Efectele deciziei agentiei de evaluare Standard & Poors de a reduce ratingurile mai multor tari occidentale din Europa se vor resimti, fara indoiala, si in Romania, in contextul unui mediu tensionat pe pietele internationale, a declarat, luni, economistul sef al Raiffesen Bank, Ionut Dumitru.
"Decizia S&P, probabil, ca va exacerba aversiunea la risc si pretul riscului de tara. Un alt impact va fi pe canalul fluxurilor financiare de la bancile mama, care vor deveni mai scumpe. Bancile din tarile care au fost retrogradate de S&P vor avea costuri mai mari de refinantare, dupa decizia agentiei de rating, iar aceasta se va resimti si in Romania", a explicat economistul sef al RZB.
Ionut Dumitru considera ca manifestatiile de protest de la Bucuresti, de la sfarsitul saptamanii trecute, vor afecta imaginea externa a Romaniei.
"Fara indoiala acesta este un moment foarte prost. Aceasta situatie afecteaza imaginea Romaniei, intr-un context in care aceasta trecuse de momentul dificil al masurilor de austeritate implementate, economia se stabilizase, reintrasem pe crestere economica, finantele publice se mai insanatosisera, vulnerabilitatile se mai diminuasera, lumea vorbea la nivel international din ce in ce mai frumos despre Romania", a spus Ionut Dumitru.
"Intr-un context negativ international se vorbea pozitiv despre Romania. Cred ca dupa miscarile de strada avem de luptat la nivel de imagine cu o pata negativa. Avem de explicat de ce se intampla lucrurile acestea, care par inexplicabile. Daca protestele ar fi avut loc cand au fost aplicate masurile de austeritate, care au fost foarte dure, s-ar fi inteles, dar acum cand lucrurile se stabilizasera, ce sens mai au astfel de proteste violente si cui servesc", a adaugat acesta.
Efectele negative vor fi la nivelul perceptiei investitorilor
In ceea ce priveste apropiata misiune de evaluare a FMI in Romania, oficialul RZB considera ca este posibil sa asistam la o schimbare de perceptie.
"Cert este ca se schimba un pic datele problemei cu tensiuni sociale si cu manifestari de acest fel foarte violente. E greu de crezut ca lucrurile vor mai fi la fel. Cred ca efectele cele mai negative vor fi la nivelul perceptiei investitorilor, care se vor uita altfel la Romania", a subliniat Dumitru.
Agentia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat, pe 13 ianuarie, noua tari din zona euro, intre care Franta, Italia, Spania, Austria si Portugalia, si a confirmat calificativele pentru sapte state, incluzand si Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia si Irlanda.