Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Problemele din Europa Centrala si de Est nu trebuie exagerate

Problemele din Europa Centrala si de Est nu trebuie exagerate

Problemele economice din Europa Centrala si de Est nu trebuie exagerate, a spus Jacek Rostowski, ministrul polonez al finantelor, intr-un interviu pentru BBC, relateaza Reuters. 

Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul Fondului Monetar International (FMI), dupa ce aversiunea globala fata de risc si blocarea creditarii au ingreunat accesul la capital.

Oficialul polonez a spus ca, exceptand tarile baltice, se asteapta ca cele mai multe state din Europa Centrala si de Est sa aiba o evolutie a produsului intern brut mai buna decat a multor tari din Europa de Vest.


"Situatia este aceea ca, utilizand resurse relativ mici, putem face foarte mult pentru stabilizarea acestor economii", a spus oficialul.


In acest context, Rostowski a facut referire la decizia luata de liderii G20 pentru triplarea resurselor financiare ale Fondului Monetar International (FMI), la 750 miliarde dolari.


Romania a obtinut, in martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale.


Economia poloneza se confrunta cu o scadere accentuata, in conditiile unei recesiuni care se adanceste in zona euro, principalul partener comercial al tarii.


Totusi, aceasta este asteptata sa aiba o evolutie mult mai buna decat alte economii emergente din Uniunea Europeana, datorita pietei interne mari.


Ministerul polonez al finantelor se asteapta ca economia sa creasca cu 1,5-2% in primul trimestru din 2009.


Rostowski a mai spus ca exista temeri in legatura cu Ucraina si Moldova si ca este foarte probabil ca instabilitatea politica sa persiste.


"Pe de alta parte, vorbim despre instabilitate politica interna. Nu vorbim despre posibilitatea de a se ajunge la un conflict armat", a spus Rostowski.


Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat vineri ca are "dovezi" ale implicarii Romaniei in protestele care au avut loc in Republica Moldova saptamana aceasta. Romania a negat acuzatiile. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1241 ori