Actiunile Facebook au scazut joi cu 20% la Bursa de la New York dupa ce compania a raportat o incetinire a cresterii veniturilor, pe fondul scandalului Cambridge Analytica.
Rezultatele Facebook au fost in linie cu estimarile analistilor dar inrautatirea perspectivei a provocat turbulente pe bursa, informeaza Deutsche Welle.
In trimestrul doi din 2018, profitul companiei a crescut cu 31%, la 5,1 miliarde de dolari (4,36 miliarde de euro), in timp ce veniturile au inregistrat un avans de 42%, la 13,2 miliarde de dolari, usor sub estimari.
Cresterea numarului de noi utilizatori ai retelei de socializare a incetinit la 11% in perioada aprilie-iunie 2018, fata de un avans de 13% in primul trimestru din acest an.
Facebook a recunoscut ca se asteapta la rezultate financiare mai slabe decat previziona anterior, din cauza scandalului Cambridge Analytica si a limitarii cresterii veniturilor din publicitate.
Dupa acest anunt, Facebook a pierdut 125 de miliarde de dolari din capitalizarea bursiera - cel mai semnificativ declin bursier al unei companii inregistrat intr-o singura zi.
Investitorii sunt ingrijorati si de faptul ca autoritatile chineze au respins planurile Facebook de a deschide un nou hub de inovatii in orasul Hangzhou.
Marti, Facebook anuntase ca vrea sa investeasca 30 de milioane de dolari intr-o subsidiara care sa-i sprijine pe dezvoltatorii chinezi si start-up-urile, un proiect similar cu cele derulate in Brazilia, Franta, India si Coreea de Sud.... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 18:30
Agentia de protectie a datelor din Marea Britanie a amendat compania Facebook cu 500.000 de lire sterline pentru incalcarea securitatii datelor personale in legatura cu scandalul Cambridge Analytica.
Oficiul Comisarului pentru Informatii din Marea Britanie a comunicat ca sanctiunea a fost aplicata dupa ce agentia a concluzionat ca Facebook a esuat sa protejeze datele persoanele ale utilizatorilor sai si nu a dat dovada de transparenta privind modul in care datele sunt colectate de alte entitati.
"Sanctiunile si anchetele pedepsesc actori rau intentionati, insa scopul meu real este de a efectua o schimbare si de a restabili increderea in sistemul nostru democratic", a declarat Elizabeth Denham, comisarul pentru Informatii.
In primul semestru al anului in curs, Facebook a obtinut venituri de 500.000 de lire sterline la fiecare cinci minute si jumatate.
Datele a aproximativ 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite si mai multe tari UE, inclusiv Romania, au fost accesate ilegal de compania de consultanta britanica Cambridge Analytica, a anuntat reteaua de socializare online.
Cambridge Analytica, o firma specializata in analizarea datelor online, implicata in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit, a exploatat in scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetateni americani si europeni, utilizand datele sustrase pentru a le trimite reclame politice personalizate.
Citeste si:
Cambridge... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 11:07
Parlamentul European l-a lasat sa scape ieftin pe Mark Zuckerberg. Seful Facebook a cerut scuze si a promis imbunatatiri. Dar doar reguli politice clare pot tine in frau gigantul online.
A fost un rezultat atat de slab, ca iti venea sa arunci urland televizorul pe geam. Parlamentul European s-a aratat penibil de slab la audierea sefului Facebook, Mark Zuckerberg. In loc sa-i fie adresate intrebari precise si dure privind abuzul de date, influentarea alegerilor, fake news, bullying si evaziunea fiscala de care este acuzat acest serviciu de Internet, am asistat la o parada a vanitatilor.
Majoritatea eurodeputatilor au irosit timpul pretios cu remarci personale si cu o atitudine de cocosi care se plimba mandri prin curte.
Nu asa se face cand o autoritate europeana vrea sa-i interogheze pe diversi actori internationali importanti. Audierea a fost o sansa ratata si un motiv sa ne fie rusine de prestatia parlamentarilor europeni.
"Sorry" este cel mai usor cuvant
Fondatorul Facebook s-a obisnuit deja demult sa-si ceara scuze. In ultimul deceniu, Facebook a devenit un fel de monopol global al schimbului de informatii private. Si de fiecare data cand se intampla ceva serios, cand au loc abuzuri, Mark Zuckerberg se imbraca la costum si spune repede scuze, nu asta am urmarit. Da asigurari ca lucrurile se vor imbunatati. Lasa o impresie de nevinovatie si povesteste mereu de inceputurile sale modeste in vremea studentiei.
Dar tipul este demult miliardar si stie foarte... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 16:34
Mark Zuckerberg, cofondator si CEO al Facebook, si-a dat acordul pentru transmiterea in direct a audierii sale in Parlamentul European, unde va raspunde, marti, la intrebari in contextul scandalului Cambridge Analytica.
Initial, aceasta intalnire ar fi trebuit sa aiba loc in spatele unor usi inchise, dar majoritatea liderilor din Parlamentul European au fost de acord sa ceara presedintelui PE, Antonio Tajani, ca audierea lui Mark Zuckerberg sa fie transmisa live.
"Am discutat personal cu domnul Zuckerberg despre posibilitatea transmiterii live prin streaming a audierii sale. Sunt bucuros sa anunt ca el a acceptat aceasta solicitare. Aceasta este o veste minunata pentru cetatenii europeni", a anuntat Antonio Tajani pe platforma de socializare Twitter, scrie AFP.
I have personally discussed with Facebook CEO Mr Zuckerberg the possibilty of webstreaming meeting with him. I am glad to announce that he has accepted this new request. Great news for EU citizens. I thank him for the respect shown towards EP. Meeting tomorrow from 18:15 to 19:30- Antonio Tajani (@EP_President) May 21, 2018
Tajani l-a invitat pe Zuckerberg la aceasta audiere, spunand ca cei 2,7 de milioane de cetateni europeni care au fost afectati in cadrul scandalului Cambridge Analytica merita o explicatie completa.
Aceasta audiere va avea loc in contextul in care Uniunea Europeana va introduce noi reguli de protectie de datelor, in aceasta luna, reguli pe care Facebook a spus ca le va respecta.... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 15:04
Co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, si-a inchis contul de Facebook, in urma scandalului privind furtul de date a peste 87 milioane de utilizatori ai platformei.
Intr-un email trimis publicatiei USA Today, Wozniak a spus ca Facebook face multi bani din reclamele personalizate pentru utilizatori, in functie de datele folosite ilegal.
El a spus ca "profiturile se bazeaza pe informatiile utilizatorilor, insa ei nu primesc o parte din profit", arata Bloomberg.
Wozniak a mai afirmat ca mai degraba ar plati pentru a folosi reteaua de socializare.
"Apple face bani in urma produselor bune, nu pe urma voastra", a mai adaugat co-fondatorul Apple.
Intr-un interviu acordat, luni, Associated Press, Wozniak a marturisit ca se gandea de ceva timp sa isi stearga pagina de Facebook, dar a luat decizia abia dupa ce mai multi prieteni de-ai lui au facut acest pas saptamana trecuta.
"E o mare ipocrizie sa nu respecti intimitatea utilizatorilor, in conditiile in care
Zuckerberg isi cumpara atatea case langa cea in care locuieste, in Hawaii, tocmai ca sa aiba intimitate. El cunoaste valoarea ei, dar nu o respecta pe a mea", a subliniat Steve Wozniak.
Amintim ca Facebook se afla intr-o plina criza de imagine dupa ce s-a descoperit ca peste 50 milioane de conturi ale utilizatorilor au fost folosite in scop electoral, in 2016.
Cambridge Analytica a utilizat date sustrase in 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegatorilor americani si a le trimite reclame... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 11:50
Cei care folosesc Firefox pot evita sa fie urmariti de Facebook cu ajutorul unei extensii dezvoltate chiar de catre Mozilla, producatorul browser-ului.
Numita sugestiv Facebook Container, noua extensie pur si simplu izoleaza Facebook de restul activitatilor desfasurate in Firefox.
Tab-urile separate in care este deschis Facebook, fie ca este vorba de site-ul propriu-zis sau de alte instrumente care au legatura cu Facebook, precum postarea unui articol prin intermediul butoanelor de share, sunt colorate cu albastru si nu le este permis sa primeasca informatii din celelalte tab-uri.
Astfel, Facebook nu mai poate sa-si urmareasca utilizatorii in afara propriei platforme si nu va mai sti ce site-uri viziteaza acestia sau ce produse cumpara. In consecinta, nici nu-i va mai putea targeta cu reclame sau diverse alte mesaje.
Mozilla reuseste astfel sa capitalizeze inteligent si elegant trendul anti-Facebook din ultimele saptamani, care a culminat cu campania #deletefacebook.
Facebook isi poate urmari utilizatorii si daca acestia nu-i folosesc aplicatia, asadar, blocarea urmaririi cu aceasta extensie este cea mai buna masura de precautie pe care o pot lua utilizatorii in acest moment.
Firefox a reusit sa se evidentieze in ultima vreme tocmai prin masurile de protejare a utilizatorilor pe care le-a luat. Mozilla blocheaza atat reclamele, cat si trackerele folosite de diverse site-uri in modul Private al browser-ului sau.
Amintim ca Facebook este investigata... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 12:43
Co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a acceptat sa depuna marturie in Congresul SUA privind scandalul furtului de date.
Zuckerberg a acceptat o invitatie de a vorbi in fata Comitetului pentru Energie si Comert al Camerei Reprezentantilor, conform unui consilier care a luat parte la discutii.
Inca nu a fost stabilita o data, iar purtatorul de cuvant al comitetului a refuzat sa confirme informatiile conform carora audierea va avea loc pe 12 aprilie, potrivit The Guardian.
Comitetele judiciare si de comert ale Senatului l-au invitat si ele pe Zuckerberg la audieri. Acceptul CEO-ului Facebook vine in contrast cu refuzul sau de a aparea in fata Parlamentului britanic.
Zuckerberg a fost supus recent unor presiuni intense pentru a oferi explicatii publicului privind modul in care Facebook gestioneaza datele personale ale utilizatorilor, dupa ce compania a recunoscut in septembrie 2017 ca a vandut reclame agentilor rusi care doreau sa influenteze alegerile prezidentiale americane.
Citeste si UE pune presiune pe Facebook sa ofere explicatii in scandalul Cambridge Analytica
In octombrie, Facebook si-a trimis consilierul general, Colin Stretch, sa ia parte la audieri in Congres care au durat doua zile. In acest timp, Zuckerberg a calatorit in China si a distribuit pe Facebook fotografii cu costumul sau de Halloween.
Presiunea a crescut atunci cand s-a aflat ca datele personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook au fost obtinute de firma de consultanta... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 09:38
Co-fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a refuzat solicitarea Parlamentului britanic de a fi audiat in legatura cu scurgerea de date din scandalul Cambridge Analytica.
Seful Facebook isi va trimite in schimb unul dintre adjunctii principali, a anuntat compania.
Damian Collins, cel care conduce Comisia pentru Mediul digital, Cultura, Media si Sport, ii trimisese lui Zuckerberg o solicitare scrisa pentru a aparea in fata Parlamentului.
Facebook a raspuns printr-o scrisoare in care precizeaza ca il va trimite ori pe Mike Schroepfer sau pe Chris Cox, ambii lucrand pentru Zuckerberg de peste 10 ani si fiind printre cei mai vechi cu functii executive din companie, scrie The Independent.
In scrisoare nu se specifica motivele pentru care Zuckerberg nu va fi prezent.
Scrisoarea este semnata de Rebecca Stimson, sefa politicilor publice de la Facebook pentru Marea Britanie.
"Facebook constientizeaza interesul publicului si al Parlamentului pentru aceste probleme si este de acord privind necesitatea lamuririi acestor probleme de la cele mai inalte niveluri ale companiei de catre cei care au autoritatea de a va raspunde la intrebari. Astfel, domnul Zuckerberg a rugat personal unul dintre adjunctii sai sa ofere probe comitetului", se arata in comunicat.
De asemenea, in scrisoare se precizeaza ca doar 1% dintre cei care au descarcat aplicatia pe care a folosit-o Cambridge Analytica pentru a aduna datele sunt din Marea Britanie.
Zuckerberg a fost criticat in... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 14:42
Cambridge Analytica ar fi putut activa in Romania prin intermediul unui subcontractor, afirma consultantul britanic Rupert Wolfe Murray, cel care in 2016 a fost contactat de Mark Turnbull, un oficial al firmei, pentru a-i propune sa lucreze pentru PSD, in perioada campaniei electorale.
Murray a declarat, la Digi24, ca dupa ce a izbucnit scandalul cu colectarea de date personale, i-a scris lui Turnbull si l-a intrebat daca s-a mai implicat in campania electorala din Romania.
"A zis: nu, nu am lucrat sub numele Cambridge Analytica. Dar altii au zis ca ei folosesc foarte multe firme-capcana, cu alte nume. Faptul ca ei nu au lucrat sub numele Cambridge Analytica nu inseamna ca nu au lucrat sub alte nume", a declarat consultantul britanic.
Datele personale obtinute de Cambridge Analytica de la Facebook ar putea sa fi fost folosite de PSD in campania pentru parlamentarele din 2016, potrivit unor date care arata ca Rupert Wolfe Murray a fost solicitat sa lucreze pentru campania social-democratilor.
El a spus ca firma Cambridge Analytica a vrut sa il angajeze inainte de alegerile parlamentare din Romania, din 2016, pentru a lucra pentru Partidul Social Democrat (PSD), transmite Associated Press, citata de Washington Post.
Rupert Wolfe Murray a declarat pentru Associated Press, miercuri, ca Mark Turnbull, un oficial al Cambridge Analytica, l-a contactat in august 2016.
Acesta a citat un e-mail pe care Turnbull l-ar fi scris: "Ce am oferit este sa integram o echipa... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 21:25