Banca Nationala a Romaniei joaca un rol vital prin utilizarea independentei sale pentru a proteja economia interna de incertitudinile create de noua taxa bancara "neortodoxa" a Guvernului, apreciaza agentia germana de evaluare financiara Scope Ratings.
La finele anului trecut, Guvernul de la Bucuresti a stabilit, prin Ordonanta 114/2018, impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contributie numita initial de autoritati "taxa pe lacomie". Aceasta taxa a fost introdusa impotriva avertismentelor lansate de investitori si a dus la o depreciere a leului la un minim istoric.
Scope Ratings subliniaza ca taxele speciale pe banci nu sunt ceva exceptional in Uniunea Europeana, avand in vedere exemplele din Polonia, Slovacia si Ungaria. Ceea ce este neobisnuit in cazul Romaniei este legatura intre taxa bancara si indicatorii de pe piata interbancara.
"Acesta creeaza impresia ca Guvernul incearca sa influenteze politica monetara pe usa din spate, prin sanctionarea bancilor in momentul in care banca centrala creste dobanzile, lucru pe care este presat sa il faca avand in vedere politica fiscala expansionista a Bucurestiului si presiunile inflationiste", spune Bernhard Bartels, analist la Scope Ratings.
Agentia de evaluare subliniaza ca Romania a fost una din economiile cu cel mai puternic ritm de crestere din UE, cu o crestere medie anuala a PIB de 4,8% in ultimii patru ani. Cu toate acestea, Scope a decis sa retrogradeze... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:12
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat pentru Wall Street Journal ca taxele speciale impuse pentru companiile din sectoarele energiei, telecomunicatiilor, retail si banci vor ramane in vigoare pana cand Guvernul va reduce datoria publica, iar acest lucru ar putea dura un deceniu.
"Atunci cand esti intr-o situatie dificila, cand si vecinii tai sunt afectati de criza, politicile economice standard nu functioneaza", a declarat Orban in interviul acordat WSJ. "Ai nevoie de actiuni tintite. Oamenii spun ca aceste politici sunt neortodoxe. Daca ai o viziune mai pozitive sunt inovative", a apreciat premierul ungar.
De la venirea sa la putere in 2010, Orban a adoptat mai multe masuri, precum impunerea unor taxe speciale pentru banci si alte companii, care au generat critici din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, institutii care au salvat Ungaria de la colaps in 2008. Alte masuri adoptate de Orban, precum preluarea fondurilor private de pensii, reducerea facturilor la energie si sprijinirea gospodariilor care au probleme cu creditele in valuta, au ridicat semne de intrebare in randul investitorilor si economistilor.
Premierul ungar a subliniat ca nu are de gand sa modifice acest sistem de taxare tintita in curand. Potrivit lui Viktor Orban pana cand datoria publica a Ungariei nu va fi redusa sub 50% din PIB, de la aproape 80% in prezent, Guvernul nu poate modifica modalitatea de colectare a veniturilor. Orban a estimat ca reducerea datoriei... mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 11:28
Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului in timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's.
Creditorii din Romania si Ungaria sunt dependenti de finantarea de la bancile mama din Europa Occidentala dar bancile din Cehia, Slovacia si Polonia se finanteaza in special din depozite si vor continua sa raporteze profit, a explicat Simone Zampa, transmite site-ul watoday.com.au.
Industria bancara din Romania a raportat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce cresterea numarului creditelor neperformante in Slovenia a sporit speculatiile potrivit carora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenta financiara.
"Mediul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil dificil si va continua sa fie expus la riscurile externe, in principal la cele legate de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia sa continue sa inregistreze pierderi", sustine analistul Moody's.
Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, isi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante in regiune si cerintele mai dure privind capitalul.
Ungaria, cosmarul bancilor
Bancile straine care activeaza pe piata... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 10:16
Guvernul Ungariei si-a propus sa stimuleze creditarea din aceasta tara printr-o serie de masuri, inclusiv o posibila reducere sau anulare a taxei pe banci, pentru a relua cresterea economica.
Guvernul vrea sa ajunga la o intelegere cu bancile pentru crearea unui regim preferential "mai agresiv" pana in vara, a explicat Gyula Pleschinger, secretar de stat in Ministerul Economiei, scrie "Magyar Nemzet", conform Agerpres.
In noiembrie, presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Mihaly Patai, a demisionat din functie in semn de protest fata de noile taxe care au fost impuse sectorului bancar.
Demisia sa vine dupa ce parlamentul de la Budapesta a adoptat un act normativ propus de ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, care prevede noi masuri fiscale in valoare de 764 miliarde de forinti (2,7 miliarde de euro). Printre masuri se numara dublarea taxei pe tranzactiile financiare pana la 0,2%, fata de 0,1% cat se preconiza initial, si renuntarea la ideea vizand reducerea la jumatate a taxei speciale pe banci incepand din 2013.
Demisia lui Mihaly Patai a reprezentat ultimul capital din conflictul dintre bancile ungare si premierul Viktor Orban, care a adoptat o serie de masuri fiscale pentru a stabiliza bugetul celei mai indatorate tari din Europa Centrala. Asociatia bancilor din Ungaria s-a declarat socata de decizia guvernului de a incalca, in mod unilateral, acordurile referitoare la reducerea taxei pe banci. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 14:17
Masurile luate de guvernul din Ungaria cu efect negativ asupra sectorului bancar, inclusiv prin impunerea unor taxe speciale, vor forta retrageri ale unor grupuri bancare de pe piata ungara, fuziuni si inchideri de sucursale, a declarat presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Daniel Gyuris.
Asociatia bancilor spera, insa, ca o astfel de evolutie sa fie evitata si ca, pe langa eforturile de atingere a tintei de deficit bugetar, vor exista resurse si pentru stimularea cresterii economice, a spus Gyuris, potrivit cotidianului local Nepszabadsag, citat de Portfolio.
Taxa bancara din Ungaria este de zece ori mai mare decat media UE, a adaugat bancherul. De asemenea, in pofida pierderilor cauzate de criza, institutiile de credit mentin un nivel al capitalului peste minimul impus de reglementari, a adaugat el.
"Pana cand grupurile bancare nu se vor putea astepta in Ungaria la acelasi randament ca in alte tari din jur, nu vor aduce bani in tara", a spus Gyuris.
Asociatia Bancilor continua sa spere ca taxa speciala pe banci nu va ramane pe termen nedefint parte a sistemului de taxe, chiar daca premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat repetat, in mod clar, ca nu intentioneaza sa o anuleze niciodata. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 10:21
Raiffeisen Bank International nu va iesi de pe piata din Ungaria, in pofida deciziei guvernului acestei tari de a renunta la acordul cu bancile care prevedea injumatatirea taxei speciale pe acest sector.
Decizia guvernului ungar de a nu isi respecta promisiunea de a reduce taxa pe banci in 2013 este o lovitura data bancilor, insa Raiffeisen Bank International nu are intentia de a iesi de pe piata ungara, a declarat, joi, directorul RBI, Herbert Stepic, citat de Agerpres.
Guvernul ungar a anuntat miercuri ca vrea sa acopere deficitul bugetar prin taxarea bancilor si introducerea unei noi taxe pe tranzactiile financiare, ceea ce va crea probleme pentru grupurile bancare care opereaza in Ungaria.
Ungaria dubleaza taxa pe tranzactii financiare
Oficialul Raiffeisen nu a precizat care va fi impactul noilor masuri asupra Raiffeisen, precizand doar ca in 2011 divizia ungara a grupului a platit o taxa bancara de 42 milioane de euro.
La inceputul lunii octombrie, oficialii ungari declarau ca ar prefera sa mentina taxele speciale impuse bancilor si altor companii decat sa accepte un acord de finantare in cazul in care FMI ar da un ultimatum tarii.
Ungaria prefera sa taxeze companiile in locul populatiei
Ungaria, cea mai indatorata tara din estul UE, a cerut in noiembrie anul trecut un ajutor financiar FMI, in contextul reducerii ratingului tarii in categoria junk.
Negocierile pentru o linie de finantare de circa 15 miliarde de euro au fost intarziate in... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 14:55
Guvernul ungar a adoptat un nou program de masuri de austeritate, pentru a respecta tinta de deficit bugetar pe 2013. Astfel, statul ungar va dubla taxa pe tranzactii financiare la 0,2% si va renunta la un acord cu bancile care privea injumatatirea taxei speciale pe sectorul bancar.
Comisia Europeana a transmis guvernului de la Budapesta ca programul anterior de ajustare fiscala in valoare de 1,42 miliarde de euro este insuficient pentru a cobori deficitul bugetar sub pragul de 3%, conform Mediafax.
In aceste conditii, Ungaria a elaborat un program de ajustare fiscala de 1,33 miliarde de euro.
Amploarea masurilor adoptate reflecta angajamentul ferm al executivului de a scoate Ungaria din procedura de deficit excesiv a Comisiei, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.
Taxa speciala asupra sectorului bancar, instituita in contextul efectelor crizei globale, nu va fi injumatatita in 2013, dupa cum prevedea o intelegere a guvernului cu institutiile de credit.
"Nu putem respecta acordul cu bancile. Am vrut, dar din cauza UE pur si simplu nu putem. Statul va strange de la banci anul urmator cu 258 milioane de euro mai mult decat era planificat anterior", a spus ministrul.
Dublarea taxei pe tranzactii financiare la 0,2% va aduce statului inca 322 milioane de euro. Trezoreria Statului va plati cu 143 milioane de euro mai mult in urma cresterii taxei.
Guvernul vizeaza inca 125 milioane de euro din schimbarea modului in care este calculata baza de... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:40
Marile banci din Ungaria au inchis 94 de filiale in prima jumatate a acestui an, dupa ce au renuntat anul trecut la 60 de filiale, se arata intr-un studiu realizat de publicatia financiara "Vilaggazdasag", transmite MTI.
Nici una din cele 14 banci incluse in studiu nu a deschis vreo filiala in perioada ianuarie-iunie 2012. Numarul combinat al filialelor bancilor a scazut cu 185 in primul semestru din 2012, fata de nivelul record inregistrat la sfarsitul lui 2009.
Numai banca austriaca Erste a renuntat la 40 de filiale de la inceputul acestui an, ajungand la o retea de doar 143 de sucursale, in timp ce banca italiana UniCredit a inchis 12 unitati si a ajuns la 120 de filiale in Ungaria.
OTP, cea mai mare banca din Ungaria, a inchis doar o filiala in prima jumatate a anului si continua sa aiba cea mai extinsa retea din tara, de 396 unitati. Pe locul doi se afla grupul financiar K+H, cu 231 filiale (care a renuntat la cinci unitati) urmat de Erste.
Intre 2004 si 2008, cele 14 banci au deschis impreuna peste 500 de filiale, majorandu-si numarul de unitati cu aproape 50%.
Bancile prezente in Ungaria au fost obligate sa plateasca o taxa speciala, pe care guvernul de la Budapesta a impus-o pentru perioada 2010-2012 in ideea de strange 187 miliarde forinti (986 milioane dolari ) pe an si a tine sub control deficitul bugetar. mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:00
Sectorul bancar din Ungaria a fost neprofitabil anul trecut, pentru prima oara in ultimii 13 ani, din cauza pierderilor generate de programul de rambursare anticipata a creditelor in valuta, cresterea provizioanelor pentru imprumuturile neperformante si o taxa speciala introdusa de guvern.
Bancile comerciale au avut anul trecut pierderi cumulate de 92,6 miliarde de forinti (426 milioane dolari), dupa ce au consemnat pierderi de 149 de miliarde de forinti in trimestrul al patrulea, potrivit datelor publicate joi de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar, Pszaf.
Conform Pszaf, situatia portofoliilor de credite ale bancilor s-ar putea inrautati in continuare, dupa ce cresterea imprumuturilor neperformante s-a accelerat in ultimele trei luni ale anului trecut.
Bancile din Ungaria, care platesc unele dintre cele mai mari taxe aplicate in industria financiara din Europa, au fost obligate sa suporte pierderile generate de un program guvernamental care permite rambursarea anticipata, de catre populatie, a imprumuturilor ipotecare in valuta, la rate de schimb sub cele din piata.
Cele mai mari banci prezente pe piata din Ungaria sunt OTP Bank, Intesa Sanpaolo si UniCredit (Italia), Erste Bank si Raiffeisen (Austria) si BayernLB (Germania). mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 20:56