Investitia in actiunile SIF Moldova (SIF2) este oportuna, datorita structurii portofoliului, politicilor profesioniste de management al activelor si respectarii standardelor corporative. Departamentul de analiza al casei de brokeraj Tradeville a calculat un pret teoretic pentru titlurile SIF2 de 1,5335 RON/actiune, pentru un interval de 12 luni.
"Cu unul dintre cele mai echilibrate portofolii din sectorul sau, SIF Moldova a inregistrat in ultimii cinci ani rezultate financiare imbucuratoare. Profitul net consemnat la finalul lunii august confirma potentialul unei evolutii ascendente a titlurilor SIF2, avand ca termen perioada aprilie-mai a anului urmator, in linie cu evolutia din ultimii patru ani", considera Bogdan Gherghe, autorul raportului de analiza Tradeville.
Principalele argumente aduse de analistul Tradeville sunt: discountul actual dintre pret si VUAN la finalul lunii august foarte atractiv, de 45,68%, profitul net la 8 luni, de 98,5 milioane RON (0,1897 RON/actiune), conjuctura macroglobala favorabila atragerii de investitori pe bursa locala. "Trebuie evidentiata structura echilibrata a portofoliului, procentul ridicat al activelor listate in total portofoliu, precum si nivelul adecvat al lichiditatilor.
Retinem ca top cinci participatii, exprimate ca procent din total activ, sunt Erste Bank (23,15%), Banca Transilvania (11,87%), BRD-GSG (10,69%), Fondul Proprietatea (10,34%) si OMV Petrom (6,72%), in timp ce activele monetare de 91,47 mil. RON... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 15:50
1Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a obtinut un fotoliu in Consiliul de Administratie al SIF Moldova (SIF2), in urma alegerilor din 4-5 aprilie, unde au mai candidat si alte nume celebre.
SIF Moldova, care administreaza active de aproape 1,2 miliarde de lei (260 de milioane de euro) si detine rezerve de 90 de milioane de lei (20,5 milioane de euro), a atras in cursa pentru un loc in Consiliul de Administratie si pe actualul presedinte, Costel Ceocea, pe vicepresedinte, Liviu Doros, pe Horia Ciorcila, directorul Bancii Transilvania, dar si pe Radu Hanga seful fondurilor de investitii BT sau pe Valentin Ionescu, fostul director general al BVB.
Andrei Hrebenciuc a devenit la 28 de ani cel mai tanar membru in consiliul de administratie al unui SIF, chiar daca nu are experienta in piata de capital romaneasca.
Fiul politicianului Viorel Hrebenciuc este, incepand cu acest an, si lector universitar in cadrul ASE Bucuresti. De altfel, el este si doctor in Economie.
Experienta de afaceri: firme radiate si fara profit
Andrei Hrebenciuc este sau a fost actionar la mai multe firme, multe dintre ele radiate. Tanarul membru al Consiliului de Administratie SIF Moldova, a invesit cu precadere in domeniul modei, dar si in agricultura.
Moda, un domeniul falimentar. Spre exemplu, el figureaza ca actionar la Vero Moda Fashion SRL (radiata in 2007), la Vlad Family Fashion (radiata in 2007), Moda Zilei Group 2004 (radiata in 2007). Pentru niciuna dintre aceste... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 14:05
Consiliul de Administratie al SIF Moldova (SIF2) propune actionarilor rascumpararea unui pachet de actiuni reprezentand 10% din capitalul social, evaluat pe bursa la 76,8 milioane lei, si distribuirea unui dividend in scadere cu 23%, la 0,17 lei/actiune.
Rascumpararea actiunilor ar urma sa se realizeze la un pret de cel mult 1,6 lei/titlu. Pretul maxim este cu 8% peste cea mai recenta cotatie a actiunilor pe bursa, de 1,481 lei.
Programul de rascumparare ar urma sa se deruleze pe o perioada de noua luni de la publicarea deciziei AGA in Monitorul Oficial. Actiunile rascumparate vor fi anulate, capitalul social urmand sa scada cu valoarea titlurilor respective. Titlurile vor fi rascumparate cu bani din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societatii de investitii financiare.
"Executia programului de rascumparare depinde de oportunitatile pietei si de disponibilitatea lichiditatilor necesare", se arata intr-un material prezentat de SIF Moldova pentru informarea actionarilor.
Propunerea de rascumparare urmeaza sa fie discutata intr-o adunare generala extraordinara a actionarilor, pentru care cvorumul necesar este ridicat. Astfel, prezenta la prima convocare trebuie sa fie de minim 75% din actiuni, iar la a doua convocare de cel putin 50% din drepturile de vot. Prezenta maxima inregistrata pana acum in AGA SIF Moldova nu a trecut de 40%.
Hotararile AGEA pot fi adoptate la prima convocare cu votul a minim al actionarilor care detin cel putin 50%... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 08:01
SIF Transilvania (SIF3) a ramas cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri si a incheiat anul trecut un profit record de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro), insa activul net a scazut cu 14,33%, la 1,14 miliarde lei, in principal ca urmare a vanzarii unor pachete de actiuni Erste si BRD.
In luna decembrie, societatea de investitii financiare a inregistrat pierderi pentru a doua luna consecutiv, astfel ca profitul a coborat cu 7,9 milioane lei, de la nivelul de 220,2 milioane lei de la finele lunii noiembrie, potrivit informatiilor transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Castigul pentru tot anul trecut a depasit cu 2,2% precedentul record inregistrat in 2011, de 207,7 milioane lei, cand SIF Transilvania a vandut catre Erste intregul pachet de actiuni detinut la BCR, pentru 123,6 milioane lei si aproximativ 1% din actiunile Erste.
Efectele tranzactiei cu Erste au fost vizibile si in 2012, cand SIF Transilvania a inceput sa vanda din actiunile primite la banca austriaca. In primele noua luni, societatea de investitii financiare a cedat 0,43% din actiunile Erste si 0,7% din titlurile BRD. Astfel, la finele lunii septembrie, SIF Transilvania mai avea 0,67% din titlurile Erste si 3,07% din titlurile BRD.
Activul net al societatii a scazut cu 0,71% in luna decembrie, de la 1,148 miliarde lei, la 1,14 miliarde lei. Totodata, activul net este in scadere cu 14,33% fata de finele anului 2011, de 1,331 miliarde lei, astfel ca SIF Transilvania a inregistrat cea... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 08:41
Veniturile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 68% in primele noua luni, la 226 milioane lei (51 milioane euro), sustinute in principal de tranzactiile realizate cu titluri din portofoliu, in valoare cumulata de 160 milioane lei (36 milioane euro).
In primele noua luni ale anului trecut, societatea de investitii financiare a consemnat venituri de 134,5 milioane lei.
"In paralel cu operatiunile de vanzare, ce au vizat titlurile EBS (Erste - n.r.) si BRD, s-au efectuat operatiuni de acumulare, avand in vedere un orizont investitional pe termen lung, in conditiile in care pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2012, titlul EBS s-a apreciat cu 31,7%. Cele mai consistente expuneri din totalul activelor apartinand sectorului financiar raman Erste Bank (24,61%), alaturi de BRD (12,5%) si Banca Transilvania (9,6%). Strategia pe emitentul Erste Bank este, in continuare, de reducere a expunerii, concomitent cu valorificarea lichiditatii ridicate, a volatilitatii titlului si reactivitatii acestuia fata de piata. Aceste premise creaza conditii pentru operatiuni de trading. In ce priveste participatia BRD, vanzarile efectuate au redus impactul deprecierii activelor SIF Moldova ca urmare a evolutiei nefavoarabile a acestui titlu", se arata in raportul Consiliului de Administratie al SIF Moldova.
SIF Moldova si-a redus participatia la BRD cu aproape 0,97% in acest an, la 2,31% la finele lunii septembrie, fata de pachetul de 3,28% detinut la finele anului trecut. Cel mai... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 09:05
Depozitarul Central va distribui in lunile octombrie si noiembrie dividende pentru actionarii SIF Moldova.
SIF Moldova va plati actionarilor, utilizand serviciul national lansat de catre Depozitarul Central, dividendele aferente anului 2011 impreuna cu dividendele neincasate din anii 2009 si 2010.
Valoarea dividendului brut pe actiune pentru anul 2011 este de 0,22 lei.
Plata dividendelor catre actionarii SIF Moldova se va efectua pentru persoane fizice rezidente cu detineri de minim 100 actiuni in numerar la ghiseele si oficiile postale din mediul rural si urban. Actionarii care beneficiaza de dividende sunt cei inregistrati in registrul actionarilor emitentului la data de 27 aprilie 2012.
Societatea de Investitii Financiare Moldova (SIF 2) a raportat un profit net in valoare de 128,81 milioane de lei pe primul semestru din acest an, in crestere de 3,8 ori comparativ cu valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut, cand rezultatul net s-a cifrat la 33,53 milioane de lei.
Profitul SIF Moldova a crescut de aproape patru ori, in primul semestru mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 12:17
SIF Muntenia a realizat un profit net de 51,929 milioane lei in primul semestru al anului, de cinci ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent.
In primul semestru din 2011, SIF Muntenia a raportat un profit net de doar 10,149 milioane lei, conform datelor financiare remise Bursei de Valori Bucuresti, scrie Agerpres.
La 30 iunie 2012, SIF Muntenia a raportat venituri totale de 108,7 milioane de lei si cheltuieli de aproximativ 46,9 milioane lei.
La aceeasi data, datoriile societatii atingeau 131,651 milioane de lei, iar creantele de incasat la 14,4 milioane lei, in timp ce capitalurile proprii atingeau 1,1 miliarde de lei.
Si Societatea de Investitii Financiare Moldova a raportat un profit net pe primul semestru de 128,81 milioane de lei, de 3,8 mai mare decat cel din aceeasi perioada a 2011.
Profitul SIF Moldova a crescut de aproape patru ori, in primul semestru
SIF Oltenia a raportat un profit de 54,296 milioane de lei pentru primele sase luni ale 2012, de doua ori mai mult decat anul trecut, cand raportase un profit de 29,47 milioane de lei.
Profitul SIF Oltenia aproape se dubleaza in primul semestru
La randul sau, si SIF Banat Crisana a incheiat primul semestru cu un profit de 96,4 milioane de lei, de 6,7 ori mai mare decat cel inregistrat in primul semestru din 2011. Astfel, societatea s-a plasat pe a treia pozitie intre SIF-uri, fiind devansata de SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3), care au consemnat castiguri... mai mult
Miercuri, 15 August 2012, ora 10:35
Rezultatele financiare ale anului 2011 consemneaza pentru Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova, ce are sediul central in municipiul Bacau, venituri in valoare de 328.850.085 de lei, cheltuieli cifrate la 99.660.502 de lei si realizarea unui profit net de 191.493.692 de lei, in crestere cu 100 la suta fata de anul precedent.
Faptul se constituie intr-un record de eficienta pentru aceasta institutie financiara fondata in 1997 si cotata la bursa din 1999.
Ca urmare, Consiliul de Administratie va propune Adunarii Generale a Actionarilor, programata in data de 5 aprilie 2012, repartizarea unui divident brut de 0,22 de lei pe actiune, fapt ce ar conduce la un fond total destinat acestei operatiuni in valoare de 114,2 milioane de lei, cu o rata de distribuire a profitului net de aproximativ 60 la suta.
Sif Moldova urmareste achizitionarea de actiuni la companiile energetice ce vor fi listate in anul 2012
"Fondul de dividende astfel construit reprezinta mai mult de 88 la suta din totalul disponibilitatilor existente la finele anului trecut. Acest fapt este urmarea, in special, a managementului bun in derularea actiunilor de vanzare a actiunilor BCR, precum si a investitiilor de capital efectuate", a precizat presedintele director general al SIF Moldova, Costel Ceocea.
Potrivit acestuia, cresterea dividendului brut propus pentru repartizare, comparat cu dividendul repartizat in exercitiul financiar anterior este de 144 la suta, "cel mai mare sport... mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 17:19
Societatea de Investitii Financiare Moldova (SIF2) a obtinut anul trecut un profit net de 97,17 milioane lei, cu 4,1% mai mic decat cel din 2009, potrivit rezultatelor financiare preliminate publicate vineri de companie, relateaza NewsIn. In 2009, SIF Moldova obtinuse un profit net de 101,33 milioane lei.
Societatea a atras venituri totale de 170,48 milioane lei in 2010, cu 11,4% sub nivelul din anul precedent, de 192,42 milioane lei.
Totodata, cheltuielile companiei au scazut cu 29,8%, ajungand la 58,99 milioane lei.
SIF Moldova are un capital social de 51,9 milioane lei, divizat in 519,08 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 11:50