Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni la "negativa" de la "stabila" perspectiva pentru ratingul "Aaa" atribuit Uniunii Europene, avertizand ca ar putea retrograda nota atribuita blocului comunitar daca va decide sa coboare ratingul unuia din cei patru mari contributori la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda.
In luna iulie a acestui an, Moody's a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg la "negativa", in conditiile in care criza datoriilor din Europa arunca un semn de indoiala asupra celor mai bine cotate tari de pe continent, transmite Reuters.
Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)
Perspectiva pentru Franta si Marea Britanie este la "negativa" inca din luna decembrie 2011.
"Perspectiva negativa asociata ratingurilor pe termen lung ale UE reflecta perspectiva negativa asociata ratingurilor "Aaa" pentru statele membre cu contributii mari la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, care impreuna sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE", a anuntat agentia de rating.
Moody's a subliniat ca ratingul UE depinde de orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiaza de un rating "Aaa", sugerand ca orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborare a ratingului UE.
In sens invers, Moody's a informat ca perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la "pozitiva" daca perspectivelor celor patru... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:55
Franta si-a pierdut ratingul maxim "AAA", fiind cotata de Standard&Poor's la "AA+", cu o treapta mai jos. Austria, Italia, Spania si Portugalia au fost si ele depunctate de agentia de rating.
"Este o reducere de doar un nivel, acelasi nivel pe care il au si SUA. Nu e o catastrofa", a declarat ministrul de finante francez, Francois Baroin, citat de Bloomberg.
Ora 17,35: Daniel Daianu: exista riscul de contagiune in Romania
- Romania este afectata de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate, a declarat economistul Daniel Daianu.
- Suntem afectati de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate. Faptul ca situatia in sectorul bancar ramane foarte complicata, ca bancile sunt in continuare intr-o goana nebuna pentru a-si reface baza de capital propriu pentru a respecta cerintele de lichiditate, de adecvare a lichiditatilor, sunt un indiciu ca ne vom confrunta cu vremuri grele.
- Pietele bancare locale din Europa Centrala si de Rasarit sunt controlate de grupuri bancare care sunt in acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.r), in care incearca sa isi adecveze noile cerinte de capital si de lichiditate, a declarat Daniel Daianu.
- Fostul ministru de finante a amintit ca, la recenta intalnire de la Viena, s-a incercat limitarea... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 09:00