in ultimii ani o buna parte dintre clientii lor au renuntat la produsele lor si le-au inlocuit cu tigara electronica.
Cum este evident, acestia arata doar presupuse pericole despre utilizarea de tigari electronice, insa niciodata nu au prezentat un raport detaliat despre riscurile la care se supun fumatorii de tigarete din tutun.
O alta sursa de comentarii negative vine chiar dinspre unii utilizatori de tigari electronice care, nemultumiti fiind de produs, au concluzionat ca tigara electronica este periculoasa si ca atare nu trebuie utilizata. Cei mai multi dintre acestia au prezentat drept justificare produse de slaba calitate, atat parti componente - vaporizatoare sau baterii, dar si lichide de reincarcare a caror provenienta nu a putut fi depistata.
In acest gen de situatii este evident ca a trage concluzii radicale este o greseala si mai degraba se poate spune ca cei in cauza au fost complet neinformati despre necesitatea cumpararii unor produse de calitate din locatii sigure.
Ambele situatii propaga o falsa... mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 18:04
1Creata ca un dispozitiv in stare sa le ofere fumatorilor o alternativa mai buna la fumatul clasic, tigara electronica este astazi un obicei tot mai des intalnit si tot mai bine vazut in cadrul societatii noastre.
Inventatorul tigarii electronice este considerat un chinez pe nume Hon Lik, al carui tata a murit in urma unei boli fatale provocate de fumatul tigarilor normale. Fabricata mai intai in China, abia apoi aparand in SUA si Europa, tigara electronica este un dispozitiv de dimensiunea tigarilor traditionale, care emite nicotina pura printr-un proces de fierbere, neimplicand arderea unor substante daunatoare organismului.
Componenta de baza a tigarilor electronice este lichidul, acesta din urma fiind format la randul lui din baze si din diverse adaosuri. Mai mult decat atat, lichidul tigarilor electronice este si cel care le ofera acestora aroma si mirosul, mult mai placute si dezirabile din punct de vedere social. Aceste arome pot varia de la piersici, capsuni si alte fructe, pana la gusturi mai indraznete precum Cola sau Red-Bull. De exemplu, exista anumite tipuri de lichid tigari electronice Voore extrem de indragite de catre vaperi, atat din punct de vedere al gustului, cat si din punct de vedere al pretului.
Pentru ca tot am vorbit de pret, este important de mentionat faptul ca acesta este principalul motiv pentru care majoritatea fumatorilor renunta la tigarile clasice in favoarea celor electronice. Pe langa pretul de achizitie al unei tigari... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 18:15
Italia este prima tara de pe continent care a introdus acciza la tigarile electronice, iar reprezentantii Uniunii Europene se gandesc foarte serios s-o adopte in toate tarile membre.
Noua acciza prin care tigarile electronice vor fi taxate cu 50% din valoarea accizei impusa pe tigaretele clasice incinge deja spiritele in Italia.
Producatorii de tigari electronice sustin ca masura favorizeaza marile firme din industria tutunului, printre care si Phillip Morris International.
Scandalul vizeaza faptul ca acelasi nivel redus de accizare va fi aplicat si la Marlboro HeatSticks, un nou produs pe baza de tutun, pe care Phillip Morris vrea sa-l introduca pe piata italiana.
Desigur, lansarea va avea loc odata cu finalizarea unei investitii de 500 de milioane de euro intr-o fabrica de productie, arata agentia Reuters.
Discount incorect
Companiile italiene care produc tigarete electronice sustin ca discountul acordat pentru Marlboro HeatSticks este in masura sa incurajeze marile companii din industria tutunului.
"Este incorect. Este clar ca legislatia a fost modificata pentru alte interese decat simpla impozitare a producatorilor si comerciantilor de tigari electronice", afirma Massimiliano Mancini, presedintele ANAFE-Confindustria, o asociatie profesionala a producatorilor de tigarete electronice si consumabile pentru acestea.
Reprezentantii Phillip Morris nu vor sa comenteze acuzatiile aduse de reprezentantii industriei rivale.
"Am impartasit punctul... mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 10:00
1Tigarile electronice, inventate in 2003 de un cercetator chinez, au fost concepute din nevoia unei alternative la fumatul traditional si s-au concretizat intr-un instrument eficient de dozare a nicotinei fara alte substante nocive ce se regasesc in tigarile clasice.
E-tigarile au aparut pe piata europeana incepand cu anul 2005 si au devenit din ce in ce mai populare. Tigara electronica a evoluat, a fost imbunatatita si a suferit modificari importante din punct de vedere al aspectului. Daca primele modele de tigari aveau forme si dimensiuni similare tigarilor traditionale, modelele actuale au dimensiuni mult mai mari si nu prea mai pastreaza din caracteristicile tigarilor de tutun clasice. Modelele de ultima generatie sunt dotate cu acumulatori de capacitate mare si recipiente de lichid generoase.
In principiu majoritatea tigarilor electronice sunt compuse dintr-un acumulator lithium ion si un atomizor (sau clearomizor) dotat cu o rezistenta care incalzeste si vaporizeaza lichidul de tigari. Prin apasarea unui buton aflat pe lateralul bateriei, tigara electronica genereaza un aerosol cu continut de nicotina ce se poate inhala exact ca si fumul produs de o tigara clasica. Dat fiind ca tigarile electronice produc un vapor si nu un fum rezultat din combustia tutunului, acestea nu contin elementele toxice sau chiar cancerigene, prezente in fumul de tigara.
Odata cu raspandirea tigarilor electronice au aparut tot mai multe studii ce si-au propus sa elucideze cum si in... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 12:09
1Milioane de oameni au in comun un obicei care devine din ce in ce mai costisitor si mai periculos, iar acest obicei este fumatul. Pretul tigarilor continua sa creasca si multi fumatori cauta o alternativa mai accesibila, in timp ce altii cauta metode eficiente de a se lasa de fumat.
Dintre toate variantele disponibile pe piata tigara electronica este singura valida si ea devine din ce in ce mai populara pe masura ce "vindeca" din ce in ce mai multi oameni de viciul fumatului. Orice tigari electronice veti folosi aceastea nu emit fum sau substante toxice si poate fi utilizate oriunde.
Costurile lor de utilizare sunt in mod semnificativ mai mici si in plus o tigara electronica va contine exact cantitatea de nicotina dorita, dar fara toate acele elemente daunatoare care apar la arderea tutunului si care va pun sanatatea in pericol, producand simultan disconfort celor din jur.
Cel mai important lucru de retinut despre tigara electronica este ca ea pune la dispozitie cantitatea dorita de nicotina fara a va expune la gudron si alte substante nocive. Cand vapati, nu trebuie sa va ingrijoreze dezavantajele inhalarii de monoxid de carbon, dar simtiti exact aceeasi satisfactie pentru ca primiti cantitatea de nicotina cu care v-ati obisnuit fumand tutun. In fond un fumator de tutun a dezvoltat adictie la nicotina si nicidecum la fumul care rezulta din arderea tutunului tigarii clasice.
Desi se considera ca nicotina nu este in totalitate inofensiva, consumata in... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 13:59
1Practica a dovedit ca tigarile electronice sunt alternative foarte bune pentru fumatul clasic dintr-o multime de motive, cel mai important fiind ca va puteti bucura de fumat ca de un ritual, fara aspectele negative asociate cu acesta.
In primul rand, fumatul electronic este o optiune sanatoasa, iar sanatatea ar trebui sa fie intotdeauna cea mai importanta atunci cand faceti o alegere.
Compozitia vaporilor inhalati dintr-o tigara electronica este bazata pe 3 ingrediente de baza: propylene glycol sau glicerina vegetala, aroma si o anumita cantitate de nicotina, sau chiar fara nicotina. Niciuna dintre aceste substante nu este cancerigena, primele doua sunt folosite oricum in industria alimentara, iar nicotina este dar un stimulent asemanator cofeinei.
Vaporii inhalati dintr-o tigara electronica au un grad inalt de puritate si nu contin niciuna din cele 4000 de toxine produse prin arderea tutunului unei tigari obisnuite.
Substanta care afecteaza plamanii si care produce cancer este gudronul, un produs de ardere care poate rezulta numai din tutun. Iar cum tigarile electronice nu contin tutun si nici nu produc vaporii prin ardere, pericolul dezvoltarii bolilor de plamani este eliminat. In plus, nu numai ca nu inhalati gudronul, dar nu ii expuneti nici pe cei din jur la fum si implicit la aceleasi riscuri pentru sanatate.
Din acest motiv, avantajul pe care il aduc tigarile electronice din punct de vedere social este ca le puteti fuma oriunde. Ca fumator probabil... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 13:32
1