Europeni si chinezi s-au intalnit luni intr-un summit prin videoconferinta, cu scopul de a incerca sa-si aplaneze numeroasele divergente si a pregati o reuniune extraordinara a liderilor lor, insa fara speranta unei semnari, anul acesta, a unui acord cu privire la protectia investitiilor, relateaza AFP, citata de News.ro
"Asteptam un semnal la cel mai inalt nivel al unei vointe ca China sa-si creasca ambitiile mai ales in protectia investitiilor. Altfel, suntem hotarati sa jucam alta carte, cea a apararii intereselor noastre", a avertizat luni un oficial european de rang inalt.
Washingtonul i-a avertizat pe europeni, inainte de summit, ca "Partidul Comunicat Chinez (PCC, unic) vrea sa va oblige sa alegeti" intre Statele Unite si China, a avertizat seful diplomatiei americane Mike Pompeo.
Summitul a inceput la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei) intre reprezentantii UE - presedintii Consiliului Euripean Charles Michel, Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen - si premierul chinez Li Keqiang.
O a doua intalnire era prevazuta la ora locala 14.30 (15.30, ora Romaniei), cu presedintele Xi Jinping.
Insa nicio declaratie comuna nu este prevazuta, iar chinezii "nu au propus o conferinta de presa comuna", a precizat alt oficial european.
"China atribuie o mare importanta acestei intalniri si este dispusa sa colaboreze cu UE in vederea obtinerii unor rezultate pozitive", a dat asigurari un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 16:39
Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat vineri un summit european prin videoconferinta pe 23 aprilie, consacrat relansarii economice a Uniunii Europene, afectata din plin de pandemia de coronavirus.
"A venit timpul sa punem bazele unei redresari economice robuste", a afirmat el intr-un comunicat, a doua zi dupa un acord al ministrilor europeni privind un raspuns comun la criza, pe care l-a calificat drept "un progres semnificativ", informeaza AFP, DPA si Reuters.
"Acest plan trebuie sa ne relanseze economiile promovand in acelasi timp convergenta in UE. Bugetul UE va trebui sa joace un rol semnificativ aici", a mai afirmat Michel intr-un comunicat difuzat pe Twitter.
Liderii UE vor trebui sa exploreze "infiintarea unui Fond de relansare temporar pentru a asigura o redresare economica robusta in toate statele membre", se mentioneaza in comunicat.
Charles Michel sustine ca lucreaza cu Comisia Europeana la o "foaie de parcurs si un plan de actiune pentru a asigura bunastarea tuturor europenilor si pentru a aduce inapoi UE pe calea unei cresteri puternice, sustenabile si incluzive bazate pe o strategie verde si digitala".
Pachetul convenit de ministrii de finante aduce raspunsul fiscal al UE la pandemia de COVID-19 la 3.200 de miliarde de euro, cel mai mare din lume, pe langa masurile pe care statele membre le iau deja la nivel national.
Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 19:24
Traian Basescu a anuntat vineri seara, dupa finalizarea summitului privind bugetul UE, ca obiectivul tarii noastre a fost relaxarea conditiilor de accesare a fondurilor europene, iar suma alocata cadrului financiar multianual va fi mai mica fata de propunerea Comisiei Europene cu 100 de miliarde de euro.
Presedintele a prezentat concluziile negocierilor de la Consiliul European si a afirmat ca prima propunere de buget a lui Herman van Rompuy nu era buna pentru Romania.
"Pana in prezent s-au gasit niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde. Urmeaza ca pana la urmatorul consiliu sa se gaseasca solutii pentru alte 30 de miliarde. In acelasi timp, cel putin din punctul nostru de vedere, obiectivul a fost relaxarea conditiilor de accesare", a declarat Basescu.
Summitul UE a esuat. Sunt posibile noi reduceri ale bugetului peste propunerea lui Van Rompuy
"Pentru Romania era si este fundamentala conditia de accesare a banilor europeni", a afirmat presedintele Romaniei.
Astfel, la acest summit, tara noastra a reusit sa obtina un nivel al cofinantarii de 85% si includerea TVA in cheltuielile eligibile.
Cu privire la prefinantare, cifra la care s-a ajuns deocamdata este de 4%, insa Traian Basescu spera sa ajunga la nivelul de 7% cu ocazia negocierilor urmatoare.
Citeste mai multe despre Traian Basescu, despre concluziile dupa Consiliul European: Prima propunere, rea pentru noi pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 18:52
UE nu poate rezista procesului de globalizare in arhitectura actuala, de aceea, Uniunea trebuie sa fie unita, considera presedintele Traian Basescu. In opinia acestuia, scopul final va fi realizarea Statelor Unite ale Europei.
"Solutia pentru a ne proteja cei 800 de milioane de cetateni ai UE este ca in final, pe termen mediu, sa avem curajul sa realizam Statele Unite ale Europei(SUE), pastrandu-ne traditiile, cultura, limba si tot ceea ce tine de definirea fiecarei natiuni in parte.
Asa se vede Europa pana in 2020. Dupa aceasta etapa, va fi nevoie de un strans parteneriat intre SUE si SUA", a declarat seful statului in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate, desfasurata la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, Romania va fi sustinator fara rezerve al unei Uniuni Europene tot mai integrate.
"Nu este o sustinere la moda sau pe placul poporului, este o analiza, un punct de vedere foarte deschis si abrupt. UE nu va rezista efectelor globalizarii decat unita. Daca vom ramane fragmentati cu orgoliile nationale, UE nu va fi pe puntea de comanda a procesului de globalizare, ci va reactiona la efectele acestui proces", a mai afirmat Traian Basescu.
In ceea ce priveste summit-ul UE din data de 9 decembrie 2011, seful statului a precizat ca liderii UE au luat o decizie fundamentala care acopera un mare gol- lipsa de reguli sau de mijloace de impunere a regulilor pe care toti membrii le-au agreat odata cu semnarea tratatului de la Maastricht.
"Desi... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 20:25
Daca pana acum, una dintre principalele probleme ale guvernului era deficitul bugetar, lucrurile s-au schimbat, in urma noului acord fiscal, semnat de liderii europeni in cadrul summitului UE. In acest moment, deficitul structural intra pe scena economica in centrul celor mai multor dezbateri. Ce inseamna deficitul structural si cum ne afecteaza ?
Problema deficitului structural a fost readusa in atentia opiniei publice de insusi presedintele Romaniei.
Seful statului a declarat duminica, in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Cotroceni, ca Romania trebuie sa introduca in Constitutie limita deficitului structural la 0,5%. Acest lucru este obligatoriu, in baza aderarii la acordul interguvernamental, semnat si de statul roman, in urma summitului incheiat vineri.
Deficitul structural este diferenta dintre ceea ce statul poate incasa, din taxe si impozite, in mod normal, si cheltuielile curente.
De asemenea, deficitul structural este un instrument tehnic, folosit pentru evaluarea sustenabilitatii politicii fiscal-bugetare, pe termen mediu. Pe termen lung, in alcatuirea bugetului se iau in calcul mai multi factori.
De exemplu, daca in alcatuirea bugetului pentru o perioada indelungata de timp, o familie se bazeaza pe bani trimisi de rudele din strainatate, (bani trimisi cu regularitate pana atunci), in momentul in care transferul de bani inceteaza, familia se va confrunta cu un deficit structural. In acel moment, in alcatuirea bugetului, le va lipsi o... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 07:52
"Ce-a fost nu va mai fi si ce va fi va fi mai greu. O lume cu bani mai scumpi si mai putini, cu rigori mai multe si cu mai putina incredere.
Lumea de dinainte de 2008 era o lume de maxima incredere: lucrurile mergeau bine, banii alergau pe planeta, oamenii aveau incredere ca vor avea slujbe, ca vor avea salarii mai mari. Acum, ne incadram intr-o noua normalitate de munca si de lupta pentru a face fata acestei noi normalitati. Nu mai merge cum a mers cu jucarii, se va merge pe competitivitate", a declarat pentru Business 24 consilierul guverantorului BNR, Adrian Vasilescu.
Dupa doi ani complicati, in care economia Romaniei a fost tinuta in "viata" cu mari sacrificii, vor urma ani la fel de grei, ssub atenta observare a Uniunii Europene. Constitutia va trebui modificata pana la sfarsitul anului viitor, act in care va trebui introdusa legea legea fundamentala a prevederilor "acordului de uniune fiscala" convenit la Bruxelles saptamana trecuta, care limiteaza deficitul structural la 0,5% din PIB.
In urma discutiilor de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a angajat Romania intr-un tratat care prevede c onstrangeri bugetare si norme fiscale mult mai dure.
Insa, aceasta rigoare bugetara ne-ar fi fost impusa oricum, nu prin institutii europene ci prin piata insasi, fiindca actuala criza ne arata limpede ca banii sunt mult mai scumpi si mai putini, spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
In opinia acestuia, tarile cu deficite mari, care au... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:00
Presedintele Traian Basescu a explicat ca noul acord fiscal nu ii va afecta in niciun fel pe romani si a precizat ca bugetul prevazut pentru anul viitor nu se va schimba din cauza noului acord. De asemenea, seful statului a punctat deciziile de la summit aduc schimbari importante in politica fiscala.
"Subiectul Uniune este foarte putin discutat la noi si cred ca este obligatia mea sa fac acest exercitiu de explicare. Pentru a intelge ce s-a intamplat la Bruxelles, ar trebui sa incepem cu : de ce am ajuns aici.
- De ce Uniunea este in situatia de a fi in mare dificultate economica si financiara, de ce diversi analisti canta prohodul. De ce increderea in finantele internationale este tot mai scazuta si exista o dispozitie tot mai mica de a imprumuta statele UE si ale eurozonei in special.
- Ar trebui sa vedem dincolo de moneda euro, cum a functionat UE in sustinerea monedelor sale, pentru cunoscatori, exista foarte clar ca au existat 2 piloni.
- Primul a fost Pactul de stabilitate si crestere, pact care a fost adoptat in 1992.
- Desi limitele de 3% deficit si grad de indatorare 60% pentru datoria publica figurau in acest tratat, respectarea acestor criterii se baza pe cateva elemente.
- Primul era responsabilitatea individuala a statului membru. Un alt element care functiona erau eventuale presiuni ale Comisiei Europene. In sfarsit, daca exista un motor eficient, in ceea ce prive respectarea pactului, acesta era numai pentru statele care erau in afara... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:00
Romania a semnat acordul interguvernamental convenit de liderii europeni in urma summitului UE. In timp ce bancherii din tara apreciaza ca statul roman poate castiga de pe urma summitului, mai multi analisti international atrag atentia ca acordul pierde din vedere un lucru important.
Presedintele Raiffesien Bank Romania, Steven van Groningen, sustine ca deficitul impus "dinafara" este un lucru pozitiv, pentru statul roman, pentru ca este o regula care trebuie respectata. In plus, acesta crede ca Romania a castigat, de pe urma summitului.
"Faptul ca s-au alocat mai multi bani pentru Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) este un lucru bun, intrucat "cu cat e mai buna stabilitatea in zona euro, cu atat e mai bine pentru Romania", a spus van Groningen.
Romanii sa nu fie pesimisti
In opinia sa, romanii nu trebuie sa fie pesimisti pentru ca "trebuie sa vedem ce se intampla in jurul nostru si sa tragem invatamintele necesare".
Potrivit sefului Raiffeisen Romania, faptul ca Romania produce lucruri ieftine, dar eficiente, poate fi un avantaj in actualul context.
"Romania face parte din Europa de Sud Est. Investitorii se uita la o zona, nu la o tara. Romania ar trebui sa fie forta nr 1 in Europa de Sud Est si poate atrage investitii care duc la o crestere economica" , a spus van Groningen, in cadrul unei emisiuni.
Acesta adauga ca investitiile straine atat de necesare statului roman trebuie atrase printr-o viziune "viziune clara".
Cum sa atragem... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:19
Intalnirea ministrilor de finante ai statelor UE, care urma sa aiba loc miercuri, inaintea summitului UE de la Bruxelles, a fost amanata. In asteptarea unor solutii concrete, pietele financiare "fierb", iar speculatiile incep sa ia nastere.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu este de parere ca, in acest moment, are loc de fapt "marea imparteala" a datoriilor suverane. Potrivit acestuia, lupta cea grea se da intre bancherii europeni, somati sa sustina 50% din datorie si liderii europeni. "Cea mai mare si mai grava decizie din istoria ultimilor zeci de ani va viza marea imparteala. Paradigma consta in faptul ca bancile si bugetul UE vor trebui sa-si imparta povara", a declarat consultantul, pentru Business24.
- Se discuta foarte mult in ultima vreme despre crearea unei trezorerii europene. Se pare ca Statele Unite ale Europei incep sa prinda contur.
- Crearea unei Trezorerii europene inseamna deja un Guvern pentru statele care conteaza din zona euro. Inseamna, de fapt, o marginalizare a statelor sarace. De fapt, liderii "de facto" ai UE si-au dat seama ca pentru acest club elitist conteaza numai unii. Aici nu functioneaza principiul "unul pentru toti si toti pentru unul, ci principiul "cei mari si restul", iar cei mari si-au dat seama ca statele periferice nu conteaza. Deciziile mari vor fi luate in cadrul acestui Guvern "de facto" al UE.
Comisia Europeana va lua decizii pentru toti si ne va oblige sa facem diverse lucruri, in timp ce Guvernul UE, format din... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 08:36