Ungaria dubleaza taxa pe tranzactii financiare

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:40
1436 citiri
Ungaria dubleaza taxa pe tranzactii financiare

Guvernul ungar a adoptat un nou program de masuri de austeritate, pentru a respecta tinta de deficit bugetar pe 2013. Astfel, statul ungar va dubla taxa pe tranzactii financiare la 0,2% si va renunta la un acord cu bancile care privea injumatatirea taxei speciale pe sectorul bancar.

Comisia Europeana a transmis guvernului de la Budapesta ca programul anterior de ajustare fiscala in valoare de 1,42 miliarde de euro este insuficient pentru a cobori deficitul bugetar sub pragul de 3%, conform Mediafax.

In aceste conditii, Ungaria a elaborat un program de ajustare fiscala de 1,33 miliarde de euro.

Amploarea masurilor adoptate reflecta angajamentul ferm al executivului de a scoate Ungaria din procedura de deficit excesiv a Comisiei, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.

Taxa speciala asupra sectorului bancar, instituita in contextul efectelor crizei globale, nu va fi injumatatita in 2013, dupa cum prevedea o intelegere a guvernului cu institutiile de credit.

"Nu putem respecta acordul cu bancile. Am vrut, dar din cauza UE pur si simplu nu putem. Statul va strange de la banci anul urmator cu 258 milioane de euro mai mult decat era planificat anterior", a spus ministrul.

Dublarea taxei pe tranzactii financiare la 0,2% va aduce statului inca 322 milioane de euro. Trezoreria Statului va plati cu 143 milioane de euro mai mult in urma cresterii taxei.

Guvernul vizeaza inca 125 milioane de euro din schimbarea modului in care este calculata baza de impozitare pentru companii.

De asemenea, statul va introduce o taxa pe utilitati, care va fi platita pentru fiecare conducta subterana din toate localitatile. Aceasta va afecta mai puternic in special companile straine care asigura servicii in orasele mari, a spus Matolcsy.

Taxa pe utilitati va aduce statului ungar 107,5 milioane de euro.

Imbunatatirea eficientei colectarii taxelor va conduce la o crestere a incasarilor din TVA, aducand la bugetul de stat 215 milioane de euro, a adaugat ministrul.

Comisia Europeana a transmis o notificare ca planul anuntat in urma cu doua saptamani de guvern ar conduce la un deficit bugetar de 3,7% - 3,9% pentru anul urmator.

"Nu suntem de acord si consideram ca estimarea este nefondata economic", a afirmat Matolcsy.

La inceputul lunii octombrie, oficialii Fondului Monetar International declarau ca doresc ca economia Ungariei sa fie imbunatatita prin politici "mai echilibrate" si nu recomandau masuri de austeritate suplimentare, in afara reducerilor de cheltuieli bugetare anuntate pentru 2013.

FMI nu mai vrea masuri de austeritate in Ungaria

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ungaria masuri austeritate, #Comisia Europeana masuri austeritate, #taxa speciala banci Ungaria, #taxe Ungaria , #Ungaria