Rusia a primit informatii din partea Statelor Unite privind instalarea temporara a sistemului antiracheta Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) in Romania.
Anuntul a fost facut vineri de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, argumentand ca sunt necesare clarificari suplimentare privind baza de la Deveselu.
"Am primit anumite informatii si explicatii despre motivele instalarii temporare a sistemului THAAD pe durata lucrarilor de intretinere la baza balistica din Deveselu, Romania. Analizam informatiile", a declarat Serghei Riabkov, citat de agentia de presa Tass.
Rusia "nu poate intelege ce sarcini va indeplini sistemul Aegis pentru uz terestru in domeniul apararii balistice. Poate ca problema este ca noi intelegem amenintarile in mod diferit fata de SUA si aliatii acestei tari", a subliniat Riabkov.
"De asemenea, nu este clar pentru Rusia cum pot Statele Unite - daca pot - sa garanteze ca lansatoarele universale Mk-41, incluse in sistemul Aegis Ashore, nu vor fi folosite pentru lansarea rachetelor sol-sol. Am discutat de multe ori despre aceasta problema cu colegii nostri americani in timpul negocierilor pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), atunci cand inca era posibil sa ajungem la un acord rezonabil si sa mentinem Tratatul. Cu toate acestea, decizia Statelor Unite de a submina Tratatul a prevalat. Tratatul probabil va inceta sa existe pe 2 august 2019", a subliniat Serghei Riabkov.
Sistemul balistic THAAD va fi... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 15:22
Rusia a decis sa desfasoare in Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile sa transporte rachete nucleare, ca raspuns la instalarea de catre Statele Unite a bazei lor antiracheta in Romania, a declarat Viktor Bondarev, seful Comisiei pentru Aparare si Securitate din Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului rus).
Moscova intentioneaza sa desfasoare escadrile de bombardiere strategice Tu-22M3 la baza aeriana Gvardeiskoie din Crimeea, a precizat Viktor Bondarev, luni, pentru agentia de presa RIA Novosti, afirmand ca instalarea mijloacelor sistemului de aparare antiracheta al SUA in Romania reprezinta o provocare serioasa pentru Rusia.
"Acest pas a schimbat in mod cardinal echilibrul de forte in regiune", a mai spus senatorul rus, potrivit caruia bombardierele desfasurate in Crimeea urmeaza sa fie modernizate in decurs de cativa ani, ceea ce va permite strapungerea sistemelor de aparare aeriana si aparare antiracheta "oriunde in Europa", conform RIA Novosti.
"Raza de actiune a unui Tu-22M3 si raza rachetelor de croaziera de la bordul sau vor permite transportarea focosului nuclear oriunde in Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de aparare antiracheta si al sistemelor de aparare aeriana inamice, iar luand in considerare si modernizarea sa pe parcursul urmatorilor ani la nivelul M3M si echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, acesta devine un vector universal pentru lovituri asupra tuturor tipurilor de tinte la o distanta de... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 15:32
Elementele antibalistice instalate de Alianta Nord-Atlantica in Romania si Polonia au vulnerabilitati, a declarat Serghei Soigu, ministrul rus al Apararii, dupa ce presedintele Vladimir Putin a avertizat ca Rusia detine o racheta invincibila.
"Se pare ca sistemul antiracheta (al NATO - n.red.) are vulnerabilitati", a spus Serghei Soigu, citat de agentia Interfax.
Joi, Vladimir Putin a sustinut ca un atac nuclear impotriva unui aliat al Moscovei va fi considerat un atac contra Rusiei. El a avertizat ca armata rusa detine o racheta de croaziera invincibila si va riposta imediat.
"Vom considera orice utilizare a armelor nucleare contra Rusiei sau a aliatilor ca fiind un atac nuclear impotriva natiunii noastre. Riposta va fi imediata", a subliniat Vladimir Putin intr-un discurs rostit in Parlamentul de la Moscova.
Liderul de la Kremlin a atras atentia ca armata Rusiei are o racheta invincibila, care "poate atinge orice zona din lume", neputand fi oprita de sistemele antibalistice instalate de Statele Unite in Europa si Asia.
Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud.
Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea amenintarilor balistice din Iran, in timp ce sistemul din Coreea de Sud vizeaza amenintarea nord-coreeana.... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 16:42
Elemente ale sistemului american antiracheta din Alaska si Coreea de Sud reprezinta o provocare la adresa Rusiei, iar Moscova nu are alta optiune decat sa-si consolideze propriile forte ca raspuns, a declarat Vladimir Putin.
Rusia nu poate sa stea degeaba si sa se uite in timp ce altii isi consolideaza capacitatile militare la frontierele sale in Orientul Extrem, asa cum s-a intamplat in Europa, a sustinut liderul de la Kremlin, joi, la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg.
Moscova este deosebit de ingrijorata de desfasurarea sistemului american antiracheta THAAD in Coreea de Sud, cu scopul de a contracara amenintarea rachetelor nord-coreene, si de consolidarea Fort Greely, in Alaska, o instalatie de lansare de rachete antibalistice, a spus Putin.
"Acest lucru distruge echilibrul strategic in lume", a subliniat el intr-o intalnire cu presa internationala, al carei inceput a fost transmis in direct de televiziunea rusa.
"Ceea ce se intampla este un proces foarte grav si ingrijorator. In Alaska, iar acum in Coreea de Sud, apar elemente ale sistemului apararii antiracheta. Trebuie sa stam degeaba si sa ne uitam la asta? Bineinteles ca nu. Ne gandim cum sa raspundem acestor provocari. Aceasta este o provocare pentru noi", a insistat el.
Citeste si:
Tensiuni intre Washington si Seul? Trump a cerut Coreei de Sud sa plateasca pentru scutul antiracheta american. A fost refuzatChinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 18:48
Seful Statului Major al armatei ruse sustine ca la baza Deveselu din Romania ar fi instalate rampe universale din care pot fi efectuate nu numai interceptari antiracheta, ci si lansari de rachete de croaziera de tipul Tomahawk.
"Structura acestui sistem include complexul antiracheta terestru Aegis Ashore (AAMDS) din Romania si se fac eforturi intense pentru desfasurarea unor instalatii antiracheta in 2018 in Polonia", a spus seful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, miercuri, la o conferinta pe probleme de securitate de la Moscova.
Scutul de la Deveselu a fost inaugurat in mai 2016. Acelasi tip de elemente ar urma sa fie instalate si in Polonia, a indicat el, apreciind ca, astfel, "toate obiectivele strategice situate in partea europeana a Rusiei se vor afla in raza de actiune a rachetelor de croaziera".
Generalul rus a mai spus ca desfasurarea sistemului antiracheta NATO reprezinta un factor de tensiune in Europa, iar Rusia trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a riposta fata de aceasta evolutie.
"Aceasta cantitate de arme antiracheta reprezinta o amenintare serioasa pentru potentialul de descurajare al Rusiei, mai ales avand in vedere modernizarea actuala a sistemelor de aparare antiracheta", a adaugat generalul Gherasimov.
"Important insa este ca Europa nu devine mai sigura in urma implementarii elementelor de aparare antiracheta", a subliniat seful Statului Major rus.
Citeste si Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o... mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 08:19
China si-a exprimat, miercuri, profunda ingrijorare dupa ce armata americana a inceput in aceeasi zi instalarea sistemului antiracheta THAAD intr-o baza de pe teritoriul Coreei de Sud.
Cu prilejul briefingului de presa zilnic, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a declarat ca Beijingul cere Statelor Unite si Coreei de Sud retragerea acestui sistem.
Washingtonul si Seulul afirma ca unicul scop al sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) este apararea impotriva rachetelor nord-coreene.
China si-a exprimat insa in mod repetat opozitia fata de instalarea THAAD, fiind preocupata ca puternicul radar al sistemului ii poate penetra teritoriul si submina securitatea. E cam aceeasi reactie pe care o are si Moscova de ani de zile referitor la scutul antiracheta al NATO din Europa, inclusiv cel inaugurat la Deveselu anul trecut.
Citeste o analiza scrisa de Dan Dungaciu despre ce vede Rusia cand se uita la Romania
Acordul privind THAAD a fost semnat anul trecut, iar capacitatea operationala completa ar urma sa fie realizata inainte de sfarsitul lui 2017.
Citeste si:
Coreea de Nord da iarasi fiori lumii intregi: Kim a lansat 4 rachete intr-o zi. Una ar fi putut ajunge pana pe teritoriul SUADictatorul Kim e mandru de testul cu rachete: A fost un exercitiu pentru lovirea bazelor americane din Japonia ...citeste mai departe despre "Chinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de Sud. E cam aceeasi suparare... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 14:41
Liderii Romaniei au adoptat o linie politica antirusa, inclusiv prin aplicarea sanctiunilor antiruse stabilite de UE, acuza Aleksander Botan-Harchenko, un oficial de rang inalt din cadrul MAE rus.
El a precizat ca sistemul de la Deveselu este o "amenintare" deoarece poate lansa rachete ofensive.
"Am observat din partea Bucurestiului o linie politica antirusa, rusofoba, in implementarea sanctiunilor si in retorica antirusa", a declarat, potrivit Russia Today, Aleksandr Botan-Harcenko, seful Departamentului pentru Afaceri Europene al Ministerului rus de Externe, calificand relatiile Rusiei cu Romania drept problematice.
"Conducerea Romaniei a transformat tara intr-un avanpost (NATO - n.red.), iar acest lucru este o amenintare clara pentru noi. Am transmis acest lucru partii romane, inclusiv public", a adaugat oficialul rus.
Citeste si: Rusia catalogheaza Romania drept "o amenintare clara" la adresa sa.
Rusia sustine ca sistemul antibalistic de la Deveselu, prezentat de Statele Unite si NATO ca avand rolul de a contracara amenintarile Iranului, poate fi dotat in secret cu rachete de croaziera Tomahawk, precizeaza Russia Today.
Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud.
Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 17:33
Sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF), a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest, respingand astfel acuzatiile Rusiei.
Rugat sa comenteze acuzatiile Rusiei, potrivit careia stationarea sistemului de aparare antiracheta Aegis in Romania ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare, purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest a declarat ca scutul de la Deveselu nu reprezinta o incalcare a INF.
"Nu este. Statele Unite isi mentin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru ca este in interesul securitatii noastre nationale sa respectam angajamentele luate pe scena internationala. Putem face asta, asigurand, totodata, securitate pentru aliatii nostri din Europa, si vom continua in acest sens", a precizat Earnest, intr-o conferinta de presa de la Casa Alba, potrivit Mediafax.
Intrebat de ce nu reprezinta o incalcare a Tratatului INF, purtatorul de cuvant nu a oferit explicatii, precizand in schimb ca SUA iau "foarte in serios" tratatele internationale semnate. "De aceea luam in serios si faptul ca partenerii nostri care semneaza astfel de tratate nu isi respecta angajamentele luate", a spus Josh Earnest.
SUA au acuzat Rusia ca a incalcat Tratatul INF
Statele Unite au acuzat, recent, Rusia ca ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare. In replica, Moscova a declarat ca acuzatiile sunt... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:35
Noul vicepremier rus Dmitri Rogozin, fost ambasador la NATO, a ridiculizat luni Romania pentru ca a permis instalarea unor elemente ale sistemului american antiracheta pe teritoriul sau, afirmand ca Bucurestiul nu va avea acces la acestea.
"Noi am analizat acordul pe care americanii l-au semnat cu romanii" pentru instalarea de interceptori de racheta apartinand Statelor Unite in Romania, in cadrul sistemului european antiracheta, a declarat luni Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO din 2008, in fata unor ofiteri din cadrul fortelor aerospatiale ruse, in cursul unei vizite la o unitate din Krasnoznamensk.
"Romanii pot sa creada ca sunt operatori importanti in interceptarea rachetelor, dar chiar si comandantul bazei, un militar roman, va avea dreptul sa intre doar in anticamera", a continuat el.
Comandantul roman al viitoarei baze de la Deveselu nu va vizita niciodata statia de control, a apreciat vicepremierul rus, pentru simplul motiv ca baza este americana si nu NATO.
Noul vicepremier le-a mai spus ofiterilor rusi ca, in opinia sa, Washingtonul i-a convins pe europeni ca au nevoie de "implicarea constanta a Statelor Unite in afacerile lor interne", rezultatele unei asemenea relatii fiind mai mult decat defavorabile pentru europeni.
Acestia au devenit "ostaticii si tintele unui (eventual) atac de razbunare", fara ca macar sa aiba acces la tehnologiile americane, a mai apreciat fostul ambasador rus la NATO.
Aceasta situatie este "extraordinar de ironica",... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 07:24