Persoanele fizice obligate sa depuna declaratia unica beneficiaza de o noua pasuire, a doua in acest an.
Termenul pentru depunerea declaratiei si, implicit, pentru plata obligatiilor fiscale aferente a fost prelungit.
In plus, autoritatile au reglementat si acordarea unor bonificatii pentru conformarea voluntara, pentru anul 2019.
Ce se intampla cu cei care au platit deja taxele aferente veniturilor pe anul 2019, fara a beneficia de bonificatii?
Ordonanta de Urgenta nr. 69/2020, adoptata recent, prevede, in primul rand, prelungirea termenului de depunere a declaratiei unice de catre persoanele fizice pentru anul 2019, de la 25 mai, la 30 iunie 2020.
In al doilea rand, actul normativ stabileste nivelul si conditiile de acordare a bonificatiilor pentru persoanele care isi indeplinesc la timp obligatiile fiscale declarative si de plata aferente anului 2019.
Astfel, se acorda o bonificatie de 5% din valoarea impozitului si a altor contributii aferente anului 2019, daca acestea sunt stinse integral - prin plata sau compensare - pana la data de 30 iunie 2020.
In plus, se acorda o bonificatie suplimentara de 5%, daca declaratia unica este depusa prin mijloace electronice pana la aceeasi data. Aceasta din urma se acorda doar daca este indeplinita si conditia privind plata taxelor.
Practic, daca obligatiile fiscale sunt stinse in termenul prevazut, insa declaratia unica nu este depusa prin mijloace electronice, contribuabilul beneficiaza doar de bonificatia... mai mult
Vineri, 22 Mai 2020, ora 13:31
Guvernul a decis marti prorogarea termenului pana la care contribuabilii persoane fizice trebuie sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributii sociale de la 15 martie pana la 25 mai.
"S-a aprobat astazi prorogarea termenului pana la care contribuabilii persoane fizice trebuie sa isi indeplineasca obligatiile declarative si de plata a impozitului pe venit si ale contributiilor sociale, a formularului declaratie unica privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoane fizice, formularul 230.
Este vorba de prorogarea termenelor de la 15 martie 2020, asa cum este in prezent, pana la 25 mai 2020. Aceasta a fost o cerinta pe care am avut-o de la mai multe ONG- uri, pentru a se asigura ca toata lumea va depune formularele la timp", a spus ministrul de Finante, Florin Citu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Citeste mai multe despre Nu uitati sa donati 3,5% din impozit catre ONG-uri!.
El a adaugat ca o alta modificare facuta marti de Guvern a fost la ordonanta 6/2019.
"Aici am stabilit un nou termen pentru depunerea intentiei de restructurare, respectiv in perioada 1 februarie - 31 martie 2020, am avut o prorogare a termenului de depunere a cererii de restructurare, respectiv 8 februarie - 31 iunie 20202 si am eliminat plafonul de 1 milion de lei, astfel incat aceasta masura de restructurare sa poata beneficia toata lumea, toti cei care aveau restante la 31 decembrie 2018 mai mici de 1 milion de lei si care nu... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 21:32
ANAF a anuntat vineri ca, pentru a simplifica completarea si depunerea online a Declaratiei Unice, pune la dispozitia contribuabililor o aplicatie informatica dedicata.
"Declaratia Unica se poate completa si depune de la adresa https://declunica.anaf.ro/ daca se utilizeaza numele de utilizator si parola contului personal din Spatiul Privat Virtual", se arata in comunicat.
ANAF recomanda utilizarea din timp a aplicatiei dedicate completarii si depunerii online a Declaratiei Unice, pentru a se evita ingreunarea procedurii de depunere de catre un numar mare de utilizatori inregistrati simultan in sistem.
"Contribuabilii care depun electronic Declaratia Unica beneficiaza de bonificatia de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. O bonificatie de 5% se acorda, de asemenea, si pentru contributiile sociale datorate potrivit legii", se arata in comunicat.
Guvernul a anuntat joi ca, la propunerea Ministerului Finantelor, a extins, prin OUG, termenul limita pentru depunerea Declaratiei Unice pana in 31 iulie, fata de 16 iulie cat era initial.
Decizia a fost luata in conditiile in care site-ul ANAF a functionat cu intreruperi, in ultimele zile, din cauza numarului mare de contribuabili care au intrat sa depuna online Declaratia Unica.
Citeste si:
Fiscul poate folosi Declaratia unica pentru a executa silit persoanele fizice mult mai repedeTeodorovici: Declaratia unica va... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 15:08
Guvernul a prelungit joi, prin ordonanta de urgenta, termenul de depunere a Declaratiei Unice pana pe 31 iulie. Initial, documentele trebuiau depuse pana pe 16 iulie.
"Pentru depunerea online a declaratiei unice in termenul acesta prorogat se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 si platit integral pana la 15 martie 2019.
Cu alte cuvinte, toate acele modificari facute de Guvern in acest an raman in vigoare, doar ca termenul se proroga pana la 31 iulie", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
Cum se pot depune formularele
Exista mai multe metode prin care se poate depune Declaratia Unica: online, atat prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV), cat si prin intermediul portalului e-guvernare.ro, direct la registratura administratiilor fiscale ale ANAF sau prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Cei care aleg formularul electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) pot depune documentul pe baza de nume utilizator si parola, sau cu certificat digital calificat.
Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF in sectiunea "Spatiul Privat Virtual", rubrica Descarcare declaratii.
Ministerul de Finante sustine ca a transmis, prin posta, fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine parola pentru a accesa... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 16:39
Au mai ramas doar cateva zile pana la termenul de depunere al Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prilej pentru a analiza cateva aspecte.
Declaratia unica se depune, in general, de catre contribuabilii care si anterior de 1 ianuarie 2018 completau Declaratia privind veniturile realizate din Romania - Formularul 200, respectiv Declaratia privind veniturile realizate din strainatate - Formularul 201.
Prin intermediul Declaratiei unice contribuabilii trebuie sa declare urmatoarele tipuri de venit realizat:
venituri/pierderi din activitati independentevenituri din drepturi de proprietate intelectualavenituri din cedarea folosintei bunurilorvenituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem realvenituri din transferul titlurilor de valoarevenituri din investitii realizate din strainatate, precum dividende, dobanzi, pensii.
Este de mentionat ca Declaratia Unica privind veniturile realizate in anul 2017 trebuie inregistrata la ANAF pana pe data de 16 iulie 2018 (15 iulie fiind zi nelucratoare).
De asemenea, persoanele fizice care realizeaza din una sau mai multe surse si/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completeaza
Declaratia Unica si datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca estimeaza pentru anul 2018 venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, si... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 15:25
A mai ramas mai putin de o saptamana pana cand puteti depune, la Fisc, Declaratia Unica.
Anul acesta, termenul de depunere este 16 iulie. Insa in anii urmatori, data limita va fi 15 martie inclusiv, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
"Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din Romania si/sau din strainatate, si de cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizeaza venituri si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au de asemenea obligatia de a depune Declaratia Unica", informeaza Ministerul de Finante.
Formularele se pot depune si online
Exista mai multe metode prin care se poate depune Declaratia Unica: online, atat prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV), cat si prin intermediul portalului e-guvernare.ro, direct la registratura administratiilor fiscale ale ANAF, sau prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Cei care aleg formularul electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) pot depune documentul pe baza de nume utilizator si parola, sau cu certificat digital calificat.
Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 00:00
Ordonanta de urgenta privind Declaratia unica a fost publicata vineri in Monitorul Oficial si, asadar, a intrat in vigoare.
Actul normativ aduce multiple modificari in sfera impozitului pe venit si a asigurarilor sociale pentru persoanele ce realizeaza venituri extrasalariale (venituri din activitati independente, profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din dividende, dobanzi si alte investitii, venituri din cedarea folosintei bunurilor - chirii si arende, venituri din contracte civile si alte venituri din alte surse).
Principala modificare consta in faptul ca se reglementeaza "Declaratia unica" pentru raportarea acestor venituri la autoritatea fiscala, respectiv pentru declararea si plata asigurarilor sociale.
Ordonanta aduce proceduri tranzitorii pentru:
Declararea veniturilor extrasalariale pentru anul 2017;Declararea veniturilor si a asigurarilor sociale pentru perioada 01 ianuarie 2018 - 31 martie 2018, perioada in care sunt aplicabile reglementarile modificate de prezenta ordonanta;Pentru inchiderea exercitiului 2018 si pe termen nedeterminat, presupunand ca nu se mai modifica legislatia.
Raman in sfera depunerii declaratiei veniturile din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, respectiv din drepturi de proprietate intelectuala, cand acestea sunt impozitate in sistem real.
Foarte important: A nu se confunda drepturile de proprietate... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 11:08
Declaratia fiscala unica poate fi depusa si de salariati, nu doar de angajatori, insa numai in anumite cazuri, precizate expres in Codul fiscal.
Mai mult decat atat, potrivit noilor modificari ale Codului fiscal din luna ianuarie, salariatii sunt chiar OBLIGATI sa depuna declaratia unica si sa-si plateasca contributiile individuale aferente, daca angajatorii nu fac acest lucru.
OG nr. 15/2012, unul dintre cele sase acte normative care a modificat anul trecut Codul fiscal, a adus clarificari cu privire la salariatii care au obligatia depunerii declaratiei D112 si platii contributiilor sociale obligatorii, noile reglementari fiind aplicabile de la 1 septembrie.
Citeste mai multe despre Declaratia unica se depune de la 1 februarie, de catre angajatori sau salariati pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 09:59
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat vineri ca pana in 10 februarie au fost depuse 6.327 de declaratii pentru contributii sociale si impozit pe venit, dintre care 68% in forma fizica, la ghiseu, anunta NewsIn."Sistemul electronic de depunere a declaratiei unice a fost utilizat pentru 2.037 de formulare D112 in primele patru zile de cand acesta a devenit functional (7-10 februarie)", se mentioneaza in comunicat.
ANAF reaminteste ca incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2011, cu termen de depunere 25 februarie, contribuabilii care au calitatea de angajatori sau asimilati acestora depun o singura declaratie, la organul fiscal.
Declaratia unica cuprinde obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, informatii care erau furnizate pana la implementarea acestui sistem catre patru institutii - ANAF, Casa de Pensii (CNPAS), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Casa de Sanatate (CNASS).
Avand in vedere ca depunerea prin internet a declaratiei unice devine obligatorie, conducerea ANAF a decis stabilirea unei perioade de tranzitie de sase luni in care administratia fiscala sa preia declaratiile si in forma fizica.
Astfel, pana la 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghiseu, in ultima situatie prezentand Anexa 1 semnata si stampilata, celelalte informatii urmand sa fie livrate pe suport electronic (CD).... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 15:11