Organizarea alegerilor anticipate ar prelungi criza politica si instabilitatea din Republica Moldova, declara Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe.
Bogdan Aurescu a apreciat la RFI Romania ca "este important ca exista un Guvern la Chisinau, dupa o perioada de instabilitate politica (...) si din acest punct de vedere, formarea acestui Guvern reprezinta pana la urma un pas important in solutionarea crizei politice de la Chisinau".
Fostul sef al diplomatiei romane nu crede ca alegerile parlamentare anticipate ar fi o solutie: "Nu cred ca in acest moment Republica Moldova isi poate permite alegeri anticipate, adica inca o perioada de dezbateri electorale aprinse, asa cum o arata si aceste manifestatii care sunt in strada si care de fapt sustin alegerile anticipate. Prin urmare, (ar fi) o solutie care ar prelungi criza politica si instabilitatea din Republica Moldova. Pana la urma, stabilitatea Republicii Moldova este foarte importanta nu doar pentru Republica Moldova in ...citeste mai departe despre "Aurescu: Nu cred ca Republica Moldova isi permite acum alegeri anticipate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 11:37
Inca din primele zile din 2016, de la invalidarea sedintei de vot a guvernului-desemnat al lui Ion Sturza, Republica Moldova pare ca se pierde intr-o criza politica fara precedent.
A urmat un conflict institutional intre presedinte si Parlament in care Nicolae Timofti a respins in repetate randuri posibilitatea desemnarii lui Vladimir Plahotniuc pentru functia de premier.
Plahotniuc, cel mai bogat om din Moldova, pare sa fie cu adevarat motivul instabilitatii in Moldova de peste Prut.
Imbogatit in anii tulburi de dupa declararea independentei, Plahotniuc si-a consolidat averea in timpul guvernarii comuniste din 2001-2009, pentru ca in 2009 sa cumpere literalmente Partidul Democrat al lui Dumitru Diacov, sa-l rebranduiasca in partid de stanga pro-european si sa se avante intr-o lupta pentru putere cu PLDM, partenerul de coalitie condus de Vlad Filat.
Inca din 2009 PLDM s-a axat pe ministerele care gestioneaza bani, precum Ministerul Finantelor, in timp ce PD a preluat ...citeste mai departe despre "Republica Moldova, o tara prinsa intre orgoliul liderilor politici si indiferenta partenerilor externi" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 18:11
Romania poate gasi in instabilitatea politica si economica din Republica Moldova o oportunitate de a scoate tara de peste Prut de sub influenta Rusiei si de a consolida relatiile in cadrul Uniunii Europene.
Ipoteza apartine agentiei americane de analize Stratfor, care arata ca "incepand din anul 2009, Administratia de la Chisinau s-a orientat spre integrarea europeana a Republicii Moldova", relateaza Mediafax.
R.Moldova, la un pas de catastrofa: Triumful coruptiei si reduta politica a Rusiei Interviu
"Cu toate acestea, clivajul politic - in principal intre formatiunile proeuropene (Partidul Democrat si Partidul Liberal-Democrat) si cele proruse (Partidul Comunist si Partidul Socialist) - au generat un impas politic semnificativ la Chisinau. Aspiratiile Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana au suferit o lovitura majora recent, cand premierul proeuropean Chiril Gaburici a demisionat. (...)
R. Moldova era deja intr-o criza economica majora. Caderea Guvernului ...citeste mai departe despre "Stratfor: Instabilitatea din Republica Moldova, o oportunitate pentru Romania sa o salveze de Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 19:30