Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Erste cumpara inca 24% din BCR

Erste cumpara inca 24% din BCR

Erste Group a incheiat un acord cu patru actionari minoritari ai BCR prin care compania va achizitiona o participatie de 24,12% din actiunile Bancii Comerciale, conform NewsIn.

"Dupa finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achizitia va fi executata printr-o serie de tranzactii. SIF Moldova poate subscrie la acelasi acord, in cazul in care opteaza pentru acest lucru", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Erste Group.

Termenii financiari ai acordului prevad: actiuni Erste Group la schimb pentru maximum 2.060.418.750 actiuni BCR, la un raport de schimb 1:127,9583, cash pentru maximum 424.190.702 actiuni BCR la un pret de lei 1,0385 per actiune, cash pentru maximum 133.676.584 actiuni-profit BCR 2011 cu valoare nominala de lei 0,1 per actiune.

"Erste Group acorda SIF-urilor participante optiunea de a vinde actiunile care nu sunt tranzactionate in 2011, in aceleasi conditii ca si in oferta curenta (Put option). Aceasta optiune este valabila in 2012 si 2013. La finalul tranzactiei, participatia Erste Group la BCR va creste la 93,52%", se arata in comunicat.

In comunicat se mentioneaza ca, dat fiind pretul mediu din ultima luna al unei actiuni Erste Group (25,69 euro), valoarea BCR in cadrul tranzactiei reflecta un multiplu al capitalurilor proprii (pret/valoare contabila) de x1,26, in linie cu estimarile pietei pentru bancile romanesti si din Europa Centrala si de Est. Conform RAS, multiplu este de 1,86. Banca independenta de investitii Rothschild confirma obiectivitatea conditiilor financiare ale tranzactiei.

Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 435,0 milioane euro (avand in vedere valoarea medie a unei actiuni Erste Group in ultima luna, 25,69 euro, valoarea tranzactiei este 519,7 milioane euro). Contributia in numerar va fi finantata din profitul reportat la Grupului, in timp ce schimbul de actiuni va fi finantat prin emiterea a maximum 16.102.267 actiuni noi pe parcursul tranzactiei, utilizand capital autorizat existent.

Strategia noastra a fost intotdeauna sa detinem maximum posibil in filialele noastre si suntem bucurosi sa avem acum aceasta posibilitate si la BCR. In pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca si investitor strategic, are o viziune pe termen lung si isi mentine increderea si angajamentul fata de Romania", a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.

Acordul prevede ca SIF-urile participante renunta la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale.

La finalul tranzactiei, fiecare SIF participant va detine maximum 1,0% in Erste Group. Participatiile SIFurilor in cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de detinere - fiecare SIF participant poate tranzactiona maximum 25% din actiunile Erste Group imediat dupa achizitionare, si la fel pe parcursul urmatoarelor intervale de 6 luni, 12 luni si respectiv 18 luni din momentul achizitiei.

Aditional tranzactiei cu SIF-urile participante, Erste Group va continua sa faca anual oferte de cumparare separate actionarilor BCR (0,48%) care au dobandit actiuni rezultate din programul de oferta de actiuni adresat salariatilor, folosind acelasi principiu de calcul ca si in 2010.

Tranzactia nu modifica fondul comercial al Erste Group. De asemenea, deoarece componenta principala a tranzactiei consta in schimbul de actiuni, impactul negativ asupra capitalurilor proprii Erste Group este de maximum 0,1% datorita emiterii de noi actiuni.

In octombrie 2006, Erste Group a finalizat achizitia unei participatii de 61,9% de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), de la BERD si de la IFC. In noiembrie 2006, Erste a mai achizitionat o participatie de 7,2% in BCR, printr-o oferta facuta angajatilor BCR. SIF-urile detin impreuna o participatie de 30,12% la BCR (SIF Banat Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia - fiecare 6,0% iar SIF Oltenia - 6,12%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1904 ori