Iesirile nete de capital din Rusia, provocate de criza ucrainenana si deprecierea rublei, au crescut anul trecut de 2,5 ori, la 151 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii Rusiei, care spera la o revenire la calm in 2015.
In 2013, acest fenomen recurent in Rusia a dus la retragerea din tara a unor fonduri de 61 de miliarde de dolari, informeaza Mediafax.
Banca centrala estima la inceputul lunii decembrie sa retragerile de capital vor totaliza 128 de miliarde de dolari, dar deprecierea rublei la sfarsitul anului trecut, din cauza prabusirii cotatiilor petrolului si a panicii populatiei care a cumparat masiv valuta, a agravat fenomenul.
In trimestrul patru, retragerile de capital au atins 72,9 miliarde de dolari, fata de 16,9 miliarde de dolari cu un an in urma.
Banca centrala a explicat ca indicatorul a fost umflat de lichiditatile si valuta puse la dispozitia bancilor, pentru a le ajuta sa reziste devalorizarii rublei.
Iesirile de capital au fost accelerate de rambursarea de datorii contractate de companii ruse in strainatate, pe fondul accesului limitat la finantarea pe pietele externe, din cauza sanctiunilor occidentale.
"In 2015, valoarea acestor plati externe se va reduce, ceea ce va avea un efect pozitiv asusra iesirilor de capital", a precizat banca centrala.
Economistii bancii rusesti Alfa Bank au avertizat insa ca retragerile de capital se vor mentine la un nivel foarte ridicat in 2015, in conditiile in care banca centrala va continua sa... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:35
Razboiul sanctiunilor indreptate impotriva Rusiei nu pare sa dea rezultatul dorit de catre Occident. SUA si UE par sa fi mizat de la inceput pe strategii gresite, iar efectul acestora poate destabiliza inca odata economia globala.
In urma cu patru ani, europenii deschideau poarta unei cooperari cu Kievul sub promisiunea unei cresteri economice stabile rezultate in urma aplicarii unor masuri reformiste care sa sporeasca stabilitatea democratiei in Ucraina.
Masura parea copiata dupa modelul saptezecist al deschiderii economice initiat de cancelarul Willi Brandt si s-a bucurat de acordul Washingtonului care a vazut in extinderea influentei UE inspre Est o asumare a responsabilitatii de catre partenerii sai europeni din NATO.
Cu toate acestea, Bruxellesul nu a reactionat in timp util la lipsa masurilor reformiste de la Kiev, revolutia de pe Maidan si ulterioarele schimbari din Ucraina, dand prilejul Kremlinului sa isi afirme pozitia intr-o zona cuprinsa de tulburari de la granitele Rusiei.
Acum, atat occidentalii, cat si rusii observa brusc cum miza jocului se ridica la neasteptata cota a pariului pe stabilitatea economica a unor piete ce abia s-au redresat dupa valurile crizei financiare, relateaza EUobserver.
Putin redesteptat
Aplicarea primelor sanctiuni de catre Washington, odata cu anexarea Crimeei de catre Rusia si apoi, inasprirea acestora, ca raspuns al Europei Unite dupa doborarea avionului Malaysia Airlines, duc noul Razboi Rece intr-o zona... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:15
Companiile si bancile rusesti au inceput sa retraga miliarde de dolari din bancile occidentale cu operatiuni in SUA de teama posibilei inghetarii activelor sau a altor sanctiuni economice impuse de Washington in contextul crizei din Crimeea, potrivit unor surse bancare moscovite, citate de Financial Times.
Sberbank si VTB, cele mai mari banci din Rusia, precum si companii importante din industria ruseasca, printre care LukOil, isi "repatriaza" fondurile detinute in bancile din Vest, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.
Retragerile de capital au accelerat dupa incheierea fara un acord a ultimei runde de negocieri dintre ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, si secretarul de stat al SUA John Kerry.
Investitorii asteapta cu ingrijorare rezultatul referendumului de duminica din Crimeea privind separarea de Ucraina si aderarea la Federatia Rusa. Traderii si oamenii de afaceri anticipeaza ca, in functie de rezultatul scrutinului, SUA si aliatii din Vest ar putea anunta sanctiuni economice impotriva Rusiei inca de luni.
Rubla se tranzactioneaza aproape de un minim istoric
Randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani ale Rusiei a inchis vineri pe piata secundara la 9,7%, fata de mai putin de 8% in ianuarie.
Rubla se tranzactioneaza aproape de un minim istoric, incheind sedinta de vineri la un curs de 36,7 unitati pentru un dolar.
Cel mai bogati 10 oameni din Rusia, in frunte cu miliardarul Aliser... mai mult
Duminica, 16 Martie 2014, ora 16:00