Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SIF Moldova a castigat un proces cu AVAS

SIF Moldova a castigat un proces cu AVAS

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, pe 19 octombrie, un recurs declarat de SIF Moldova (SIF2) impotriva unei decizii din 2006 prin care societatea de investitii financiare era obligata sa plateasca Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) 7,85 milioane dolari.

Hotararea este definitiva si irevocabila, iar actele de executare silita au fost anulate, se spune intr-un comunicat al societatii transmis, marti, Bursei, transmite Mediafax.

Instanta a dispus, in iunie 2006, executarea silita a SIF Moldova pentru suma de 7,85 milioane de dolari, echivalentul a 12 bilete la ordin avalizate de fostul fostul Fond al Proprietatii Private II Moldova (FPP II Moldova), actuala SIF Moldova.

Majoritatea biletelor la ordin avalizate de FPP II au facut obiectul unor actiuni in instanta, prin care s-a contestat valoarea obligatiilor de plata pe care societatea le are fata de AVAS, rezultate din avalizarea unor bilete la ordin emise in perioada 1995-1996 in favoarea fostei Bancorex.

SIF Moldova si AVAS au incheiat in 2003 un protocol care prevedea plata esalonata a sumei reprezentand o parte a garantiilor acordate de FPP II Moldova pentru o serie de credite nerambursate, insa ulterior protocolul nu a mai fost respectat.

FPP II a acordat garantii pentru mai multe credite contractate de o serie de firme private de la mai multe banci. In conditiile in care firmele nu au restituit banii, societatea de investitii financiare (SIF) Moldova, succesoarea FPP, este obligata sa achite sumele.

Ca urmare a litigiilor inregistrate pe rolul instantelor de judecata, au fost pronuntate hotarari judecatoresti prin care a fost recunoscuta valabilitatea unor bilete la ordin sau, dupa caz, unele au fost anulate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 976 ori
Citeste mai multe despreavas sif bursa indici