Haos fiscal pe nervii si banii firmelor

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 00:29
4092 citiri
Haos fiscal pe nervii si banii firmelor

Confuziile generate de ultimele acte legislative confera legitimitate intrebarii: "Unde sunt specialistii din Ministerul Finantelor Publice?" Stim ca se fac numiri pe criterii politice la nivel de ministri, secretari de stat, directori, dar unde au disparut functionarii din serviciile de specialitate? Atat de mare sa fie teama pierderii locului de munca, incat acestia nu indraznesc sa se opuna cerintelor imperioase ale conducerii sau indolenta a pus stapanire pe Ministerul Finantelor? 

Guvernul Boc a emis cateva ordonante cu un puternic impact asupra relatiei dintre companii si administrarea fiscala, anul trecut, intre sarbatoarea Craciunului si Revelion.

Prima modificare era aceea a introducerii asa-numitei declaratii unice.

In fapt, declaratia unica este o insumare a mai multor declaratii pe care firmele trebuiau sa le depuna la administratiile financiare sau la institutiile teritoriale de munca, bineinteles cu o serie de ajustari ale informatiilor care trebuie completate.

A doua modificare importanta se refera la obligativitatea depunerii declaratiilor fiscale si a celor sociale in format electronic, incepand cu a doua jumatate a acestui an.

A treia modificare fiscala semnificativa fusese luata ceva mai devreme, la inceputul ultimului trimestru al anului trecut, atunci cand a fost eliminat impozitul minim.

Totul suna foarte bine. Erau modificari in favoarea agentilor economici, unele dintre ele cerute de ani de zile de catre mediul de afaceri. Asadar, noul an incepea cu asteptari mari.

Cu atat mai mult cu cat o modificare importanta, cea referitoare la obligativitatea depunerii electronice a documentelor fiscale de catre toate companiile, a fost anuntata, de aceasta data, din timp, adica cu sase luni inainte de aplicarea ei.

Dupa numai doua luni, constatam, din pacate, un nou fiasco al administrarii si reglementarii fiscale in Romania.

Vestea buna a eliminarii impozitului minim s-a transformat intr-o reala dificultate pentru foarte multe companii.

Astfel, a aparut o mare problema: cate declaratii privind impozitul pe profit trebuie sa depuna o firma? Dificultatea a venit din faptul ca, anul trecut, multe firme au platit impozitul minim, iar in trimestrul patru s-au intors la impozitul pe profit.

Aceasta combinatie a creat confuzie in randul specialistilor din companii, iar Ministerul Finantelor nu a facut aproape nimic pentru a clarifica lucrurile.

Adica, nu a publicat norme metodologice care sa aduca lumina, astfel ca fiecare a facut ce a inteles din vechile prevederi legale, evident si acestea destul de confuze in ceea ce priveste schimbarile aparute la sfarsitul anului trecut. Confuzia nu s-a oprit la nivelul declaratiilor privind impozitul pe profit.

Situatia a fost mai complicata in ceea ce priveste declaratia unica, privind cheltuielile sociale.

Astfel, cu numai o saptamana inainte de expirarea termenului de depunere a declaratiilor, Ministerul Finantelor a facut publica aplicatia informatica utilizabila pentru declaratiile privind contributiile sociale (Declaratia 112).

Dar, in acelasi timp, ministerul a avertizat ca este posibil ca programul informatic sa nu functioneze, pentru firmele cu mai multi angajati, respectiv sa genereze erori.

De fapt, aplicatia informatica nu a fost testata de catre autoritatea publica, ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca a fost pusa foarte tarziu la dispozitia companiilor.

Colac peste pupaza, sefii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au anuntat ca nici un agent economic nu va fi iertat de amenda, daca nu-si va depune in termen legal declaratiile sociale sau daca acestea vor fi completate eronat.

Asadar, greselile sau intarzierile administratiei fiscale se sparg in capul sau in buzunarul firmelor. Nimic nou fata de ultimii 20 de ani. Dincolo de balbaielile administratiei fiscale, luna februarie aduce un alt motiv de ingrijorare.

Acum, ar fi trebuit sa fie momentul pentru un "antrenament" al companiilor, in ceea ce priveste depunerea electronica a declaratiilor fiscale. Ceea ce s-a intamplat, nu este de bun augur. Pe de o parte, pentru ca 15% din declaratiile depuse electronic nu au fost validate de sistem.

Adica, au fost completate in mod eronat de catre contribuabili. Pe de alta parte, pentru ca un numar insemnat de companii au preferat sa depuna, in continuare, declaratiile la ghisee, in loc sa apeleze la varianta electronica.

De ce s-a intamplat asa?

Este o tema de reflectie atat pentru companii, cat si pentru autoritati. Companiile ar trebui sa se pregateasca de momentul obligativitatii depunerii electronice inca de pe acum.

Este posibil ca, in continuare, specialistii din firme sa astepte ca sistemul sa fie reglat de catre administratia fiscala, astfel incat sa nu mai apara erori care ar trebui rezolvate pe timpul si pe nervii angajatilor firmelor.

In acelasi timp, administratia fiscala si ministerul trebuie sa faca un efort de informare a contribuabililor. Este clar ca depunerea electronica a declaratiilor este in avantajul si al companiilor si al administratiei fiscale.

Este, de asemenea, un mare pas inainte pentru functionarea statului si, din acest punct de vedere, este o problema de importanta nationala.

Dar, pentru a fi si un proces reusit, este nevoie de eforturi din partea administratiei si din partea firmelor.

Altfel, ca orice idee buna, in Romania, risca sa moara o data cu aplicarea ei.

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#fiscalitate, #taxe, #haos fiscal, #functionari publici, #declaratia unica, #impozitul minim, #administratia publica , #Editorial