Polonezii vor putea sa isi foloseasca telefonul mobil in locul cartii de identitate, incepand din 2018, a anuntat vineri Anna Strezynska, ministrul pentru Afaceri Digitale din aceasta tara.
Noua aplicatie va fi disponibila cel mai tarziu spre sfarsitul primului trimestru al anului 2018, a adaugat ministrul polonez, cu ocazia unei vizite pe care a intreprins-o in Nowy Wisnicz, unul dintre cele patru orase in care acest program este testat in prezent.
"Sper ca polonezii, cunoscuti in Europa pentru deschiderea pe care o au fata de noile tehnologii, vor fi lideri in randul utilizatorilor acestei aplicatii", a spus Anna Strezynska, citata de agentia de presa PAP.
Pentru a putea sa se foloseasca de telefonul mobil pentru a-si confirma identitatea, de exemplu in fata unui politist, mai multe modificari ale legilor in vigoare se afla in prezent in pregatire in Polonia si vor trebui sa fie aprobate apoi de Guvern si de Parlament, a precizat pentru AFP Karol Manys, purtator de cuvant al Ministerului pentru Afaceri Digitale.
Documentul in sine nu va fi continut in telefon, ci stocat in cloud si va putea fi accesat gratie unui cod unic primit prin SMS, la fel cum se procedeaza deja pentru activarea serviciilor bancare.
Cartea de identitate va fi doar primul document utilizabil in aceasta maniera. Permisul de conducere a vehiculelor, certificatul de inmatriculare, carnetul de student si adeverinta ce atesta provenienta unei persoane dintr-o familie numeroasa vor deveni... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 22:42
Piata locala de telefonie mobila a stagnat in ultimi doi ani in privinta numarului de utilizatori, in timp ce volumul de trafic de voce se afla intr-o continua crestere, dar cu o rata din ce in ce mai mica in comparatie cu anii precedenti, potrivit unei analize a Consiliului Concurentei (CC).
"Analizand datele referitoare la numarul total al utilizatorilor activi de telefonie mobila din Romania, se poate observa ca in ultimii ani piata serviciilor de telefonie mobila a inregistrat o usoara scadere, urmata de o stagnare in ultimele patru semestre. Cu toate acestea, atat volumul de trafic de voce originat cat si cel terminat in retelele de telefonie mobila din Romania se afla intr-o continua crestere. Se poate observa ca volumul de trafic originat de utilizatorii finali, desi aflat pe un trend ascendent, a crescut cu o rata din ce in ce mai mica in comparatie cu cea a anilor precedenti", se spune in analiza institutiei, potrivit Mediafax.
Scaderea se reflecta si in rata de penetrare a cartelelor SIM active, nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2013 fiind cu 3 puncte procentuale mai redus decat cel inregistrat in 2011.
"Acest fapt contrazice evolutia mediei ratei de penetrare a cartelelor SIM la nivelul Uniunii Europene, care inca din 2004 se afla pe un trend ascendent", se precizeaza in document.
Odata cu scaderea ratei de penetrare a SIM-urilor, se observa o crestere a volumului de trafic de voce originat de utilizatorii finali catre alte retele de telefonie... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 13:27
Furnizorii de servicii de comunicatii electronice din Romania au obligatia de a pune la dispozitie utilizatorilor oferte pentru o perioada minima de 12 luni, iar acestia din urma pot rezilia contractul fara plata unor penalitati de reziliere anticipate numai dupa expirarea perioadei minime contractuale, precizeaza, miercuri, intr-un comunicat de presa, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Conform legii, in Romania contractele de servicii de comunicatii electronice (telefonie, internet sau televiziune) se incheie pentru o perioada minima care nu poate depasi doi ani.
Din concluziile ANCOM reiese faptul ca notiunea de perioada minima contractuala nu le este familiara tuturor utilizatorilor si ca nu toti inteleg cum ii afecteaza aceasta clauza in momentul in care decid sa inceteze un contract de servicii de comunicatii electronice.
Practic, perioada minima contractuala sau durata contractuala initiala este acea perioada pe cuprinsul careia utilizatorii nu pot rezilia contractul incheiat cu un furnizor de servicii de comunicatii decat cu plata unor penalitati, cu exceptia cazurilor in care utilizatorii solicita rezilierea ca urmare a modificarii unilaterale a contractului de catre furnizori.
Totodata, furnizorii stabilesc o astfel de perioada contractuala pentru a-si asigura recuperarea cheltuielilor in cazul ofertelor comerciale care cuprind anumite beneficii suplimentare pentru utilizatori (precum telefoane gratuite... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 17:10
Camera Deputatilor achizitioneaza, prin licitatie deschisa, servicii de telefonie mobila pentru parlamentari si angajati, suma maxima pentru licitatie fiind de 1.219.335 lei, potrivit anuntului de participare, fiind prevazuta incheierea unui acord cadru pe trei ani in acest sens.
Potrivit anuntului publicat pe e-licitatie, se estimeaza incheierea a 4 contracte subsecvente, cantitatea fiind de minimum 350 si maximum 900 de abonamente voce, minimum 24, maximum 900 de abonamente internet pe mobil si minimum 24, maximum 600 de abonamente internet pe tableta, laptop si PC. Termenul limita de depunerea ofertelor este 6 ianuarie 2014.
Anterior, s-a optat prin negociere cu operatorul de telefonie
Secretarul general adjunct al Camerei, George Dumitrica, a precizat ca, pana acum, conducerile anterioare ale Camerei au optat pentru servicii de telefonie mobila prin negociere cu operatorul de telefonie.
"Acum este un pas inainte. S-a mers pe o procedura de licitatie a acestor servicii si pe un acord cadru de 3 ani, pentru ca este institutia cu cele mai multe tipuri de abonamente. Din acest motiv, in fiecare an era greu sa repetam procedura si acest lucru ne permite ca timp de 3 ani sa putem folosi acelasi operator", a spus Dumitrica.
Intrebat in legatura cu faptul ca una dintre cerinte este ca telefoanele parlamentarilor sa fie neinformabile, Dumitrica a aratat ca numerele parlamentarilor vor fi publice, dar vor putea fi obtinute printr-o cerere facuta la Camera... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 17:46
Vodafone Group a obtinut acordul Comisiei Europene pentru preluarea operatorului german de telecomunicatii Kabel Deutschland, tranzactie de 7,7 miliarde de euro, care ii va permite extinderea bazei de clienti pentru serviciile de Internet si televiziune.
Acordul nu ridica probleme in domeniul concurentei, pentru ca activitatile celor doua companii sunt complementare, se arata intr-un comunicat al CE, relateaza Bloomberg.
Kabel Deutschland ofera servicii de televiziune prin cablu, telefonie fixa si Internet, in timp ce Vodafone ofera servicii de telefonie mobila, a aratat Comisia.
Tranzactia va acorda Vodafone acces la 8,5 milioane de gospodarii din Germania, cea mai mare piata de telecomunicatii din Europa, si ii va creste capacitatea de a vinde servicii combinate wireless, Internet si televiziune.
Totodata, se va accentua concurenta cu Deutsche Telekom, de care Vodafone a depins pana in prezent pentru serviciile prin cablu. mai mult
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 10:52
Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone vor lansa oferte prin care proprii clienti vor putea apela utilizatorii altor retele la tarife nediferentiate pentru a elimina "ingrijorarile" Consiliului Concurentei cu privire la un posibil abuz de pozitie dominanta practicat de operatori in propria retea.
Angajamentele celor patru operatori de telefonie mobila sunt prezentate intr-un document prezentat de Consiliul Concurentei.
"Fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania detine o pozitie de monopol pe piata serviciului de terminare a apelurilor in propria retea de telefonie. Pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturararea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2011, la declansarea din oficiu a investigatiei referitoare la o posibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil)", se arata intr-un comunicat al Consiliul Concurentei.
Potrivit Consiliului Concurentei, cei patru operatori practica tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea).
Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva, se... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 15:04
Compania suedeza Seamless si Garanti Bank au finalizat un proiect pilot in urma caruia Garanti Bank va deveni prima banca din Romania care va oferi clientilor servicii de plata prin intermediul telefonului mobil, informeaza Business Wire.
Romania are aproximativ 3,5 milioane utilizatori de telefoane inteligente, iar numarul este in crestere rapida. Acest lucru combinat cu un grad redus de utilizare a cardurilor bancare (0,6 carduri/persoana) ofera conditiile pentru acceptarea rapida a platilor mobile.
"Suntem incantati ca Garanti Bank poate introduce sistemul SEQR Mobile Payments pe piata romaneasca intr-un timp atat de scurt. Romania are un sector bancar in crestere rapida si nu are inertiile structurilor bancare mature, ceea ce este un avantaj important", a declarat directorul Seamless, Peter Fredell.
Potrivit acordului convenit de cele doua parti, Seamless va primi un comision pentru fiecare plata mobila efectuata de clientii Garanti Bank.
Utilizarea serviciului SEQR este gratuita pentru consumatori, singurul cost perceput fiind costul bunurilor achizitionate.
Grupul Garanti este detinut de catre Turkyie Garanti Bankasi (TGB), cea de a doua banca privata ca marime din Turcia, dupa active.
Garanti Romania a inregistrat un profit net consolidat de 9,9 milioane de euro, in trimestrul unu 2013, in crestere cu aproape 70%, fata de aceeasi perioada din 2012. Veniturile nete consolidate ale grupului au urcat la 45,4 milioane de euro, in crestere cu 62%,... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 16:54
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) intentioneaza sa achizitioneze prin negociere accelerata servicii de telefonie mobila si transmisie de date pentru care aloca suma de 4,57 milioane lei, fara TVA, contractul urmand sa fie incheiat pe o perioada de 24 de luni.
Serviciile de telefonie mobila si transmisie de date vor fi achizitionate pentru ANAF, Ministerul Finantelor Publice (MFP), Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si Garda Financiara (GF).
"Cele cinci autoritati contractante, membre ale asocierii contractante, preconizeaza ca vor incheia, in functie de necesitatile si fondurile bugetare ce pot fi disponibilizate cu acest scop, trei contracte subsecvente", se mentioneaza in anunt.
ANAF va aloca fonduri in acest sens din venituri salariale, MFP de la bugetul de stat si din venituri salariale, ANV de la bugetul de stat si venituri salariale, ANRP de la bugetul de stat, iar GF de la Comisariatul General si de la bugetul de stat. mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 15:10
Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva plateste companiei Orange Romania 4,35 milioane lei (1,03 milioane euro), fara TVA, pentru servicii de telefonie mobila, de internet mobil, interfata care sa suporte servicii de voce, fax, date si SMS in locatiile Romsilva, potrivit e-licitatie.ro.
Contractul a fost atribuit in 14 decembrie 2011, in urma unei licitatii deschise la care au participat doi ofertanti.
Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 3,47 milioane euro, fara TVA.
Regia Nationala a Padurilor - Romsilva are in administrare fondul forestier proprietate publica a statului si se afla in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor. In anul 2010, regia a realizat venituri totale de 1,3 miliarde lei si un profit brut de 24,5 milioane lei. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 18:02