Europa de Est este noua frontiera pentru firmele private de sanatate, iar companiile de asigurari si start-up-urile din tehnologie se grabesc sa fure startul prin obtinerea de date privind sanatatea cetatenilor din regiune, transmite Reuters.
Un numar din ce in ce mai mare de persoane din tarile est-europene, precum Ungaria, Polonia si Romania, opteaza pentru serviciile private de sanatate. Aceasta tranzitie este sustinuta de majorarea salariilor, la care se adauga cheltuielile publice scazute cu serviciile medicale care duc deseori la lipsuri de personal si perioade mari de asteptare pentru analize si interventii chirugicale.
In aceste conditii, marii jucatori de pe piata asigurarilor din regiune, inclusiv PZU, Generali, Vienna Insurance Group (VIG) si Allianz, sunt interesate sa stranga si sa analizeze datele cu privire la pacientii din regiune pentru a putea sa isi imbunatateasca analizele de risc si procedurile de stabilire a preturilor.
"Datele constituie fundamentul pentru viitor", spune Gabriella Almassy, directorul general al diviziei din Ungaria a VIG, adaugand ca datele vor fi cruciale pentru identificarea profiturilor care pot fi facute pe piata asigurarilor de sanatate din regiune.
In acest scop, multe companii de asigurari isi unesc fortele cu companii de tehnologie, cum este start-up-ul polonez Infermedica, care a pus la punct un software pentru a analiza datele privind starea de sanatate si realizarea de diagnostice preliminare.
"Asistam la o... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 15:11
Guvernul austriac de coalitie a anuntat luni ca va interzice valul islamic complet si ca va restrictiona accesul muncitorilor est-europeni pe piata muncii, in cadrul unui pachet de politici menit sa contracareze ascensiunea Partidului Libertatii, de extrema-dreapta.
Partidul Libertatii (FPO), antiislam, conduce in sondajele de opinie de luni de zile, pe fondul nemultumirii publice fata de cei peste un milion de migranti care au intrat in Europa in ultimii doi ani si a temerilor privind impactul lor asupra locurilor de munca si securitatii.
Luna trecuta, candidatul FPO a fost pe punctul de a castiga alegerile prezidentiale din Austria.
In conditiile in care anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare, cancelarul Christian Kern, din Partidul Social-Democrat (SPO), spera ca pachetul va ajuta coalitia creata in urma cu opt luni si perceputa in mare parte ca ineficienta.
Anterior, luna aceasta, Kern a propus intoarcerea la un sistem care le da angajatilor localnici prioritate la locurile de munca din sectoarele unde lucreaza multe persoane din statele membre UE mai sarace, din estul Europei. Sistemul a fost aplicat temporar, in perioada 2004-2011, dupa ce statele foste comuniste au aderat la blocul comunitar.
Acordul prezentat luni prevede ca Guvernul sa exercite presiuni asupra Comisiei Europene pentru a permite un sistem similar, sustinand o "reducere si limitare a fortei de munca straine".
Este insa putin probabil ca Bruxellesul sa accepte un astfel de... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 22:47
David Cameron si-a propus sa intareasca pozitia Marii Britanii ca putere militara continentala, in cadrul ultimului summit NATO la care participa ca premier al tarii sale, dupa ce votul pentru iesirea regatului din UE l-a obligat sa-si anunte retragerea.
In ciuda deciziei de a parasi blocul comunitar, britanicii sunt hotarati sa asigure un batalion de 500 de oameni pentru intarirea securitatii in Estonia, 150 de soldati pentru bazele NATO din Polonia si 3.000 de combatanti in cadrul fortei de reactie rapida din Estul Europei, mentioneaza Bloomberg.
"Faptele se fac simtite mai bine decat vorbele si Marea Britanie este mandra sa devina actorul principal in relocarea trupelor in Europa de Est. Este inca un exemplu ca suntem unii dintre liderii NATO", a aratat David Cameron intr-un comunicat de presa.
Summitul NATO de la Varsovia are ca puncte principale pe agenda discutiilor doua teme importante: efectele Brexit la nivel de securitate in Europa si amenintarea tot mai pregnanta a Rusiei asupra statelor membre din flancul de est al Aliantei.
Cel putin primul punct pare sa se rezolve de la sine, oficialii de la Londra anuntand ca sunt gata sa se implice mai mult in cadrul actiunilor NATO dupa neasteptatul divort de UE.
"Decizia de a parasi Uniunea nu inseamna ca intoarcem spatele intregii lumi. Din contra, vom colabora mai mult cu aliatii cheie. Ne vom implica mai mult in NATO pentru a compensa retragerea noastra din UE", a explicat ministrul britanic al Apararii,... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 12:10
Guvernul canadian analizeaza posibilitatea de a contribui cu soldati la batalioanele NATO care vor fi trimise in estul Europei, dupa ce o analiza geostrategica a serviciilor de securitate a scos in evidenta faptul ca linia dura adoptata de Vladimir Putin impinge Rusia catre un conflict militar.
Anuntul a fost facut de ministrul Apararii de la Ottawa, Harjit Sajjan, dupa intalnirea avuta la Bruxelles cu omologii din tarile membre ale Aliantei, informeaza CBC.
Pana la 4.000 de soldati
Pana in prezent, doar SUA, Marea Britanie si Germania au anuntat ca vor contribui cu trupe la forta de securitate care urmeaza sa fie distribuita de NATO in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia, iar guvernul Trudeau pare pe punctul de a se implica in aceasta misiune, surse din interior anuntand ca oficialii canadieni "sustin politica NATO in Europa de Est".
Pana la 4.000 de combatanti canadieni ar putea face parte din batalioanele NATO care se vor roti in regiunea din jurul Marii Baltice.
In acest moment, 200 de militari canadieni sunt implicati in exercitiul Operatiunea Anaconda, desfasurat in Polonia, alaturi de soldati ai armatelor SUA, Turciei si Poloniei.
Si fostul guvern canadian a contribuit cu trupe in Ucraina pentru pregatirea fortelor militare de la Kiev in vederea contracararii atacurilor rebelilor separatisti pro-rusi din estul tarii.
Flancul vulnerabil
In iarna acestui an, o analiza RAND Corporation, un think tank american din sectorul de aparare, a... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 15:00
Moscova sufla in ceafa statelor est-europene, iar vecinii Rusiei se tem de o agresiune viitoare a fostei puteri comuniste in contextul cresterii capacitatii militare in baza unui proiect supravegheat de presedintele Vladimir Putin.
Ultimii doi ani au marcat o manifestare tot mai belicoasa din partea Moscovei fata de tarile din spatiul euroatlantic sau cele care au adoptat politici pro-europene, remarca The Week.
Provocari constante
Rusia si-a dat arama pe fata in martie 2014, cand a recurs la anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina. De atunci si pana in prezent, avioanele si navele de razboi ale Rusiei au incercat mai multe manevre provocatoare impotriva aeronavelor si vaselor unor tari membre NATO.
Provocarile Rusiei au culminat luna aceasta cu trimiterea a trei avioane de transport militar care Estonia. Cele trei aeronave au fost interceptate de avioane de lupta apartinand aviatiei britanice, dar au refuzat sa se identifice.
Ministrul Apararii din Marea Britanie a calificat incidentul ca un exemplu clar "de agresiune a Rusiei".
Pe de alta parte, manifestarile agresive ale Rusiei se petrec pe fondul unei ample operatiuni de modernizare si intarire a capacitatilor militare.
Armata lui Putin
Ce-i drept, actualul lider de la Kremlin a mostenit o armata anchilozata, structurata dupa model sovietic, fapt ce a aruncat Rusia pentru mai multi ani in plan secund din punct de vedere al puterilor militare de pe glob.
Ambitia lui Vladimir Putin pare sa... mai mult
Luni, 30 Mai 2016, ora 17:35
1Secretarul Apararii din Statele Unite, Ashton Carter, a anuntat ca Alianta Nord-Atlantica ia in considerare trimiterea, prin rotatie, a patru batalioane de soldati in tarile din Europa de Est.
Estonia, Letonia, Lituania si Polonia ar putea beneficia de sprijinul trupelor americane, in urma apelului facut de guvernele celor patru tari NATO in fata pericolului reprezentat de Rusia, anunta IB Times.
Oficialul de la Washington a admis ca NATO analizeaza foarte serios cresterea numarului de militari in regiunea baltica, ca urmare a riscului de securitate reprezentat de Rusia dupa anexarea Crimeii in martie 2014.
Conform Wall Street Journal, in cele patru tari din estul Europei ar urma sa ajunga astfel 4.000 de militari americani.
"Este o optiune care a fost luata in calcul. Suntem implicati in aceste decizii, dar nu vreau sa fiu eu cel care iese pe scena pentru a le face publice", a precizat secretarul Apararii din SUA, refuzand sa dea mai multe detalii despre variantele analizate de conducerea NATO.
Oficialii americani au declarat ca scopul misiunilor NATO in Europa este de a incuraja aliatii de pe continent in fata miscarilor agresive ale Moscovei din ultimii doi ani.
La inceputul acestui an, Statele Unite au anuntat ca vor creste cu 400% bugetul alocat operatiunilor militare din Europa, ca urmare a pericolului reprezentat de Rusia.
De asemenea, o brigada de tancuri va fi cantonata in Europa de Est, pentru a contracara riscul unui atac fulger din partea... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 12:40
Seful diplomatiei poloneze, Witold Waszczykowski (foto), a afirmat sambata la Munchen ca Actul Fondator al relatiilor NATO-Rusia "nu mai este in vigoare", in partea sa consacrata desfasurarii de noi forte, a relatat agentia poloneza PAP, preluata de AFP.
Witold Waszczykowski a repetat si cu alte ocazii ca Polonia, guvernata din octombrie de partidul conservator Lege si Justitie (PiS), doreste anularea acestui act, pentru a putea instala baze ale Aliantei pe teritoriul sau.
Actul adoptat in 1997 afirma printre altele ca "Alianta va continua sa-si indeplineasca misiunea de aparare colectiva, precum si alte misiuni, mai degraba prin asigurarea interoperabilitatii, integrarii si capacitatii de consolidare, decat prin stationarea permanenta a unor importante forte combatante suplimentare".
"Aceasta parte a declaratiei nu mai este in vigoare", a spus ministrul polonez de externe, prezent la cea de-a 52-a editie a Conferintei Internationale de Securitate de la Munchen, in ...citeste mai departe despre "Mai multe trupe SUA in Europa de Est - Polonia cere anularea Actului Fondator al relatiilor NATO-Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Februarie 2016, ora 07:52
Rusia isi extinde programul de reinarmare a fortelor armate cu modernizarea catorva zeci de nave si submarine, care vor fi echipate, printre altele, cu arme cu o raza mai mare de actiune.
Anuntul vine pe fondul unei cresteri a prezentei militare a NATO in sud-estul Europei, ca urmare a pozitiei tot mai agresive adoptate de Rusia in ultima perioada, comenteza International Business Times.
Program intensiv de reinarmare
"In acest moment, aproximativ 20 de nave de lupta si submarine de diverse clase sunt incluse intr-un program de reparatii si modernizare.
Printre acestea se numara crucisatorul lansator de rachete Maresal Ustinov, crucisatorul nuclear de mare putere Amiral Nakhimov, distrugatoarele Amiral Ceabanenko si Tributs, dar si alte nave de lupta", a precizat o sursa din Ministerul rus al Apararii, pentru agentia RIA Novosti.
Aceeasi sursa a mentionat ca inca doua crucisatoare nucleare vor fi modernizate in urmatorii 5 ani.
Armata rusa a intrat intr-un program intensiv de reinarmare inca din 2010, Moscova alocand anual intre 3,69% si 4,25 din PIB pentru finantarea acestuia.
NATO: Nu stim care sunt planurile Rusiei
Anuntul facut de oficialii rusi vine intr-un moment in care surse NATO au confirmat ca activitatea submarinelor rusesti din Atlanticul de Nord a ajuns la cote similare celei inregistrate in perioada Razboiului Rece.
Viceamiralul NATO Clive Johnstone a explicat ca submarinele rusesti observate in aceasta zona au noi capacitati... mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 11:42
4Oricat de mult rau ar fi facut criza financiara, se pare ca ea a ajutat, de fapt, tarile din Europa de Est sa isi imbunatateasca imaginea si le-a oferit ocazia sa demonstreze ca sunt guvernate la fel de bine ca si Occidentul.Cu mici exceptii, printre care se afla insa si Romania, multe tari din regiune s-au dezvoltat atat de mult incat se pot desprinde acum din categoria tarilor est-europene, care are pentru toata lumea numai conotatii negative.Potrivit The Economist, ideea unei categorii est-europene nu a fost niciodata prea coerenta pentru ca nu este corecta nici macar din punct de vedere geografic. In conceptia traditionala, Europa de Est include Cehia (care se afla de fapt in centrul continentului), dar Grecia si Ciprul (aflate la extremitatea din sud-est) sunt considerate occidentale.Argumentul influentei Uniunii Sovietice nu este nici el potrivit, deoarece unele tari, precum Ucraina, au facut parte din imperiul sovietic mai multe decenii, in timp ce altele abia l-au simtit, acesta fiind cazul Albaniei.Nici regimul din cele aproape 30 de state care au facut parte din blocul comunist pana in 1989 nu a fost identic. Unele au avut o economie puternic planificata, in timp ce altele si-au facut propriile versiuni, cum ar fi comunismul de tip gulas din Ungaria sau cel auto-gestionat din Iugoslavia. Acum sunt si mai multe diferente intre ele, dar denumirea "est-european" inseamna, in conceptia tuturor, guvernare proasta si probleme economice.Tarile "est-europene" au iesit... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:29