Acciza la tigarile electronice, cu-n picior in UE si samanta de scandal

Vineri, 06 Martie 2015, ora 10:00
7717 citiri
Acciza la tigarile electronice, cu-n picior in UE si samanta de scandal
Foto: Medical Daily

Italia este prima tara de pe continent care a introdus acciza la tigarile electronice, iar reprezentantii Uniunii Europene se gandesc foarte serios s-o adopte in toate tarile membre.

Noua acciza prin care tigarile electronice vor fi taxate cu 50% din valoarea accizei impusa pe tigaretele clasice incinge deja spiritele in Italia.

Producatorii de tigari electronice sustin ca masura favorizeaza marile firme din industria tutunului, printre care si Phillip Morris International.

Scandalul vizeaza faptul ca acelasi nivel redus de accizare va fi aplicat si la Marlboro HeatSticks, un nou produs pe baza de tutun, pe care Phillip Morris vrea sa-l introduca pe piata italiana.

Desigur, lansarea va avea loc odata cu finalizarea unei investitii de 500 de milioane de euro intr-o fabrica de productie, arata agentia Reuters.

Discount incorect

Companiile italiene care produc tigarete electronice sustin ca discountul acordat pentru Marlboro HeatSticks este in masura sa incurajeze marile companii din industria tutunului.

"Este incorect. Este clar ca legislatia a fost modificata pentru alte interese decat simpla impozitare a producatorilor si comerciantilor de tigari electronice", afirma Massimiliano Mancini, presedintele ANAFE-Confindustria, o asociatie profesionala a producatorilor de tigarete electronice si consumabile pentru acestea.

Reprezentantii Phillip Morris nu vor sa comenteze acuzatiile aduse de reprezentantii industriei rivale.

"Am impartasit punctul nostru de vedere asupra acestui subiect direct catre guvern in timpul audierilor publice, asa cum au facut si firmele concurente si alte organizatii", a precizat un purtator de cuvant al companiei.

Acciza pe tigari electronice, model pentru UE

Phillip Morris s-a angajat in fata Executivului italian sa produca HeatSticks si alte produse similare pe baza de tutun in fabrica de la Bologna, pe care compania tocmai a construit-o.

Imediat dupa inaugurare, directorul general Phillip Morris Italia, Eugenio Sidoli, a declarat in fata comisiei de Finante din Senat ca noua acciza este de bun augur.

Dispozitivul electronic nu foloseste tutunul printre ingrediente, in schimb este alimentat cu o substanta imbogatita cu nicotina. Multi cercetatori sustin ca tigara electronica ar fi mai putin nociva decat tigaretele clasice.

Marlboro HeatSticks este, in schimb, un produs pe baza de tutun, care "nu a trecut nici macar prin acelasi numar de teste pentru a stabili influenta sa asupra starii de sanatate a consumatorilor".

"Daca nu vin cu studii stiintifice care sa demonstreze ca sunt la fel de putin nocive ca tigarile electronice, nu ar trebui sa beneficieze de o acciza redusa", afirma producatorii dispozitivelor electronice pentru fumatori.

Goana dupa venituri din taxe

Italia strange anual la bugetul de stat 12 miliarde de euro din accizele pe tutun. Phillip Morris, conform declaratiei directorului Sidoli, contribuie cu 7,5 miliarde de euro la aceasta suma.

Nivelul incasarilor din acciza pe tutun este insa in declin, din 2013 si pana acum statul raportand anual o scadere a veniturilor cu aproximativ 500 de milioane de euro.

In parte, aceasta poate fi pusa si pe extinderea pietei de tigarete electronice in Italia, asa ca impunerea unei accize mai reduse pe aceste dispozitive a parut ca un fapt normal.

Guvernul italian a taiat insa in carne vie, anul trecut acciza adaugata acestor produse tripland pretul lichidului de reincarcare si fiind aplicata inclusiv la bateriile si incarcatoarele tigaretelor electronice.

Intr-un final, legea a fost blocata in instanta, judecatorii motivand ca este o decizie care starneste confuzie in piata.

Afacere ingenuncheata

Noua varianta nu este nici ea pe placul producatorilor de tigari electronice, acestia acuzand favorizarea in mod flagrant a concurentei din industria tutunului.

In plus, tot ei spun ca accizarea dispozitivelor electronice de fumat a redus la jumatate cifra de afaceri din domeniu.

Datele furnizate de Ministerul Sanatatii din Italia arata ca numarul tigarilor electronice din Italia s-a redus la doar 255.000 de la o jumatate de milion in 2013, iar mii de magazine care comercializau aceste produse au fost inchise.

Fum si vapori

Noua lege din Italia admite ca tigarile electronice sunt mai sigure decat produsele clasice pe baza de tutun stabilind si un nivel mai mic al accizei.

Lobbystii din industria producatoare a acestor dispozitive apreciaza initiativa guvernului, dar contesta acordarea acelorasi facilitati companiilor din industria tutunului.

Phillip Morris si Japan Tobbaco International (JTI) sunt doua dintre firmele care au lansat pe piata produse asemanatoare tigaratelor electronice, dar pe baza de tutun.

Phillip Morris a lansat HeatSticks, betisoare din tutun care se introduc intr-un vaporizator, in timp ce JTI promoveaza Ploom, un dispozitiv similar umplut cu tutun tocat.

Introduse pe piata fara studii

Reprezentantii Phillip Morris sustin ca Marlboro HeatSticks, produs testat si in Japonia, nu poate fi mai periculos decat tigaretele clasice. deoarece tutnul nu este ars, ci doar incalzit si trecut prin procedeul de vaporizare.

Niciuna dintre cele doua firme nu a putut prezenta un studiu stiintific care sa ateste acest lucru, Phillip Morris declarand totusi ca asteapta rezultate concrete asupra efectelor HeatSticks in prima jumatate a acestui an.

Cu toate acestea, parlamentarii italieni au mizat pe faptul ca, fara fum, noile produse pe baza de tutun ar putrea fi mai putin periculoase decat tigarile clasice.

Principii gresite

Valerio Forconi, directorul sucursalei italiene a Imperial Tobacco, crede ca principiul pe care a fost aplicata taxa este gresit. Subsidiara italiana a Imperial Tobacco, Fontem Ventures, pregateste lansarea pe piata a unei tigarete electronice in aceasta luna.

"Noi nu ne opunem accizei aplicate pe aceste dispozitive electronice, dar credem ca nivelul este prea mare fata de acciza aplicata produselor din tutun", spune Forconi.

Tot acesta crede ca guvernul si Parlamentul italian au fost duse in eroare de catre reprezentantii industriei tutunului, HeatSticks putand fi la fel de bine aprinse si fumate.

"S-ar putea sa fim prima tara din lume care acorda un discount produselor pe baza de tutun", mai spune Valerio Forconi.

Replica sa a fost contestata rapid de reprezentantii Phillip Morris: "Daca HeatSticks ar fi aprinse si fumate, experienta nu ar fi una placuta", explica reprezentantii companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acciza tigari electronice, #acciza tigari Italia, #discount acciza tutun Italia , #Sanatate publica