Fitch avertizeaza ca ar putea cobori ratingul Bulgariei la nivelul Romaniei

Vineri, 05 Martie 2010, ora 15:24
1132 citiri
Fitch avertizeaza ca ar putea cobori ratingul Bulgariei la nivelul Romaniei

Bulgaria, tara cu cel mai mic deficit bugetar din UE, risca sa fie retrogradata de pe ultima treapta de investment grade, ajungand la un rating identic cu cel al Romaniei (BB+), primul din categoria "junk", in contextul in care datoria externa depaseste PIB-ul si ameninta stabilitatea financiara, informeaza NewsIn.

"Pozitia fiscala este una puternica. Cu toate acestea, (Bulgaria, n.r.) se confrunta cu riscuri din sectorul privat, ce inregistreaza un nivel ridical al datoriilor externe, ceea ce face ca tara sa fie intr-o pozitie financiara vulnerabila", a declarat Edward Parker, analist Fitch, citat de Bloomberg.

Fitch evalueaza datoriile in valuta ale Bulgariei cu un rating 'BBB-', ultima treapta cu recomandare de investitii, si a mentinut perspectiva negativa a ratingului din luna aprilie.

Datoria externa a Bulgariei a atins la sfarsitul anului trecut 37,6 miliarde euro, sau 111% din produsul intern brut (PIB).

Statul s-ar putea confrunta cu presiuni asupra contului curent si asupra cursului valutar, fixat la euro, a apreciat Parker.

Bulgaria se confrunta cu riscuri de coborare a ratingului, pentru ca "deficitul de cont curent este in continuare substantial si este inca neclar cum va fi finantat si ce efect va avea asupra cresterii", a subliniat analistul.

Contul curent, care inregistra excedent in al treilea trimestu al anului trecut, a trecut la un deficit de 327 milioane euro in decembrie, cel mai mare deficit din luna mai, potrivit datelor bancii centrale.

Deficitul de cont curent a fost de 8,6% din PIB in 2009, potrivit estimarilor facute de guvern.

"Comentariile Fitch sunt destul de agresive si in mod clar negative. Nivelul ridicat al datoriilor externe raportate la PIB si cursul valutar fixat la euro sunt elemente negative.

Marele avantaj este ca finantele publice sunt in stare foarte buna", a comentat Tim Ash, analist in cadrul Royal Bank of Scotland.

O mare parte din datoria externa a Bulgariei provine din sistemul financiar.

Sistemul bancar avea anul trecut datorii de 8,4 miliarde euro, circa un sfert din PIB, iar datoriile sectorului privat au fost de 12,08 miliarde euro, sau 37,6% din PIB, potrivit datelor bancii centrale.

Dintre tarile Uniunii Europene, numai Romania si Letonia au fost retrogradate la categoria "junk", ambele tari bazandu-se pe ajutoare de la Fondul Monetar International (FMI) si de la Uniunea Europeana pentru a acoperi nevoia de finantare. Bulgaria nu a apelat la sustinere din partea institutiilor internationale. 

#bulgaria, #fitch, #rating, #romania , #stiri FMI